** Zomer, Vaderdag en paleizen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag is de zomer begonnen…maar in onze tuin niet. Ik was namelijk in korte tijd kletsnat geregend. Het was ook Vaderdag vandaag. U zult ook wel aan Uw eigen vader denken vandaag, prins Bernard…en aan de vader van Uw kinderen. Prins Claus.

Vaders, Grootvaders, Overgrootvaders, Over-Overgrootvaders.

Ik was pas geleden in de buurt bij Dillenburg in het Duitse Sauerland. Ik had wat folders gekregen én bekeken en zag daarin het geboortehuis van koning Willem I staan. Kasteel Dillenburg.Van daaruit leidde hij de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse koning.Ter nagedachtenis aan de vader des vaderlands is de Willemstoren gebouwd. Met de naam “Der Wilhelsturm”. Dát wou ik zien. Dus daar gingen we naar toe. Het lag hoger dan het stadje, dus steil opwaarts. Poepoeh dat was me wat teveel van het goeie. Toen we voor de grote poort of voordeur stonden heb ik eerst op het bankje zitten uitrusten. En rond gekeken. Het had een mooi uitzicht. Tjonge jonge….de bouwvakkers…..of de burgers….want ik geloof nooit dat de ouders van Willem I zelf gesjouwd hebben met stenen en andere bouwmaterialen…. het werkvolk moet wel flink gesjouwd hebben met stenen, cement en houten balken. En dat allemaal die steile heuvel omhoog. Poeh poeh. Eenmaal boven moesten ze nog hoger, want de toren is best hoog. Wat zullen ze gepuft hebben om dit kasteel te bouwen. Ze hadden vast nog geen goede CAO in die tijd.

Buiten stond een groot beeld van koning Wilhelm I. Ik heb een foto van het gezicht gemaakt zodat ik de foto naast een foto van onze koning Willem-Alexander kon leggen om te vergelijken. Deze Willem had een dunner gezicht….en vooral een strak gezicht….maar dat zal wel komen door het stenen materiaal van het beeld…. maar ik meende een gelijkenis te zien van de wangen.

Enfin toen ik eindelijk uitgerust was ging ik de Wilhelms-turm naar binnen, entree betaald want het was nu een Oranje-museum met spreuken van Koning Willem I op de muren, en wapens in glazen kasten, Ik keek rond en ik dacht “Stel je voor, hier is Wilhelm I in 1533 geboren”  Ik kon het nergens aan merken, de concentratie ging moeizaam tussen de souvenirtjes en spreuken aan de muur….hij zou dan vast boven geboren zijn…in de slaapkamer natuurlijk….dus nam ik de trap….een wenteltrap…een steile stenen wenteltrap nog wel. Toen ik eindelijk op de eerste verdieping aankwam plofte ik door de deur en zocht eerst naar een stoel om uit te rusten….het werd een modern klapstoeltje waar ik op kon zitten. Ik keek rond en dacht “stel… hier is Wilhelm I  geboren….of nog een verdieping hoger?” De stenen wenteltrap ging nog hoger…..maar ik niet. Ik probeerde me vanaf het klapstoeltje de dag of avond van de geboorte voor te stellen. Wat was de mode in 1533 ?  De weeën beginnen op gang te komen…de vroedvrouw komt langs…..de aanstaande moeder ligt midden op bed uit te rusten van de wenteltrap….ze schuift een stukje op zodat de vroedvrouw ook even kan uitrusten van de steile weg naar de Wilhelmsturm….én van de wenteltrap. Als de bevalling gaat beginnen moet de vroedvrouw de wenteltrap omlaag om een teiltje met warm water en handdoeken te halen….Dan gaan de aanstaande moeder én de vroedvrouw samen puffen. Moeders omdat ze Willem I op de wereld gaat zetten…en de vroedvrouw omdat ze de steile trappen alweer op en af is gerend.

Gisteren las ik dat Huis ten Bosch, het aanstaande woonpaleis van onze koning Willem Alexander en zijn gezin, in één keer (een keer van 40 maanden) word opgeknapt voor 59 miljoen. Eind 2018 zou het klaar zijn. Als het in fases opgeknapt moest worden zou het volgens nieuwe berekeningen 73 miljoen gaan kosten. Het word opgeknapt én betaald door het Rijk neem ik aan….en onze premier Mark vind het te ingewikkeld om onze koning belasting te laten betalen…omdat onze koning een netto-uitkering krijgt….want dan moet men die eerst bruto maken…en kijken naar het gebruik van paleizen en naar welke kosten aftrekbaar zijn. Premier Mark Rutte had het volgende gezegd “we have bigger fish to fry”. Met andere woorden dat er belangrijkere zaken zijn. Als het te ingewikkeld is om netto bruto te maken….dan maar een goed rekenmachientje kopen….of zo.

Ik las vorige week dat het Istana Nurul Iman paleis, waar de Sultan van Brunei sinds 1984 in woont, 1700 kamers heeft. 1700 kamers? Maar dat weet U vast allang, want ons koningshuis is al jarenlang bevriend met de sultan van Brunei. Nog steeds? want vorig jaar heeft deze sultan strenge islamitische wetgeving ingevoerd. Lijfstraffen zoals de doodstraf en afhakken van ledematen. Bbbbrrrrrr…..Heeft U of onze koning al geprobeerd hem op andere gedachten te brengen? Het aantal kamers in een paleis of het hoge luxe-gehalte maken een koning of staatshoofd nog lang geen “prachterd”. Dan maar liever wat minder luxe en wat meer hart.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen want het is al laat geworden. Welterusten!

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.