*Queen Elizabeth

Lieve beste majesteit,

Ik loop achter met mijn brieven,mijn excuses.

In onze krant van 25 juni stond dat Queen Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip de dag ervoor voor een driedaags staatsbezoek in Duitsland waren. Berlijn, Frankfurt en zo. Het vijfde Staatsbezoek waarvan het eerste Staatsbezoek precies 50 jaar geleden was. Ze werden begroet met 21 saluutschoten…ik snap het niet zo goed met die saluutschoten…waarom 21? Waarom saluutschoten? Enfin en ze werd toen onder politie-escorte naar Hotel Adlon begeleid.

Een dag later las ik in de krant dat er in Londen ophef was ontstaan over de toespraak van Queen Elizabeth tijdens het Staatsbanket in Duitsland. Buckingham Palace moest ontkennen dat de Queen lobbyt tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie. Want tijdens het banket deed ze een toespraak met deze woorden: “We weten dat verdeeldheid in Europa gevaarlijk is en dat we moeten werken om ons daartegen te wapenen, zowel in het westen, als het oosten van ons continent”, Aldus de queen.  In slot Belleveu zei ze wel dat ze er alle vertrouwen in had dat ook de komende jaren Duitsland en Groot-Brittanië zullen blijven samenwerken. Want de Duitse president Joachim Gauck ging directer in op pogingen in het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten. Hij zei “De Europese Unie heeft Groot Brittanië nodig”.

Nou weet ik dat er verschil is in Verenigd Koninkrijk en Groot Brittanië.

Maar wat spannend hé met Griekenland/Grexit. Ik ben zeer benieuwd. Uw zoon, onze koning zal het nog wel veel spannender vinden, want als Griekenland uit de euro stapt , dan keldert de waarde van de Griekse vakantievilla van onze koning.

Maar nu ga ik slapen. Ik wens U een fijne nachtrust.

©missie M.

**26 kraaien afgeschoten voor 23.600 euro

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

…..zucht….pufff..wapper wapper….Majesteit, Ik zit hier met de krant te zwaaien zodat ik weer een beetje bij kom….E.H.B.O moest ik bij mezelf toepassen, het kwam door iets wat ik las in de krant van vandaag.

Gaat U maar beter even zitten met een kussentje in Uw rug….en een nat washandje bij de hand. Nee leg dat washandje maar alvast op uw voorhoofd want ik ga het U nu vertellen wat ik las.

Ik las dat het vangen en  afschieten van 26 kraaien in Hoek van Holland de NVWA (de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) tot nu toe 23,600 euro heeft gekost. Volgens Duke Faunabeheer die de “bestrijdingsactie” uitvoert zijn er nog vijf huiskraaien in leven. Daarom schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma “De operatie is nog niet voltooid” als antwoord op schriftelijke vragen van de partij voor de Dieren.

Want vorig jaar had de Raad van State bepaald dat de groep van ongeveer 30 Indische huiskraaien moeten worden gevangen en uitgeroeid. Whaaahaaaa…Huilie huilie Huilie…zoveel geld voor het doden van 26 kraaien en dan nog niet klaar zijn omdat er nog vijf kraaien in levende lijve rondvliegen. Dat is ongeveer 1000 euro per kraai wat tot nu toe betaald is. Wat kost één kogeltje voor een windbuks? Of een steentje in een katapult?

Misschien doet de Flitsmacht het (als oefening) voor minder.

Moeten we die Indische kraai zo nodig uitroeien? Eenmaal uitgeroeid is uitgeroeid…dat moeten we wel beseffen hé Majesteit.

Jaaahaa zegt de provincie Zuid-Holland, “die beestjes moeten worden uitgeroeid” …. echt waar, dat stond in onze krant. Niet “Minder-Minder-Minder” maar “dood-dood-dood”……. omdat ze….nou let op…omdat ze niet thuis horen in Nederland. De Indische kraai is een invasieve exoot, wat wil zeggen dat het dier door mensen (Zo’n 25 vogels zijn ongeveer 20 jaar geleden met een schip vanuit Egypte mee gevaren naar de badplaats in Hoek van Holland…zegt het verhaal in de krant) hier naar toe is gebracht. De vogel hoort vooral thuis in Azië. Ze hebben zich dus niet flink voortgeplant in die 20 jaar maar ze zouden voor overlast zorgen, “ze zouden een gevaar zijn voor andere vogels en zelfs mensen lastig vallen door patat uit hun bakjes te pikken”.

De NVWA is niet over één nacht ijs gegaan, want ze hebben eerst bekeken of er mogelijkheid was om de vogels op te vangen, maar dat koste 40.000 euro. U leest het goed. 40.000 euro voor 31 vogels. Vogels die zelf kunnen eten en schijten. Waarom sluiten we ook alweer de verzorgingstehuizen? Bezuinigingen! Wat kost een grote volière voor 26 (inmiddels dode) plus 5 (nog levende) kraaien? Ik zag grote papegaai- of duiven-kooien voor 89,95 euro per stuk….laten we die een stuk groter maken ….ongeveer 100 euro per stuk….en twee vogels per kooi…..dan was het bedrag voor 15 kooien nog goedkoper dan de kogeltjes van een windbuks….of beter nog, laat “de mens” die vogels terug brengen waar ze thuis horen.

Dat laatste stoort me ook enorm…”uitroeien omdat ze niet thuis horen in Nederland”. Majesteit, Ik zie elke dag mensen door de Nederlandse straten lopen die echt niet zo bruin zijn geworden van de Nederlandse zon. En deze mensen krijgen veel meer dan een bakje water met een bakje zaadjes en zo nu en dan een patatje in Hoek van Holland. De vogels  hebben wel smaak, want ik moet toegeven dat de frietjes in Hoek van Holland ook echt lekker zijn.

Doei.

©missie M.

 

** Geluksgeur in het zweet

Lieve beste majesteit,

Ik ben de laatste tijd wat slordig met brieven schrijven. Ik wil het met U nog over zoveel zaken hebben. Kijk dit bijvoorbeeld: “Geluk is ook in de geur van zweet te vinden” stond vorige week in onze krant. “Wie het zweet ruikt van een gelukkig mens ontkomt niet aan een glimlach” hebben Utrechtse onderzoekers aangetoond in een publicatie “A sniff of happiness”. En als dieren angst ruiken bij een soortgenoot worden ze zelf ook angstig, en dat geld ook bij mensen. Niet alleen gezichtsuitdrukkingen, woorden en daden maar we brengen ook emoties over via zweet. De Utrechtse onderzoekers hebben onderzocht of dit ook geld voor geluk en lieten twaalf mannen met wattenschijfjes onder hun oksels naar drie filmpjes kijken. Een blije film, een angstige film en een neutrale film. Die wattenschijfjes lieten ze aan 35 vrouwen ruiken. De vrouwen waren ook een soort proefpersoon, want zij wisten niet welke wattenschijfjes naar welke film hadden gekeken. Als de vrouwen aan de wattenschijfjes roken werden hun spierbewegingen in het gezicht opgemeten door de onderzoekers.

Bij de blije film spanden de dames de glimlach-spieren. Onbewust zeggen de onderzoekers.

Bij de angstige film activeerden de vrouwen iets meer frons-spieren in hun voorhoofd.  Ze werden er zelf niet bewust blijer of angstiger door. De onderzoekers stellen dus dat emoties van invloed zijn op de geurstoffen in ons zweet.

Veel weet ik er niet van…ik ben geen onderzoeker. Ik weet wel dat ik vaker de uitdrukking hoor “ik deed het in de broek van angst”. Of “ik hield het niet meer droog van het lachen”. En die geuren zijn heel duidelijk én bewust waar te nemen zonder spierbewegingen in het gezicht te meten of frons-spiertjes aan te spannen. Allemaal emoties.

Ik ben wel benieuwd welke gezichtsuitdrukking er word aangespannen bij de zweetsokken-geur van een blije voetballer nadat hij net een goal scoorde.

Ik wens U een fijne dag, doei.

©missie M.

** Zomer, Vaderdag en paleizen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag is de zomer begonnen…maar in onze tuin niet. Ik was namelijk in korte tijd kletsnat geregend. Het was ook Vaderdag vandaag. U zult ook wel aan Uw eigen vader denken vandaag, prins Bernard…en aan de vader van Uw kinderen. Prins Claus.

Vaders, Grootvaders, Overgrootvaders, Over-Overgrootvaders.

Ik was pas geleden in de buurt bij Dillenburg in het Duitse Sauerland. Ik had wat folders gekregen én bekeken en zag daarin het geboortehuis van koning Willem I staan. Kasteel Dillenburg.Van daaruit leidde hij de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse koning.Ter nagedachtenis aan de vader des vaderlands is de Willemstoren gebouwd. Met de naam “Der Wilhelsturm”. Dát wou ik zien. Dus daar gingen we naar toe. Het lag hoger dan het stadje, dus steil opwaarts. Poepoeh dat was me wat teveel van het goeie. Toen we voor de grote poort of voordeur stonden heb ik eerst op het bankje zitten uitrusten. En rond gekeken. Het had een mooi uitzicht. Tjonge jonge….de bouwvakkers…..of de burgers….want ik geloof nooit dat de ouders van Willem I zelf gesjouwd hebben met stenen en andere bouwmaterialen…. het werkvolk moet wel flink gesjouwd hebben met stenen, cement en houten balken. En dat allemaal die steile heuvel omhoog. Poeh poeh. Eenmaal boven moesten ze nog hoger, want de toren is best hoog. Wat zullen ze gepuft hebben om dit kasteel te bouwen. Ze hadden vast nog geen goede CAO in die tijd.

Buiten stond een groot beeld van koning Wilhelm I. Ik heb een foto van het gezicht gemaakt zodat ik de foto naast een foto van onze koning Willem-Alexander kon leggen om te vergelijken. Deze Willem had een dunner gezicht….en vooral een strak gezicht….maar dat zal wel komen door het stenen materiaal van het beeld…. maar ik meende een gelijkenis te zien van de wangen.

Enfin toen ik eindelijk uitgerust was ging ik de Wilhelms-turm naar binnen, entree betaald want het was nu een Oranje-museum met spreuken van Koning Willem I op de muren, en wapens in glazen kasten, Ik keek rond en ik dacht “Stel je voor, hier is Wilhelm I in 1533 geboren”  Ik kon het nergens aan merken, de concentratie ging moeizaam tussen de souvenirtjes en spreuken aan de muur….hij zou dan vast boven geboren zijn…in de slaapkamer natuurlijk….dus nam ik de trap….een wenteltrap…een steile stenen wenteltrap nog wel. Toen ik eindelijk op de eerste verdieping aankwam plofte ik door de deur en zocht eerst naar een stoel om uit te rusten….het werd een modern klapstoeltje waar ik op kon zitten. Ik keek rond en dacht “stel… hier is Wilhelm I  geboren….of nog een verdieping hoger?” De stenen wenteltrap ging nog hoger…..maar ik niet. Ik probeerde me vanaf het klapstoeltje de dag of avond van de geboorte voor te stellen. Wat was de mode in 1533 ?  De weeën beginnen op gang te komen…de vroedvrouw komt langs…..de aanstaande moeder ligt midden op bed uit te rusten van de wenteltrap….ze schuift een stukje op zodat de vroedvrouw ook even kan uitrusten van de steile weg naar de Wilhelmsturm….én van de wenteltrap. Als de bevalling gaat beginnen moet de vroedvrouw de wenteltrap omlaag om een teiltje met warm water en handdoeken te halen….Dan gaan de aanstaande moeder én de vroedvrouw samen puffen. Moeders omdat ze Willem I op de wereld gaat zetten…en de vroedvrouw omdat ze de steile trappen alweer op en af is gerend.

Gisteren las ik dat Huis ten Bosch, het aanstaande woonpaleis van onze koning Willem Alexander en zijn gezin, in één keer (een keer van 40 maanden) word opgeknapt voor 59 miljoen. Eind 2018 zou het klaar zijn. Als het in fases opgeknapt moest worden zou het volgens nieuwe berekeningen 73 miljoen gaan kosten. Het word opgeknapt én betaald door het Rijk neem ik aan….en onze premier Mark vind het te ingewikkeld om onze koning belasting te laten betalen…omdat onze koning een netto-uitkering krijgt….want dan moet men die eerst bruto maken…en kijken naar het gebruik van paleizen en naar welke kosten aftrekbaar zijn. Premier Mark Rutte had het volgende gezegd “we have bigger fish to fry”. Met andere woorden dat er belangrijkere zaken zijn. Als het te ingewikkeld is om netto bruto te maken….dan maar een goed rekenmachientje kopen….of zo.

Ik las vorige week dat het Istana Nurul Iman paleis, waar de Sultan van Brunei sinds 1984 in woont, 1700 kamers heeft. 1700 kamers? Maar dat weet U vast allang, want ons koningshuis is al jarenlang bevriend met de sultan van Brunei. Nog steeds? want vorig jaar heeft deze sultan strenge islamitische wetgeving ingevoerd. Lijfstraffen zoals de doodstraf en afhakken van ledematen. Bbbbrrrrrr…..Heeft U of onze koning al geprobeerd hem op andere gedachten te brengen? Het aantal kamers in een paleis of het hoge luxe-gehalte maken een koning of staatshoofd nog lang geen “prachterd”. Dan maar liever wat minder luxe en wat meer hart.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen want het is al laat geworden. Welterusten!

©missie M.

*** Plassen in Keulen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik weet niet of U deze zomer van plan zijt om een uitstapje naar Keulen te maken, want dan wil ik U even vertellen wat ik pas geleden heb gelezen in de krant.

Mannen mogen gratis plassen in de nieuwe openbare toiletten van Keulen en vrouwen moeten in die zelfde nieuwe openbare toiletten ….dus zelfde toiletten maar wel een andere deur. De deur met het dametje erop…..0,50 cent betalen omdat….nu komt het….”omdat het betalingsgedrag van de mannen buitengewoon slecht is”. Als de man moet betalen gaat hij naar de dichts bijzijnde boom zegt woordvoerder Ulrike Wilms. De stad Keulen heeft “een groot wildplassersprobleem”.

Ze doen het erom…ze vragen er om hé….Ik kan ook best goed wildplassen achter een dikke vol-in-bloei-staande struik ergens in de tuin bij een mooi Schloss …achter “der alte turm” als het moet. Liever ga ik naar ‘das clo’.  Ik zou de toilettenfrau ook buitengewoon slecht kunnen betalen. Nee daar gaat het niet om, het gaat om het principe…alleen omdat dames niet zo makkelijk tegen een boom aan gaan staan…en zich fatsoenlijk gedragen met plasgedrag… mogen ze toch niet de dupe worden of gediscrimineerd worden!!

Normaal tarief voor een plasje of boodschap is 0,25 cent. De dames betalen nu dus dubbel….en ze gaan vast vaker naar het toilet dan de heren. Dat tikt door. Heren gratis? Ammahoela. De dames betalen voor hen mee. Dan moeten we op de huishoudbeurs en reisbureaus én vooral in de wachtkamer bij de huisarts flyers verspreiden speciaal voor dames, met het advies dat de dames aan hun man “heb jij kleingeld voor het toilet?” vragen als ze in Keulen zijn. Nee dat is ook niet de juiste oplossing.

Heel misschien is 0,25 cent ouderwets geworden. …..maar het zijn wel eurocenten en geen guldencenten. Ik kan een snor opplakken en heel zware stem opzetten. Dan zeg ik op mijn duisterste stemgeluid: “Guten Tag liebe toilettefrau”. Dan doe ik de gratis plas, en als ik mijn rokje omlaag heb gedaan (ah nee, rokje en snor gaan niet altijd samen…behalve bij het songfestival), de handen heb gewassen, zeg ik “Schöne tag nog liebe toilettenfrau”  oder toilettenherr als het een herr is, “Auf wiedersehen und tschüss”…….en als ik weer buiten sta doe ik de snor snel verwijderen. Maar…….Bij nader inzien vind ik dat toilettengeldfraude…en zo’n snor is duurder dan 0,50. Na een aantal bezoeken heb ik het er wel weer uit verdiend…maar nee het is niet de ideale oplossing.

Heren die aan wildplassen doen moeten minimaal € 1,00 betalen plus een hoop aan administratiekosten als U het mij vraagt. Plus reinigingskostenbelasting……En een schoteltje bij elke wildplasboom, met een plasticbordje waarop staat: “plassen 0,50”  voor de plantsoenendienst.

Majesteit, Als U toevallig binnenkort naar Keulen gaat, wilt U dan aan “Das Rathaus” in Keulen een bezoekje brengen, en “met de deur in haus vallen” met de vraag: “Zo zo, wat gaan we nou krijgen? Heren mogen gratis plassen en de dames moeten betalen voor een plasje? Kan dat zomaar?”.

Dank U. Ik hoor het wel wat het antwoord hierop was.

Welterusten,

©missie M.

 

 

* Calimero

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Na Winnetou, James Last, Dracula, Drs. P. is nu ook Calimero gestorven.

Drs. P. met zijn unieke en aparte teksten. “Trioka hier troika daar, moeder is de koffie klaar?”. Er zijn veel liedjes door de radio gegaan, maar de liedjes van Drs P. vergeet men niet zo gauw. 95 jaar, mooie leeftijd. Rust in vrede.

En nu Calimero, Het zwart kuikentje met halve eierdop op zijn kop. “Nou,Zij-zijn-groot-en-ik-is-klein”. Tja wat moet ik zeggen? Jammer, Alweer een stukje-vroeger weg. De stemactrice Corry van der Linde is gestorven, 78 jaar. Rust in vrede

Ik zal morgen een kaarsje aansteken.

Doei.

©missie M.

* Het Spaanse koningshuis

Lieve beste majesteit,

Weet U nog dat ik vorig jaar ‘een brief of twee’ aan U schreef over de Spaanse prinses Cristina en haar echtgenoot? Een brief op 10 jan. 2014 en een brief op 8 jan. 2014.

Vandaag is de 50-ste verjaardag van de Spaanse prinses Cristina. Maar haar broer koning Felipe had gisteren geen makkelijk besluit moeten nemen. Hij had belooft de monarchie transparanter te maken.

Zijn zus en haar man staan later dit jaar terecht. Haar man word verdacht van jarenlange fraude, corruptie, ambtsmisbruik en verduistering van overheidsgelden. Volgens de onderzoeksrechter zou Cristina medeplichtig zijn omdat ze mede-eigenaresse is van het bedrijf van haar man.

Haar vader, de voormalige koning Juan Carlos, en haar broer de huidige koning hebben haar meermaals gevraagd af te zien van successierechten, maar dat heeft ze geweigerd. Cristina is zesde in de lijn van troonopvolging.Daarop heeft de koning besloten haar de titel van hertogin af te nemen. Volgens de advocaat van Cristina had zijzelf al maanden geleden afgezien van de titel.

Hommeles in Huize Spaanse Koninklijke familie.

Maar ik ga nu slapen. Welterusten

©missie M.

– Koude oorlog, bléhhhhhhhh

 

Majesteit, even een niet-gezellig-gesprek,

Stomme oorlogzoekers die ZELF aan inmenging deden toen ze het volk van Oekraïne beloftes maakten en hen de opdracht gaven om te vechten voor de EU. Zij (de VS. de NAVO én de E.Unie) mengden zich in de binnenlandse politiek van Oekraïne zodat de wettig-gekozen-pro-Rus-president (waar ze even van te voren nog zaken mee wilden doen) moest vluchten voor zijn eigen volk. Rusland kan niet anders dan zich zelf verdedigen omdat het anders word ingesloten door Amerikaanse kernwapens aan de grens bij Rusland. Poetin is fout, want ze helpen de separatisten.

Als een vreemde politicus naar Den Haag zou reizen en Mark Rutte zou dwingen om een verdrag te ondertekenen dan zou ik me met hand en tand verzetten en voor Mark, ons koningshuis én ons landje knokken als onze Mark zou moeten vluchten.

Gisteren stond in onze krant: “Klaar voor een aanval uit Bothnia”. ……Huilie Huilie….De NAVO is met vijfduizend militairen op grootscheepse oefening in Polen.

Majesteit steek hier een stokje voor aub. Oorlog is DOM. Zelfs Poetin noemt een oorlog tussen Rusland en de NAVO krankzinnig. (artikel hierover staat in Overig)

Welterusten.

©missie M.

 


* Koninklijk huwelijk, prins Carl Philip en Sofia Hellqvist

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

De broer van Uw petekind prinses Victoria van Zweden, prins Carl Philip is vandaag getrouwd met zijn Sofia Hellqvist. Een burgermeisje dat door het huwelijk met een prins prinses is geworden….en niet alleen ‘prinses’ maar ook nog eens hertogin van Värmland. Achhhhhhhhhh wat romantisch was het allemaal. Ik had eerder deze week gelezen dat de prins geen getuigen aan zijn zij wou hebben tijdens zijn huwelijksvoltrekking. Hij doorbreekt daar mee een traditie.

Er waren zoveel mensen in de kerk…die zijn allemaal getuige van zijn jawoord. Toch?

Maxima was er ook, maar zonder haar prins koning.

Doei Dag.

©missie M.