** Lunchtrommel uit de bronstijd

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

In de alpen is een houten doosje gevonden van 20 centimeter doorsnee en is ongeveer 4000 jaar oud. Onderzoekers ontdekten in de houten trommel uit de prehistorie graanresten. Volgens het Max Planck instituut van menselijke geschiedenis in Jena zijn het dezelfde soorten graan als in het volkorenbrood van nu. Nu word op de universiteit in Newcastle verder onderzoek gedaan welk voedsel dat was.

Mensen namen in de prehistorie dus ook al een lunchtrommel mee op bergtochten. Was het gebakken brood? Hoe bakte men dat brood? Dat ze brood mee namen op de bergtocht vind ik eigenlijk wel logisch. Ik vind het knapper en interessant dat men 4000 jaar later nog graanresten uit de prehistorie kan ontdekken in een houten doosje. Ik vind het ook knap en interessant dat het houten doosje nog bestaat na 4000 jaar, en ook knap dat men aan een houten doosje kan zien dat het 4000 jaar oud is.

Het verschil van een lunchtrommel van nu en een lunchtrommel uit de prehistorie?  Die uit de prehistorie was blijkbaar van hout met graanresten, de lunchtrommel anno 2017 is van kunststof met een dinosaurus-rex of andere prehistorische afbeelding. Ik kan me niet eens voorstellen dat een kunststof lunchtrommel over 100 jaar nog op een lunchtrommel lijkt.

Welterusten.

©missie M.

 

 

** Goudknuffelaars

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Slaapt U al? Ik wil U toch graag even spreken voordat U gaat slapen in Uw hemelbed.

In onze krant stond vandaag een stukje waarin de politie automobilisten waarschuwt voor goudknuffelaars die langs de A2 snelweg actief zijn met te doen alsof ze autopech hebben. Als dan iemand stopt vliegen ze diegene om de hals, zogenaamd uit dankbaarheid. Dat is het moment dat ze sieraden stelen.

Afgelopen zaterdag sloeg zo’n goudknuffelaar toe wist de politie te vertellen. Geen signalement. U moet dus gewoon oppassen voor iedereen die U wil knuffelen als U onderweg bent.

Ik vond het afgelopen zaterdag zo plakkerig warm. Geen weer om te knuffelen, al helemaal niet met vreemden. Ik had veel last van de warmte. Daarom ging ik ’s ochtends maar alvast in de stabiele zijligging liggen voor het geval dat ik zou flauw vallen en er geen EHBO-er in mijn buurt was. ’s Middags lag ik nog steeds in die houding. Ik voelde me nog steeds niet stabiel vanwege het warme plakkerige weer.

Maar genoeg over het weer. Ik wil U waarschuwen als U met Uw juwelen en gouden koets op stap gaat.

Dan ga ik nu mijn nachtlampje uitknippen en slapen.Welterusten.

©missie M.

* Maleisische prinses trouwt Nederlander

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik heb nog nooit gehoord van prinses Tunku Aminah uit Maleisië. En toch was het vandaag groot nieuws want deze 31 jarige dochter van sultan Ibrahim gaat op 14 augustus trouwen met een Nederlander. De 28 jarige Dennis Verbaas, geboren in Lisse. Geboren en getogen in het land van de tulpen en crocussen. In mei 2015 is hij bekeerd tot de islam en word hij in de Maleisische media Dennis Muhammad Abdullah genoemd las ik. Hij was voorheen een talentvolle voetballer bij FC Lisse tot dat hij in 2006 tijdens een wedstrijd hartritmestoornissen kreeg. Daarna werkte hij als model in het buitenland.Waar hij de prinses ontmoette in een café.

Men verwacht dat de bruiloft een groot feest word. Op 8 augustus is er een ceremonie en word de vlag gehesen. Op 14 augustus is er eerst een verlovingsceremonie, en daarna is het huwelijk achter gesloten deuren en volgens Maleisische gebruik.

Zit U als Nederlandse oud-koningin met of zonder ons koningspaar dan ook achter die gesloten Maleisische deuren? Een onderdaan van onze koning word een klein beetje collega van onze koning. Het huwelijk gaat via Maleisisch gebruik, met vast de Maleisische vlag aan de gevel, en achter gesloten Maleisische deuren, met Maleisisch geloof, zelfs de Nederlandse naam van de bruidegom klinkt niet eens meer naar Nederlandse tulpenvelden.Terwijl hij bij de geboorte toch zo’n mooie naam had gekregen van zijn ouders.

Wat zijn Maleisische gebruiken bij een huwelijk? Ik neem aan dat ze niet met rijst gooien als ze uit de kerk of tempel komen…of misschien wel, neehee geen gekookte rijst.

Majesteit, mocht U voor het huwelijksfeest zijn uitgenodigd raad ik U aan om in de kleuren rood-wit-blauw gekleed te gaan met een oranje lint op de hoedrand. En als huwelijkscadeau zou ik aanraden een klein porseleinen klompje te geven waarop staat “Groeten uit Holland”, plus een cd waarop het lied staat “als de lente komt dan stuur ik jou Tulpen uit Amsterdam”, en als de bevolking in Maleisië inclusief het bruidspaar wensballonnen los gaan laten, of een drijvend bakje met daarin een brandend theelichtje een duwtje over het water geven, met wat mooie gedachten erbij, dan lijkt het me gepast om de Hollandse versie te water te laten. Een houten klomp waar een theelichtje in zit. Oké met een opgerold spreukenbriefje er in. Dan zitten er tenminste ook wat Nederlandse ‘accenten’ bij het huwelijksfeest.

Ik ga mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

©missie M.

– De klassenfoto

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik heb al eerder gedacht ‘zeg ik er wat van of toch maar niet?’ Nu de school overweegt om in hoger beroep te gaan roep ik heel hard “doe het”.

Majesteit, hoeveel klassenfoto’s heeft U van U zelf of van de kinderen in huis ophangen? Ach, misschien is deze vraag aan U niet mijn meest beste vraag in deze klassenfoto-kwestie. De klassenfoto’s die in ons huis wonen staan mooi in een album geplakt.

Een moslima stapte dit jaar naar de rechter omdat haar vijfjarig kind telkens vroeg ‘waarom sta ik niet op de klassenfoto’? De moeder eiste daarom 10,000 euro schadevergoeding van de school want de school had de klassenfoto gemaakt toen zij met haar man en kinderen in gebed waren op een islamitische feestdag, het offerfeest.

De rechter gaf de moeder gelijk maar vond de eis van 10,000 euro te overdreven. De school moet de twee kinderen 500 euro schadevergoeding betalen. Dit vind ik een principe-kwestie.

Het klassenfoto-incident was in 2015, de kinderen zitten inmiddels op een islamitische school. Waarom dan nu nog ‘zo duur klagen’ over een schoolfoto waar het vijfjarige kind elke dag naar zou kijken? Het kind zit niet eens meer op de school waar de foto zou ophangen. Zelf kan de moeder die foto gewoon in een album plakken, of alleen de foto inlijsten die de school naderhand van de hele klas liet maken.

Zou het kind werkelijk steeds vragen waarom ze er niet op staat? De eisende-moeder kan toch ook uitleggen ‘dat komt omdat ik de moeite niet nam om jullie die ochtend te brengen, want wij gingen met z’n allen de hele dag naar de moskee toen al jouw klasgenootjes braaf in de schoolbanken zaten te leren.

Majesteit, Hoe leggen we dat die andere klasgenootjes uit dat  moslimkinderen wel vrij hadden en hun niet?

In onze krant stond:..Het bestuur van de openbare school erkende meteen na het incident dat de planning niet handig was, maar stelde dat de drukbezette fotograaf niet op een andere dag kon. Wel kwam de school islamitische kinderen die officieel vrij hadden gekregen tegemoet door de klassenfoto meteen ’s ochtends vroeg te laten maken, zodat zij de rest van de dag het offerfeest konden vieren. De meeste moslims zouden van dat aanbod gebruik hebben gemaakt. De moeder deed dat niet, omdat zij met haar man en kinderen in de moskee zat voor het traditionele gebed…

De school kwam de islamitische kinderen tegemoet. De andere moslims maakten wel gebruik van het aanbod om de foto’s meteen ’s ochtends te laten maken. Deze moeder deed dat niet omdat zij en haar man een keuze maakten om hun kinderen niet te brengen voor die foto. Zij besloten om samen in de moskee het traditionele gebed te bidden terwijl andere kinderen zaten ‘te blokken’. Schoolplicht heet dat.

Moet iedereen zich aanpassen aan één moeder terwijl die ene moeder ook ‘een offertje’ kon brengen en plannen dat die kinderen in de ochtend heel eventjes op school waren voor de klassenfoto. Daarna zouden ze nog de hele dag in gebed kunnen gaan.

Ik heb gegoogled. Een openbare school is een:

School die niet werkt vanuit een bepaalde godsdienst of geloofsovertuiging en die bestuurd wordt door een gemeentebestuur of bestuurscommissie die de gemeente heeft aangesteld. Ongeveer een derde van alle Nederlandse kinderen gaat naar een openbare school. Opgelet: in Vlaanderen heeft openbare school een andere betekenis.

Geloof. Ik geloof heilig in zwarte Piet en toch mag die niet meer naar sommige scholen komen. De Openbare school werkt niet vanuit een godsdienst en hoeft daar ook NIET in mee te gaan. Kinderen mogen hun geloof hebben, maar de school is geen christelijke school en ook geen islamitische school.

Er zijn verschillende nationale feestdagen waarop alle kinderen vrij hebben, dus niet één groep of één kind, En de school kan kinderen vrij geven op andere feestdagen óf religieuze feestdagen. Dan is dit voor alle leerlingen. Scholen kunnen studiedagen inplannen op bepaalde dagen zodat alle leerlingen vrij hebben. De school moet voor aanvang van het nieuwe schooljaar de vrije dagen bekend maken in de schoolgids zodat ouders weten welke dagen vrij zijn. Er bestaat ook nog “vrijstelling voor plichten in verband met godsdienst of levensovertuiging”. Als de school dan geen vrije dag heeft ingepland is het in bepaalde gevallen toch mogelijk om vrij te nemen zonder toestemming van de directeur te krijgen. Men moet dan wel de directeur twee dagen van te voren op de hoogte brengen. Gaat die “godsdienstplicht” 2 tot 10 dagen duren dan moet men dit met argumenten voorleggen aan het hoofd van de school. Gaat het langer dan 10 dagen duren of moet het kind naar het buitenland voor zijn ‘godsdienstplicht’ dan komt de leerplichtambtenaar om de hoek meekijken.

Majesteit, majesteit, In ons landje zijn bepaalde religieuze feestdagen verplaatst naar het weekend zodat men door de week gewoon naar school of werk kan. Bijvoorbeeld Allerheiligen en Allerzielen. Deze dagen worden in Duitsland en België op de dag zelf gevierd, en in ons land word dat verschoven naar het weekend er voor of het weekend erna. Zo zijn er nog meer religieuze dagen die in ons land verschuiven. Daarom zijn op bepaalde dagen veel Duitsers vrij en bezoeken dan ons land. Terwijl wij dan gewoon op school of werk zijn.

School is school. Werk is werk. Uitzonderingen maken voor andere geloven,…tja…dat is geen gelijke behandeling maar allee’h. Maar is een school verplicht om de fotograaf alleen te laten komen als niemand ziek of afwezig is? Als Marietje onverwachts buikgriep krijgt kan ze ook niet op de klassenfoto staan.

Doei.

 

©missie M.

 

 

 

 

* Formatie-restaurant

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

In de krant van afgelopen zaterdag stond een foto waarop vier mensen aan tafel zitten in een restaurant. Ik dacht ‘die foto heb ik al eens gezien”. Nog niet zo lang geleden. Toen ik de personen op de foto bekeek wist ik het zeker, dat waren onder andere Alexander Pechtold tegen over Gert Jan Segers.

De foto van dit restaurant-onderonsje stond in de krant omdat het favoriete Indonesisch restaurant van deze politici dicht moet vanwege de belabberde hygiëne in de keuken. Het restaurant stond al een tijdje onder verscherpt toezicht stond in de krant. Het restaurant krijgt de kans om de zaken op orde te brengen.

U vraagt zich nu misschien af of deze politici de laatste weken opvallend veel toiletpapier nodig hadden. Maar die vraagtekens en zorgen strepen we meteen door want ze hebben al een ander eettentje gevonden zag ik op tv. Een Haagse Bistro. De formatiebesprekingen vinden nu ook al op een andere locatie plaats, voor de ‘impuls’. In jeans en op gympen. Op een locatie met een tuin. Dan lukt het hopelijk om een kabinet te vormen.

Misschien dat Uw zoon eens op de thee moet gaan en een balletje opgooit met de vraag “Heren kan ik U ergens mee van dienst zijn, want dit gaat ut um ook nu niet worden hé?”

Ik ga het nachtlampje uitknippen en slapen. Welterusten.

©missie M.

 

** Angela Merkel naar de dierentuin

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Morgen is in Hamburg de G20-top las ik. Hamburg, de geboorteplaats van Angela Merkel. De oproerpolitie is paraat omdat activisten tegen de G20 demonstreren. Men verwacht honderdduizend demonstranten.

In onze krant stond ook een foto van de Duitse bondskanselier Angela Merkel die gisteren met de Chinese president Xi Jinping een riant onderkomen voor panda’s heeft geopend in de Berlijnse dierentuin waar de twee door China uitgeleende panda’s verblijven. De pandaberen op de achtergrond, kauwend op bamboeriet, zittend op een soort luie tuinbank. Een verblijf van 10 miljoen euro voor Meng Meng, wat droompje betekend, en voor Jiao Quing wat schatje betekend. Majesteit,10 miljoen euro is wel erg veel geld. Omdat het regende vond de opening binnen plaats. Tjongejonge maar goed dat het regende, want anders stonden ze met z’n allen buiten te koekeloeren en te klappen en zagen ze het dure verblijf niet eens fatsoenlijk van binnen.

We hebben het er onlangs nog over gehad dat Uw ouderlijk Huis Soestdijk plus landgoed en de hele mikmak is verkocht voor 1,7 miljoen euro. En dat we in de toekomst misschien de mogelijkheid krijgen om er te mogen logeren. Maar daar zal nog het een en ander aan opgeknapt moeten worden.

Het verblijf voor Droompje en Schatje koste 10 miljoen, en heeft niet eens de afmetingen van Uw koninklijk ouderlijk kasteel plus landgoed, Het verblijf heeft vast ook geen keukenblok met kookeiland, koperen pannen aan een nostalgisch keuken rek, geen luxe badkuip of jaccuzie, geen tig slaapkamers met boxspring matrassen, geen leuke robuuste trapleuningen met eiken planken vloeren en hemelbedden.

Als U toevallig word uitgenodigd om met Angela naar de panda beren te gaan kijken, kijk dan vooral naar het verblijf en vraagt U zich dan eens af “waar zit ut um dat nou in?”

Nou we het toch over matrassen hebben. Ik ga slapen, Welterusten.

©missie M.