** Belgische mop

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vorige week zag het er even uit dat geen gemeente zich zou aanmelden voor de Sint-intocht, uit angst voor de rellen van anti-Pieters. Maar gelukkig melden Harderwijk en Hengelo zich al vrij vlug aan. Jippiejahee.

Heeft U gisteren naar DWDD gekeken? Oud-minister Lilianne Ploumen vond het niet zo gepast om moppen over Belgen te maken of vertellen, ze dacht dat er mensen mee gekwetst werden….zuchtttt…Dat zei ze, Echt waar. Ze beweerde dat Nederlanders grappen over Belgen maken “vanuit superioriteit”……Majesteit, Drink maar even een slokje water, doe maar een kussentje in de rug, leg maar een nat washandje op het voorhoofd…. ik wacht wel. Majesteit, ik heb met Belgische collega’s gewerkt en het was dolle pret als we moppen gingen vertellen. Zij lachten net zo hard om onze moppen als dat wij lachten om hun moppen over Hollanders. Sommige moppen leken zelfs op elkaar.

Nu even serieus. Ik vind dat U dringend contact moet opnemen met Uw oud-collega koning Albert. Ze hebben in België een serieuze rekenfout gemaakt, en dat is zeker geen mop. De 46 jarige Michel Leliévre, de handlanger van Marc Dutroux, mag sinds kort wennen aan de vrijheid. Hij is zelfs al 36 uur buiten het gevang geweest, en dat zal de komende tijd vaker gebeuren. Hij kreeg in 2004 voor ontvoering van de slachtoffers van Dutroux een gevangenisstraf opgelegd van 25 jaar. Die zijn echt nog lang niet om. Dat is niet een weekje of tien eerder vrij wegens goed gedrag, maar bijna 12 jaar eerder. Zolang van te voren hoeft men niet te beginnen met ‘wennen aan de vrijheid’.

Morgenvroeg maar meteen bellen majesteit.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

* Zomertijd

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Het is nu 23:05 uur maar eigenlijk is het al 00:05 want de klok gaat straks een uur vooruit. Dan zullen de vogels en de andere beestjes weer uit hun biologische ritme geraken. Vandaag zag ik de eerste Citroenvlinder. Het was buiten wel zonnig, en uit de wind en in de zon best een lekker weertje voor de tijd van het jaar, maar de kraag had ik omhoog, en de rits tot bovenaan dicht geritst. Het zou zomaar kunnen dat die Citroenvlinder nu al een beetje uit zijn doen was. De zomertijd begint vannacht pas en de vlinderstruik is nog een grote  kale struik. Geen druppel honing te bespeuren. De winterjas hangt voorlopig nog wel even aan de kapstok.

Als U naar de sauna gaat voor wat overdreven warmte om de winter er uit te zweten, dan wil ik U toch vragen om de camera’s in de gaten te houden. Want de opnames worden toch echt bekeken aldus het sauna-personeel dat niet blij is met die camera’s.

Een kopje thee uit een Engels thee-cadeauverpakkingkje, een biologische theetje, of thee van gemalen kurkuma, thee van zwarte pepermix…..achhh ik wacht wel tot de zon wat warmer is.

Nu ga ik mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

* Lente

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

U had het vandaag vast erg druk want koningin Rania en haar echtgenoot koning Abdullah II van Jordanië zijn voor een tweedaags officieel bezoek in ons land te gast bij Uw zoon en schoondochter,… tenminste ik denk dat ze er nog zijn. In onze krant stond een foto waarop Maxima en Rania voor het schilderij van Mondriaan staan. Ik weet zo gauw niet hoe het schilderij heet maar het lijkt veel op het ouderwetse testbeeld op tv. Ik vind Rania een heel sympathieke en wijze koningin.

Heeft U vandaag kriebels gevoeld? Een beetje onrust in Uw benen? Had U een lichte behoefte om een huppelsprongetje te maken? Dat zijn de lente kriebels, want vandaag is de lente begonnen. Jahouuuu. De voorjaarsbloempjes ploepen een voor een uit de grond.

Hatsjoe hatsjie…..andere lentekriebels, Hooikoorts. Welterusten.

©missie M.

** Gaat U stemmen?

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Op wie zou U morgen het liefste willen stemmen?

Al weken liggen er verschillende verkiezingen folders in de brievenbus. De kranten staan vol met mooie beloftes. Neem vandaag bijvoorbeeld. Minister de Jonge trekt straks jaarlijks 8 miljoen uit tegen de ‘vereenzaming’ van ouderen. Hij vind dat de 380 gemeentes in ons land lokaal een coalitie moeten vormen die 1 x per jaar bij 75-plussers langs gaan om te kijken hoe het gaat en wat hun wensen zijn, zodat het isolement eerder gesignaleerd en doorbroken word.

1 x per jaar. Stel ‘het jaar van aanpak’ begint in januari. Alles is nog koek en ei. Maar het kan in maart of april al minder koek en ei zijn. Dan is het nog lang eer het weer januari is.

Ik val in herhaling als ik er weer over begin…maar ik begin er gewoon weer over. Had men die verzorgingstehuizen toch gewoon gelaten zoals ze waren, dan hoefden oudere hulpbehoevenden niet zolang in hun eentje thuis te zitten koekeloeren, en konden ze ‘als ze dat zelf wilden’ een klein appartementje huren in een verzorgingstehuis met lotgenoten.

Al met al toch een mooi initiatief van minister de Jonge van Volksgezondheid.

Als we het dan toch over een mooi initiatief hebben. Dan moet ik denken aan de bidcoin van de Maastrichtse pastoor Jack Honings. Hij heeft de bidcoin voor innerlijke verrijking geïntroduceerd. De tegenstander van de bitcoin. De bitcoin met een t moet je kopen in de hoop er rijker van te worden, maar de bidcoin met een d kun je krijgen om er innerlijk rijker van te worden.

Zo dat was dat. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen want morgen gaan we stemmen. Welterusten.

©missie M.

 

* De Fin is het gelukkigst

Lieve beste majesteit,

Vandaag las ik in de krant dat Finland op de eerste plaats is beland in de ranglijst van gelukkigste landen, volgens een overzicht van de Verenigde Naties.

Finland stond voorheen op de vijfde plaats. Noorwegen stond op de eerste plaats maar is nu een plek gezakt. In de top vijf staan verder Denemarken, IJsland en Zwitserland. Nederland staat net als vorig jaar op de zesde plaats.

Het volk van Finland zou dus gelukkiger zijn dan het volk in Nederland.

De VN kwam tot deze ‘stand’ na een serie vragen te stellen aan inwoners van meer dan 150 landen, vragen over ‘zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning’.

Majesteit, Ik heb helemaal geen lijst met vragen over ‘zaken als inkomen,gezondheid,vrijheid en sociale ondersteuning’ ontvangen. Ik durf te wedden dat mijn buurvrouw er ook geen heeft ontvangen. Zij is vast iets gelukkiger dan de gemiddelde Fin. Altijd was het zóóó fijn op vakantie en zóó gezellig op dat feestje en de etentjes waren zo super lekker. Het zou er om spannen wie het gelukkigst is. Dan zouden we alle Finnen moeten horen, en ook alle Nederlanders. Een vragenlijst over ‘zaken als inkomen, gezondheid,vrijheid,en sociale ondersteuning’ via een huis aan huis folder. Of op elk belastingaangifteformulier de vraag “geef je leven een punt”.

Maar dat is niet gebeurd. De Fin is 5 plaatsen gelukkiger dan de Nederlander.

So dat weten we ook weer. Welterusten.

©missie M.

 

 

Girls Not Brides

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Achhh, ik las vandaag in de krant dat Uw schoondochter prinses Mäbel gistermiddag namens de door haar zelf opgerichte organisatie “Girls Not Brides” in de Grote kerk in Vlaanderen de Geuzenpenning in ontvangst heeft genomen. Girls Not Brides kreeg deze onderscheiding voor de wereldwijde strijd tegen kindhuwelijken. In bijna honderd landen zijn bijna duizend organisaties aangesloten.

Wat goed van Mäbel. U zult wel super trots zijn op Uw schoondochter. U mag haar namens mij een vette pluim geven.

Nu ga ik mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

NLdoet

Lieve beste majesteit,

Ik zag foto’s van U tijdens het vrijwilligerswerk in een kinderdagcentrum in Amersfoort waar U klusjes deed tijdens “NL Doet” afgelopen weekend.

Ook zag ik krantenfoto’s, nieuwsberichten en filmpjes van koning Willem-Alexander en koningin Maxima toen zij vrijwilligerswerk deden. Onze koningin deelde broodjes uit en onze koning bakte pannenkoeken voor ouderen in ’t Hofland, een voormalig seniorencomplex. Een ‘voormalig’ seniorencomplex dus, of te wel één van de 800 verzorgingstehuizen waar ouderen niet meer terecht kunnen wegens bezuinigingen. Niet voor een pannenkoek, niet voor gezelligheid, en niet voor een wasbeurt. Het complex waar nu jonge statushouders en starters op de huurwoningmarkt wonen. De ouderen die aan de lunch zaten waren de voormalige bewoners van het tehuis.

Allemaal leuk en aardig maar dat is één dag dat deze mensen weer eventjes in het centrum waren en een pannenkoek kregen van de koning en een broodje van de koningin, met assistentie van de huidige bewoners. En dan nog een oud Hollands spelletje doen en een praatje maken. ‘Kijk eens wat een goed werk we doen voor de oudere mensen op NLdoet’, de mensen waar geen plaats meer was in het centrum. En er waren tig journalisten opgetrommeld die met knetterende camera’s rond de tafel hingen en hongen, hun lens over de tafel gericht vooral op het koningspaar. HiepHoi een feestelijke lunch met een horde fotografen. In Lech duurde de fotosessie korter. En die werd boven op de hoogste berg gehouden omdat het anders te druk was met al die fotografen. Met de nodige meters afstand tussen de fotografen en het koningsgezin. De fotosessie zodat het koningspaar de rest van hun vakantie met rust gelaten word. Maar de vakantie van het koningspaar duurde langer dan de lunch voor de ouderen.

Majesteit, tijdens het eetmoment hoort het rustig te zijn, met lichte achtergrond muziek, en geen koningspaarpubliciteitsstunt met knetterende camera’s, en dan aan het koningspaar de vraag “wie bakt thuis de lekkerste pannekoeken”?

Ik las een paar weken geleden dat onze regering statushouders gaat inzetten in de zorg want ze kwamen dringend handen te kort. Maar als ze nu handen te kort komen…waarom zijn er dan massa ontslagen in de zorg geweest? Waarom 800 verzorgingstehuizen sluiten? Ouderen die nu noodgedwongen in het ziekenhuis een bed langer bezet houden omdat ze niet naar huis kunnen, geen logeerkamer meer in een verzorgingstehuis, en te goed zijn voor een verpleeghuis. Waarom werden verzorgden ontslagen en konden ze als een goedkopere vakantiekracht terug komen? Of een andere baan zoeken. Nederland is heel slordig om gesprongen met de zorg.

NLdoet en “NLdoetmaarwat”?

Nou doei.

©missie M.

Duur

Lieve beste majesteit,

Heeft U gelezen wat de ING-baas verdiend? Absurd absurd. En dan moet de klant om de haverklap betalen voor zo’n plastic pinpasje. Terwijl het toch ook voor ING’s gemak is als ze niet in elk dorp een ING-gebouw moeten warm stoken. Zoveel geld voor één man. U zou vast denken ‘kan het nog gekker?’ Majesteit, het kan nog gekker.

In Londen is een schilderij van Pablo Picasso geveild voor…hou U vast….voor 56,2 miljoen euro. Het olieverfschilderij heeft de afmeting 55 x 46 cm en heet “Vrouw met baret en geruite jurk”.

Het zou een afbeelding zijn van zijn ‘muze’ Marie-Therese Walter. In die afbeelding zou ook de afbeelding van zijn aanstaande maitresse Dora Maar verborgen zitten. Ik vond alleen de rode baret leuk…de neus van de muze lijkt wel een stropdas. Ik ben geen Picasso-fan en dat is wel goed zo, want stel dat ik helemaal hoteldebotel was geweest van dit schilderij…. en dan geen miljoen hebben om te bieden. Dan was een schilderij met de naam “Vrouw zonder baret en zonder dikke beurs” wel toepasselijk geweest. Ik zou al blij zijn om tot in Sotheby’s in Londen te geraken.

Als ik zijn muze was geweest en hij had me met een stropdasneus geschilderd zoals hij dat heeft gedaan met dit schilderij dan had ik het op slag uitgemaakt. Maar van de andere kant…het is nou eenmaal werk van Picasso. Daar hou je van of juist niet.

Gisteren stond een foto van Maxima in onze krant toen ze de kunstacademie van Maastricht bezocht. Ze keek heel intensief naar een ‘werkje’ op een lat. Ik vind het een kunst dat iemand daar kunst in zag.

Majesteit, fijn weekend. Doei.

©missie M.

foto ANP

* Dag van de vrouw

Lieve beste majesteit,

Vandaag is het de dag van de vrouw. De internationale dag van de vrouw. Vandaag gaan de vrouwen in Spanje 24 uur in staking. U denkt misschien meteen aan een dagje Tefaf kunstbeurs of een dagje niksen, maar nee de vrouwen gaan de straat op om te demonstreren. In heel Spanje hangen posters en spandoeken om vrouwen op te roepen voor hun rechten op te komen.

Ze hebben veel eisen omdat…zo staat in de krant…omdat nog steeds veel vrouwen door hun man worden vermoord, en ook omdat vrouwen in dezelfde functie 25 tot 30 procent minder verdienen. En het Europees land waar de minste vrouwen een baan hebben en waar vorig jaar 44 vrouwen door hun man, ex-man of vriend zijn vermoord.

Dat is goed dat de vrouwen deze dag gebruiken om te demonstreren en hun werk neer leggen. Maar dat dan 3600 journalistes gezamenlijk hun pen, microfoon en camera neerleggen en niet als nieuwslezeres op tv verschijnen vind ik niet zo puik idee.

Volgens het internationaal manifest is het ook een moment om een dag niet te zorgen voor man of gezin, niet met huishouden of boodschappen bezig te zijn.

Maar hee ik ben ook een vrouw, en hoef dan vandaag niet zo diep na te denken, maar als ik journaliste zou zijn, en toevallig in Spanje zou wonen, dan zou ik die microfoon inruilen voor een megafoon want op straat schreeuwen ‘ik wil meer salaris’ daarvan krijg je zo’n pijnlijke keel.

Maar nu ga ik een lekkere kop thee zetten. Fijne vrouwendag vandaag. Doei.

©missie M.

* Kuiken van 127 miljoen jaar oud gevonden

Lieve beste majesteit,

In Spanje heeft men een fossiel gevonden van een kuikentje dat 127 miljoen jaar geleden is gestorven net nadat het uit het ei was gekomen. Het kuikentje hoort tot een groep vogels dat is uitgestorven, de enantiornithes. Ik moest ook goed kijken toen ik de naam wou overschrijven. Een soort vogel met klauwen aan hun vleugels en tanden in hun snavels, maar verder zouden ze op de vogels van nu hebben geleken. Uheuh… tanden op hun snavel maar ach verder lijken ze op onze mus. Dat lijkt me sterk.

De vogel leefde dan in de tijd van de dinosaurus en zal zich vast wel vaak uit de voeten moeten maken of zijn ‘tanden moeten laten zien’….bij wijze van spreken. Waarom het kuiken is doodgegaan zal gissen blijven. Klauwen aan de vleugels en tanden in hun snavels? Misschien was het eten toendertijd taai en had een vogel tanden nodig om te eten.

Ik ben blij dat de mussen en merels-van-nu lekker gewoon zijn. Anders zouden we geen pot pindakaas voor hen ophangen….in ieder geval niet zo kort bij huis.

Ik ga slapen. Welterusten.

©missie M.