Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,
Ik heb nog nooit gehoord van prinses Tunku Aminah uit Maleisië. En toch was het vandaag groot nieuws want deze 31 jarige dochter van sultan Ibrahim gaat op 14 augustus trouwen met een Nederlander. De 28 jarige Dennis Verbaas, geboren in Lisse. Geboren en getogen in het land van de tulpen en crocussen. In mei 2015 is hij bekeerd tot de islam en word hij in de Maleisische media Dennis Muhammad Abdullah genoemd las ik. Hij was voorheen een talentvolle voetballer bij FC Lisse tot dat hij in 2006 tijdens een wedstrijd hartritmestoornissen kreeg. Daarna werkte hij als model in het buitenland.Waar hij de prinses ontmoette in een café.
Men verwacht dat de bruiloft een groot feest word. Op 8 augustus is er een ceremonie en word de vlag gehesen. Op 14 augustus is er eerst een verlovingsceremonie, en daarna is het huwelijk achter gesloten deuren en volgens Maleisische gebruik.
Zit U als Nederlandse oud-koningin met of zonder ons koningspaar dan ook achter die gesloten Maleisische deuren? Een onderdaan van onze koning word een klein beetje collega van onze koning. Het huwelijk gaat via Maleisisch gebruik, met vast de Maleisische vlag aan de gevel, en achter gesloten Maleisische deuren, met Maleisisch geloof, zelfs de Nederlandse naam van de bruidegom klinkt niet eens meer naar Nederlandse tulpenvelden.Terwijl hij bij de geboorte toch zo’n mooie naam had gekregen van zijn ouders.
Wat zijn Maleisische gebruiken bij een huwelijk? Ik neem aan dat ze niet met rijst gooien als ze uit de kerk of tempel komen…of misschien wel, neehee geen gekookte rijst.
Majesteit, mocht U voor het huwelijksfeest zijn uitgenodigd raad ik U aan om in de kleuren rood-wit-blauw gekleed te gaan met een oranje lint op de hoedrand. En als huwelijkscadeau zou ik aanraden een klein porseleinen klompje te geven waarop staat “Groeten uit Holland”, plus een cd waarop het lied staat “als de lente komt dan stuur ik jou Tulpen uit Amsterdam”, en als de bevolking in Maleisië inclusief het bruidspaar wensballonnen los gaan laten, of een drijvend bakje met daarin een brandend theelichtje een duwtje over het water geven, met wat mooie gedachten erbij, dan lijkt het me gepast om de Hollandse versie te water te laten. Een houten klomp waar een theelichtje in zit. Oké met een opgerold spreukenbriefje er in. Dan zitten er tenminste ook wat Nederlandse ‘accenten’ bij het huwelijksfeest.
Ik ga mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.
©missie M.