Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,
Ik heb al eerder gedacht ‘zeg ik er wat van of toch maar niet?’ Nu de school overweegt om in hoger beroep te gaan roep ik heel hard “doe het”.
Majesteit, hoeveel klassenfoto’s heeft U van U zelf of van de kinderen in huis ophangen? Ach, misschien is deze vraag aan U niet mijn meest beste vraag in deze klassenfoto-kwestie. De klassenfoto’s die in ons huis wonen staan mooi in een album geplakt.
Een moslima stapte dit jaar naar de rechter omdat haar vijfjarig kind telkens vroeg ‘waarom sta ik niet op de klassenfoto’? De moeder eiste daarom 10,000 euro schadevergoeding van de school want de school had de klassenfoto gemaakt toen zij met haar man en kinderen in gebed waren op een islamitische feestdag, het offerfeest.
De rechter gaf de moeder gelijk maar vond de eis van 10,000 euro te overdreven. De school moet de twee kinderen 500 euro schadevergoeding betalen. Dit vind ik een principe-kwestie.
Het klassenfoto-incident was in 2015, de kinderen zitten inmiddels op een islamitische school. Waarom dan nu nog ‘zo duur klagen’ over een schoolfoto waar het vijfjarige kind elke dag naar zou kijken? Het kind zit niet eens meer op de school waar de foto zou ophangen. Zelf kan de moeder die foto gewoon in een album plakken, of alleen de foto inlijsten die de school naderhand van de hele klas liet maken.
Zou het kind werkelijk steeds vragen waarom ze er niet op staat? De eisende-moeder kan toch ook uitleggen ‘dat komt omdat ik de moeite niet nam om jullie die ochtend te brengen, want wij gingen met z’n allen de hele dag naar de moskee toen al jouw klasgenootjes braaf in de schoolbanken zaten te leren.
Majesteit, Hoe leggen we dat die andere klasgenootjes uit dat moslimkinderen wel vrij hadden en hun niet?
In onze krant stond:..Het bestuur van de openbare school erkende meteen na het incident dat de planning niet handig was, maar stelde dat de drukbezette fotograaf niet op een andere dag kon. Wel kwam de school islamitische kinderen die officieel vrij hadden gekregen tegemoet door de klassenfoto meteen ’s ochtends vroeg te laten maken, zodat zij de rest van de dag het offerfeest konden vieren. De meeste moslims zouden van dat aanbod gebruik hebben gemaakt. De moeder deed dat niet, omdat zij met haar man en kinderen in de moskee zat voor het traditionele gebed…
De school kwam de islamitische kinderen tegemoet. De andere moslims maakten wel gebruik van het aanbod om de foto’s meteen ’s ochtends te laten maken. Deze moeder deed dat niet omdat zij en haar man een keuze maakten om hun kinderen niet te brengen voor die foto. Zij besloten om samen in de moskee het traditionele gebed te bidden terwijl andere kinderen zaten ‘te blokken’. Schoolplicht heet dat.
Moet iedereen zich aanpassen aan één moeder terwijl die ene moeder ook ‘een offertje’ kon brengen en plannen dat die kinderen in de ochtend heel eventjes op school waren voor de klassenfoto. Daarna zouden ze nog de hele dag in gebed kunnen gaan.
Ik heb gegoogled. Een openbare school is een:
School die niet werkt vanuit een bepaalde godsdienst of geloofsovertuiging en die bestuurd wordt door een gemeentebestuur of bestuurscommissie die de gemeente heeft aangesteld. Ongeveer een derde van alle Nederlandse kinderen gaat naar een openbare school. Opgelet: in Vlaanderen heeft openbare school een andere betekenis.
Geloof. Ik geloof heilig in zwarte Piet en toch mag die niet meer naar sommige scholen komen. De Openbare school werkt niet vanuit een godsdienst en hoeft daar ook NIET in mee te gaan. Kinderen mogen hun geloof hebben, maar de school is geen christelijke school en ook geen islamitische school.
Er zijn verschillende nationale feestdagen waarop alle kinderen vrij hebben, dus niet één groep of één kind, En de school kan kinderen vrij geven op andere feestdagen óf religieuze feestdagen. Dan is dit voor alle leerlingen. Scholen kunnen studiedagen inplannen op bepaalde dagen zodat alle leerlingen vrij hebben. De school moet voor aanvang van het nieuwe schooljaar de vrije dagen bekend maken in de schoolgids zodat ouders weten welke dagen vrij zijn. Er bestaat ook nog “vrijstelling voor plichten in verband met godsdienst of levensovertuiging”. Als de school dan geen vrije dag heeft ingepland is het in bepaalde gevallen toch mogelijk om vrij te nemen zonder toestemming van de directeur te krijgen. Men moet dan wel de directeur twee dagen van te voren op de hoogte brengen. Gaat die “godsdienstplicht” 2 tot 10 dagen duren dan moet men dit met argumenten voorleggen aan het hoofd van de school. Gaat het langer dan 10 dagen duren of moet het kind naar het buitenland voor zijn ‘godsdienstplicht’ dan komt de leerplichtambtenaar om de hoek meekijken.
Majesteit, majesteit, In ons landje zijn bepaalde religieuze feestdagen verplaatst naar het weekend zodat men door de week gewoon naar school of werk kan. Bijvoorbeeld Allerheiligen en Allerzielen. Deze dagen worden in Duitsland en België op de dag zelf gevierd, en in ons land word dat verschoven naar het weekend er voor of het weekend erna. Zo zijn er nog meer religieuze dagen die in ons land verschuiven. Daarom zijn op bepaalde dagen veel Duitsers vrij en bezoeken dan ons land. Terwijl wij dan gewoon op school of werk zijn.
School is school. Werk is werk. Uitzonderingen maken voor andere geloven,…tja…dat is geen gelijke behandeling maar allee’h. Maar is een school verplicht om de fotograaf alleen te laten komen als niemand ziek of afwezig is? Als Marietje onverwachts buikgriep krijgt kan ze ook niet op de klassenfoto staan.
Doei.
©missie M.