Troep van zeecontainers

Troep van zeecontainers

10 januari 2019

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Zag U zo straks Gordon bij DWDD, hij was boos op Angela de Jong. Angela, een columniste die in columns haar mening geeft over tv programma’s. Persoonlijk vind ik haar heel goed. Maar Gordon noemde haar ‘een heel vervelende vrouw’ omdat….luister effe….omdat ze ‘op de man’ schrijft. Ze schrijft over de persoon en dat hoort niet volgens Gordon. Ze had volgens Gordon niet leuk over Humberto Tan geschreven….U weet wel Humberto waar iedereen het over had….Angela had ook iets geschreven over Wendy van Dijk en Eljaard. Dat doen columnisten nou eenmaal majesteit. Zij mag niet persoonlijk schrijven vind Gordon. Hoe heette dat boek van Gordon ook alweer? Het boek waar Gordon zowat bijna elke BNN-ner zeer genant voor schut zette. Zelfs zijn ‘vriend’ en collega Gerard Jolling. Zo genant dat Gerards moeder Gerard verbood ooit nog iets met Gordon te ondernemen. Hoeveel rectificaties in de volgende druk heeft Gordon moeten toezeggen en beloven? En Gordon is geen columnist maar zanger….en presentator. En zelfs vanavond bij DWDD zette hij Gerard wéér voor schut. Nou we het over troep hebben…..

De storm heeft de afgelopen dagen voor veel ravage gezorgd op de waddeneilanden. Bijna 300 containers vielen van het containerschip MSC Zoe en waaiden de stranden op. Ik heb dat nog nooit gezien of gelezen en dacht dat die containers wel stevig op zo’n groot schip stonden, maar nu las ik dat vijf burgemeesters van de waddeneilanden zich al langer zorgen maakten over het containervervoer op zee.

Heel mooi dat naast de militairen ook heel veel vrijwilligers gingen helpen om de troep op te rapen. De opruimploegen hebben nu al 1,22 miljoen kilo afval opgeruimd. De spullen lagen en liggen op de stranden van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog, in de Noordzee en de Waddenzee en op het vasteland van Groningen en Friesland. Die plastic spullen, kleine plastic deeltjes, piepschuim, giftige stoffen etc. is een ramp voor het prachtige landschap, het milieu en de dieren. Een natuurman op tv zei dat deze troep zelfs maanden of jaren nog te voorschijn komt. Tjonge jonge jonge.

Het waren ‘maar’ 300 containers. Ik moet er niet aan denken dat al die containers in zee of op het strand terecht waren gekomen. Maarrrrr …..elke dag komen er schepen met miljoenen of miljarden kilo’s plastic spullen uit China naar Nederland. Al die miljarden kilo’s plastic belanden bij de mensen thuis en uiteindelijk weer in de afvalbak….is te hopen. Hoe hoog word dan die afvalberg in ons landje?

In ons land word het rietje voor de ranja afgeschaft maar ook dit jaar liggen tig donkergrijze plastic buisjes van het vuurwerk op de daken, tuinen, meertjes, wegen, bossen en velden. Hier onderen een foto van de buisjes afkomstig van het vuurwerk. De oogst na één nacht vuurwerk.

Nou ik ga proberen te slapen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.