** België komt 1 en 2 centen tekort

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag las ik dat België een ‘acuut’ tekort aan 1 en 2 eurocenten heeft terwijl er toch 1,6 miljard van zulke muntjes in omloop moeten zijn. Men denkt dat de Belgen die centjes in de spaarpot stoppen en en dat daarom de winkeliers een tekort hebben aan dat kleingeld. Nieuwe centen worden niet gemaakt, maar er komt waarschijnlijk een landelijke inzamelingsactie zodat de centen weer in omloop komen. Dat inzamelen vind ik beter én romantischer dan dat verplicht afronden.

Ik ga graag in België naar de winkel, maar nee ik heb geen spaarpot met Belgische 1 en 2 eurocenten verstopt. Alleen van elk land één 1 eurocent en één 2 eurocent. Ik heb bijvoorbeeld voor de 1 eurocent van Finland veeeeel meer betaald dan 1 cent, terwijl die cent toch maar de waarde van 1 cent heeft. ‘Er was moeilijk aan te komen’ zei de verkoper toen. Waarom men moeilijk aan Finse 1 en 2 centen kon komen is me niet vertelt. Ik vermoed dat in maart van dit jaar de Fin daarom op de eerste plaats stond als gelukkigste volk in de ranglijst van gelukkigste landen.

Niet alleen in België maar ook in Duitsland word nauwkeurig tot de laatste cent afgerekend in winkels en niet zoals bij ons afgerond. In Duitsland krijg ik gewoon nog één eurocent retour als ik 1,99 moet betalen en 2 euro geef. Dat is toch hartstikke lief en vooral hartstikke correct. ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’.

Als ik in Nederland tien keren 2 euro betaal terwijl iets 1,99 kost dan heb ik 10 keren 1 cent teveel betaald en zit er 10 cent minder in mijn beurs. Als 17 miljoen mensen per persoon elke dag 1 cent meer betalen zijn dat 17 miljoen centen per dag extra.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

©missie M.

* Prinsjesdag

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik heb niet de hele troonrede gezien. Alleen wat flarden en wat ‘nagepraat’ van politici.

De koning wil dat iedereen het gaat merken dat het beter gaat. Dat vind ik nou heel erg ontzettend lief van onze koning. Maar de afschaffing v.d. dividendbelasting….ondanks dat economen premier Rutte waarschuwden het vooral niet te doen….., alleen grote bedrijven als Shell en Unilever hebben er profijt van….en U ook, want U heeft wat met Shell van doen, toch?….En dan de duurdere zorgkosten, de tekorten in het onderwijs,  de lege winkelpanden, straks de extra btw op producten vanwege die dividend……nee nee nee…ik doe het niet. We gaan niet piekeren. Ik hou de woorden van onze koning in ere. “De koning wil dat iedereen het gaat merken dat het beter gaat”. Iedereen, Ook diegene die het na de vorige troonrede niet merkten, en ook de mensen die zeggen ‘eerst zien dan geloven’. De woorden van onze koning schrijf ik in een poezië album, en dan plak ik ernaast een mooi glitterpoeziëplaatje op de linkerbladzijde, en in de hoekjes schrijf ik met kleurpotloden de woordjes Oost, West, Thuis, Best.

De mooie woorden van de koning gaven me moed. Ik werd er vrolijk van, de zon scheen mooi, de lucht was weer helder blauw. Tot dat ik vlak daarna de wijze woorden hoorde van de minister van Financiën “Onze welvaart is geen garantie voor de welvaart (of voorspoed) van morgen”. Met andere woorden ‘vandaag kan de zon schijnen en de lucht blauw zijn maar morgen kan het weer onweren”. Ik schilder deze woorden op een tegeltje en dat hang ik bij de volgende verkiezingen boven de ingang van het stembureau. Ik hoorde op tv dat maar hééél weinig mensen vertrouwen hebben in dit kabinet.

Verder heb ik niets te melden over de troonrede. Niks, helemaal niks. Wel wil ik zeggen dat ik nu al weet op wie ik bij de volgende verkiezingen zal stemmen. U wilt een hint? Het is een vrouw.

Ik zag Uw zoon prins Constantijn op het balkon staan met een baard. Ach dat past best goed bij hem.

Toen U onze koningin was had U drie prinsjes en vierden we koninginnendag. Nu hebben we een koning met drie prinsesjes, en vieren we koningsdag, maar de derde dinsdag van september heet nog steeds prinsjesdag. Niet dat het echt boeit hoor. Ik vind het best.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen.

Welterusten.

* Afschaffen zomertijd

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik merk dat ik ervan geniet dat het eerder donker word, de herfst komt er aan. Ik verheug me op de wintertijd, de enige echte tijd. Niet meer uren lang in de tuin met de gieters sleuren. Nog even dit en nog even dat, en voordat je het in de gaten hebt is het alweer bedtijd en is de tv niet eens aan geweest. Bent U ook zo blij dat de avonden weer langer worden? Lekker na het avondeten weer kijken naar onder andere DWDD…tenminste als Mathijs weer eens tijd heeft. Lekker met een kopje thee op de bank en een dekentje over de benen.

Toen in maart de zomertijd inging, de klok een uur vooruit werd gezet las ik dat veel dieren last hebben van de zomertijd. De koeien gaven minder melk. Alle dieren hadden last van de zomerklok. Zelfs de klokken hebben er last van. Men dacht er serieus over na om de zomertijd af te schaffen. Jiepiejaheeee. Ik vind het prima. De zomertijd is gewoon jezelf wijs maken dat het een uur later is. Als de klok in oktober weer een uur terug word gezet, dan is het ’s avonds wel een uur eerder donker, maar in de ochtend is het dan een uur eerder licht. Dat is goed. “Ochtendstond heeft goud in de mond”. Liever dat het ’s winters in de ochtend om half negen licht is in plaats van pas om half tien. Kinderen moet men ’s winters niet in het donker naar school sturen.

In ‘mijn blije uitzicht naar de herfst’ opende ik vanmorgen bij het ontbijt de krant. Er stond met vette letters “Uiterlijk in maart keuze voor zomer- of wintertijd”. Ons kabinet moet uiterlijk maart 2019 aan Brussel doorgeven of ze overschakelen naar permanent zomer of wintertijd.Want de Europese Commissie maakt een einde aan dat halfjaarlijkse klokverzetten in de EU. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het klokritueel dat elk halfjaar plaats vind. Onvoldoende draagvlak dus. Dat uur vóóruit zetten leverde niet datgene op wat men had verwacht, alleen dat de dieren van slag raken.

Kiezen tussen permanent zomertijd of permanent wintertijd? Kiezen? De wintertijd heet niet wintertijd maar is de enige echte tijd. Die meerkeuzevraag moet geschrapt worden. Neeeheeee, ik wil niet dat we permanent in een onechte tijd door het leven gaan. Ik wil de enige echte tijd terug, de wintertijd, voor altijd, voor eeuwig en eeuwig. Ik ga anders heel hard huilen. We gaan toch ook niet de maanden veranderen, mei is mei en juni is juni. We verplaatste kerstmis toch ook niet naar oktober. Neeeheeee, Dan moet de zomertijd én wintertijd maar gewoon blijven bestaan als Juncker de wintertijd zou willen afschaffen.

Heeft Jean-Claude soms te veel pijnstillers ingenomen? Hij weet toch dat de koeien van slag zijn door de zomertijd. We willen toch geen permanent van slag geraakte koeien. Majesteitje, U moet Uw zoon aan zijn mantel trekken en zeggen ‘doe iets jongen’. Zeg hem dat hij met zijn vuist op tafel moet slaan en dan moet hij zeggen: ‘Ik ben de koning van Nederlanden, ik sla met lichte dwang voor dat we de klok voortaan op de enige echte tijd laten staan’. De tijd die we vroeger het hele jaar door hadden, en de laatste jaren alleen nog maar in de winter.

Dan kan ik nu gerust mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

©missie M.

* Zwaan

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik weet niet over alles mee te praten als het over heel-chic gaat, ik weet niet hoe ik kreeft zou moeten bereiden, en ook niet hoe ik die zou moeten eten, ik weet niet hoe die smaakt, en ook weet ik niet hoe kaviaar smaakt, niet hoe champagne of dure Franse cognac smaakt. Nee gans en gaar niet. En dat is helemaal prima.

Ik weet hoe rabarber uit de tuin smaakt, en zelfgemaakte appeltaart en appelmoes. Ik ben niet chic maar wel netjes opgevoed. Ook ben ik handig op de naaimachine, met de schilderkwast, ook kan ik U leuke fietspaadjes aanwijzen, en iets over vlinders, vogels, bomen, struiken, planten, paddenstoelen en bloemen vertellen. Over eenden, ganzen en zwanen.

Nu we het over zwanen hebben. Majesteit, ik zat gisteren aan de waterkant lekker te genieten van de zonnige zondag. Op het water dreef een prachtige zwaan. Ik had het idee dat de zwaan naar de overkant wou zwemmen, maar dat lukte niet want er voeren steeds snelle bootjes voorbij. Als ik zoals gewoonlijk op de fiets voorbij fiets en een zwaan op het water zie dan denk ik ‘kijk nou toch wat een mooie witte zwaan’ en dan fietst ik gewoon weer verder. Maar nu ik daar een poosje zat te koekeloeren viel het me op dat die zwaan zich niet op d’r gemak voelde bij die snelle zondag-vaarders. We hebben geen zebrapad voor zwanen op het water. Dat is niet mogelijk, maar een klein stukje vrij houden voor de watervogels zou toch niet verkeerd zijn. Oké, de zwaan had net zo goed in een beschermd gebied op een verlaten meertje kunnen gaan zwemmen. Maar het is een zwaan. Die heeft niks met regeltjes.

Ik weet dat het nu wat druk is in de ‘Tweede Kamer’ en dat U nou niet bepaald zin heeft om met mijn verhaal daar naar binnen te stappen. Dat begrijp ik. Laat ze nou maar eerst ‘die zooi’ van bepaalde politici ‘opruimen’ en dan zien we wel weer verder. Die ene tweede-kamer-meneer had men beter de stenen tafels met de Tien Geboden cadeau kunnen geven in plaats van een gratis penthouse. Enne….dan wil ik ook nog opmerken dat men jonge kinderen niet hier jarenlang laat opgroeien om ze dan jaren later terug te sturen naar het land van herkomst. Maar men zwicht toch zeker ook niet voor een liegende, bedriegende en manipulerende moeder in dat veilige verwegland.

Dan nog wat anders, bloemen oké, maar dat applaus en die schouderklopjes bij het vertrek van een kamerlid die zijn boekje ver te buiten was gegaan vind ik ook niet kies.

Maar vandaag…ga maar even achterover zitten….vandaag las ik dat Nederland steun gaf aan jihadisten in Syrië. Tussen mei 2015 en voorjaar 2018 steunde ons land 22 gewapende gematigde groepen in Syrië. Die kregen ruim 25 miljoen euro’s voor 313 auto’s (pick-up-trucks), voedsel, medicijnen, communicatieapparatuur, tenten, uniformen en trainingen. Dat bleek uit een onderzoek van Nieuwsuur en Trouw. U wilt het vast niet horen en al zeker niet geloven, maar uit onderzoek blijkt dat meerdere groepen samenwerkten met extremistische groepen die ernstige mensenrechtenschendingen pleegden. Ik citeer:Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de hulp aan Syrische rebellen te hebben stopgezet toen “de risico’s te groot werden” dat die verkeerd terecht kwam. Dat bleek afgelopen voorjaar het geval, aldus het ministerie.

Kan Uw zoon er niet voor zorgen dat die kamerleden eerst minimaal tien lessen volgen in ‘zoals het hoort’.

Nou ik er zo over nadenk……Als het gezag van een rechter al word ondermijnt, dan maakt mijn verhaal over een zebrapad op het water zeer weinig kans. En over dat ondermijnen van het gezag moeten we het ook nog eens hebben. Gewoon bij een kopje thee met een lekker droog koekje. Maar vanavond niet meer.

Ik ga slapen, welterusten. Doei.

 

Engelandvaarders

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vorige week heeft U samen met elf hoogbejaarde Engelandvaarders geposeerd op Landgoed De Zwaluwenberg te Hilversum. Ik zag de foto in de krant. U stond er weer pico bello mooi op met Uw donker roze jurk tussen de Engelandvaarders die blauw gekleed waren. Zij hielden hun allerlaatste reünie. Vorig jaar was het de laatste reünie. En dat had U bij aankomst ook gezegd stond in de krant. Misschien is er volgend jaar de allerallerlaatste reünie. Er zijn nog maar een paar leden over. Het museum Engelandvaarders in Noordwijk neemt het archief en kas over.

Er veranderd veel in ons land de laatste tijd is mijn mening. Afgelopen weekend was de Indië-herdenking. Ik las dat een groep boze mensen tegen die herdenking hadden willen protesteren. Tis wat. De laatste paar jaren is er ook steeds een groep die tegen Sinterklaas is. En maar schreeuwen en miemelen. Met borden en boze leuzen.

En dan zijn er nu ook mensen die de zomertijd willen behouden, en de enige echte tijd, de wintertijd, willen afschaffen, tjonge jonge jonge het moet niet gekker meer worden….majesteit, ik hoop dat de zomertijd afgeschaft word want ik verheug me er al op als het straks weer eerder donker is.

Vorige week was ik in een stad in Limburg, het was voorheen altijd een gezellige stad met veel winkels en winkelstraatjes. Ik was er een tijdje niet geweest maar ik schrok van de straatjes. In één winkelstraat waren nog maar drie winkels over, waarvan eentje een brillenzaak was. De rest stond allemaal leeg. Ruiten waren beklad. Dit had ik nog nooit mee gemaakt. In die lege panden zaten voorheen best wel bekende winkels. Hoe kan het nou zo verloederen? Majesteit, sla met de vuist op tafel, trek Mark Rutte aan zijn jas, en zeg dan “dit kan zo niet langer, wat ga je hier aan doen?”

Dan ga ik nu slapen. Ik wens U een fijne nachtrust. Dag.