* Afschaffen zomertijd

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik merk dat ik ervan geniet dat het eerder donker word, de herfst komt er aan. Ik verheug me op de wintertijd, de enige echte tijd. Niet meer uren lang in de tuin met de gieters sleuren. Nog even dit en nog even dat, en voordat je het in de gaten hebt is het alweer bedtijd en is de tv niet eens aan geweest. Bent U ook zo blij dat de avonden weer langer worden? Lekker na het avondeten weer kijken naar onder andere DWDD…tenminste als Mathijs weer eens tijd heeft. Lekker met een kopje thee op de bank en een dekentje over de benen.

Toen in maart de zomertijd inging, de klok een uur vooruit werd gezet las ik dat veel dieren last hebben van de zomertijd. De koeien gaven minder melk. Alle dieren hadden last van de zomerklok. Zelfs de klokken hebben er last van. Men dacht er serieus over na om de zomertijd af te schaffen. Jiepiejaheeee. Ik vind het prima. De zomertijd is gewoon jezelf wijs maken dat het een uur later is. Als de klok in oktober weer een uur terug word gezet, dan is het ’s avonds wel een uur eerder donker, maar in de ochtend is het dan een uur eerder licht. Dat is goed. “Ochtendstond heeft goud in de mond”. Liever dat het ’s winters in de ochtend om half negen licht is in plaats van pas om half tien. Kinderen moet men ’s winters niet in het donker naar school sturen.

In ‘mijn blije uitzicht naar de herfst’ opende ik vanmorgen bij het ontbijt de krant. Er stond met vette letters “Uiterlijk in maart keuze voor zomer- of wintertijd”. Ons kabinet moet uiterlijk maart 2019 aan Brussel doorgeven of ze overschakelen naar permanent zomer of wintertijd.Want de Europese Commissie maakt een einde aan dat halfjaarlijkse klokverzetten in de EU. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het klokritueel dat elk halfjaar plaats vind. Onvoldoende draagvlak dus. Dat uur vóóruit zetten leverde niet datgene op wat men had verwacht, alleen dat de dieren van slag raken.

Kiezen tussen permanent zomertijd of permanent wintertijd? Kiezen? De wintertijd heet niet wintertijd maar is de enige echte tijd. Die meerkeuzevraag moet geschrapt worden. Neeeheeee, ik wil niet dat we permanent in een onechte tijd door het leven gaan. Ik wil de enige echte tijd terug, de wintertijd, voor altijd, voor eeuwig en eeuwig. Ik ga anders heel hard huilen. We gaan toch ook niet de maanden veranderen, mei is mei en juni is juni. We verplaatste kerstmis toch ook niet naar oktober. Neeeheeee, Dan moet de zomertijd én wintertijd maar gewoon blijven bestaan als Juncker de wintertijd zou willen afschaffen.

Heeft Jean-Claude soms te veel pijnstillers ingenomen? Hij weet toch dat de koeien van slag zijn door de zomertijd. We willen toch geen permanent van slag geraakte koeien. Majesteitje, U moet Uw zoon aan zijn mantel trekken en zeggen ‘doe iets jongen’. Zeg hem dat hij met zijn vuist op tafel moet slaan en dan moet hij zeggen: ‘Ik ben de koning van Nederlanden, ik sla met lichte dwang voor dat we de klok voortaan op de enige echte tijd laten staan’. De tijd die we vroeger het hele jaar door hadden, en de laatste jaren alleen nog maar in de winter.

Dan kan ik nu gerust mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.