NLdoet

Lieve beste majesteit,

Ik zag foto’s van U tijdens het vrijwilligerswerk in een kinderdagcentrum in Amersfoort waar U klusjes deed tijdens “NL Doet” afgelopen weekend.

Ook zag ik krantenfoto’s, nieuwsberichten en filmpjes van koning Willem-Alexander en koningin Maxima toen zij vrijwilligerswerk deden. Onze koningin deelde broodjes uit en onze koning bakte pannenkoeken voor ouderen in ’t Hofland, een voormalig seniorencomplex. Een ‘voormalig’ seniorencomplex dus, of te wel één van de 800 verzorgingstehuizen waar ouderen niet meer terecht kunnen wegens bezuinigingen. Niet voor een pannenkoek, niet voor gezelligheid, en niet voor een wasbeurt. Het complex waar nu jonge statushouders en starters op de huurwoningmarkt wonen. De ouderen die aan de lunch zaten waren de voormalige bewoners van het tehuis.

Allemaal leuk en aardig maar dat is één dag dat deze mensen weer eventjes in het centrum waren en een pannenkoek kregen van de koning en een broodje van de koningin, met assistentie van de huidige bewoners. En dan nog een oud Hollands spelletje doen en een praatje maken. ‘Kijk eens wat een goed werk we doen voor de oudere mensen op NLdoet’, de mensen waar geen plaats meer was in het centrum. En er waren tig journalisten opgetrommeld die met knetterende camera’s rond de tafel hingen en hongen, hun lens over de tafel gericht vooral op het koningspaar. HiepHoi een feestelijke lunch met een horde fotografen. In Lech duurde de fotosessie korter. En die werd boven op de hoogste berg gehouden omdat het anders te druk was met al die fotografen. Met de nodige meters afstand tussen de fotografen en het koningsgezin. De fotosessie zodat het koningspaar de rest van hun vakantie met rust gelaten word. Maar de vakantie van het koningspaar duurde langer dan de lunch voor de ouderen.

Majesteit, tijdens het eetmoment hoort het rustig te zijn, met lichte achtergrond muziek, en geen koningspaarpubliciteitsstunt met knetterende camera’s, en dan aan het koningspaar de vraag “wie bakt thuis de lekkerste pannekoeken”?

Ik las een paar weken geleden dat onze regering statushouders gaat inzetten in de zorg want ze kwamen dringend handen te kort. Maar als ze nu handen te kort komen…waarom zijn er dan massa ontslagen in de zorg geweest? Waarom 800 verzorgingstehuizen sluiten? Ouderen die nu noodgedwongen in het ziekenhuis een bed langer bezet houden omdat ze niet naar huis kunnen, geen logeerkamer meer in een verzorgingstehuis, en te goed zijn voor een verpleeghuis. Waarom werden verzorgden ontslagen en konden ze als een goedkopere vakantiekracht terug komen? Of een andere baan zoeken. Nederland is heel slordig om gesprongen met de zorg.

NLdoet en “NLdoetmaarwat”?

Nou doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.