Opknapbeurt Binnenhof

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Er was een paarjaartjes geleden vóór en tijdens de renovatie van het paleis van onze koning een gedoe van jewelste over de renovatiekosten. Dat weten we nog goed hé majesteit.

Ik las dit jaar dat onze koning, Uw zoon Koning Willem-Alexander, en zijn gezin nu eindelijk verhuist zijn van villa Eikenhorst in Wassenaar naar Huis ten Bosch in Den Haag. Hoewel onze koning graag in Wassenaar woonde. De renovatie kostte ruim 60 miljoen euro, en was aanzienlijk meer dan begroot was.

Weet U nog wat er destijds allemaal geschreven werd?

Dat de installaties van het paleis aan het einde van hun levensduur waren. Dat een groot onderhoud aan gevels en daken noodzakelijk was. Vooral aan de vleugels was de noodzaak van groot onderhoud zo klaar als een klontje. En’nnnn hoe dat allemaal zo ver had kunnen ‘verslonsen’ wist de ambtenaar ook, want die had gezegd:. ,,Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan het paleis.”

Na vijf jaar renoveren was het getimmer en geklus op Huis ten Bosch nog lang niet ten einde. De kosten bleven maar stijgen. Het ging niet goed met Huis ten Bosch. Men had het over “een paleis in verval”. ‘Ingrijpen was urgent’, aldus het Rijksvastgoedbedrijf in 2014. In alle ruimtes zaten scheuren in de muren, scheuren in plafonds, vloeren en kozijnen hadden waterschade, , houtrot en roest, zelfs de ijzeren rioleringspijpen waren doorgeroest en het dak lekte. De gevels, schoorstenen en de bordestrap waren in zeer slechte staat. Overal in het paleis zat asbest, de beveiligingsystheem voldeed niet meer aan de eisen. In de Japanse zaal zat ‘actieve houtworm in het paneelwerk’, en in de Chinese zaal hadden zilvervisjes het Chinees papierbehang aangevreten en de historische gordijnen waren ‘tot op de draad versleten’. De bouwvakkers maakten lange dagen, en beveiligers van een een particulier firma waren ingezet.

De Rijksgebouwendienst had de kosten na een uitgebreid onderzoek begroot op 35 miljoen in 2014. In het voorjaar van 2015 kreeg de premier een brief waarin stond dat er flinke tegenvallers waren en dat de schade groter dan gedacht waren. De kosten liepen op tot 41,5 miljoen. En al gauw werd ook dat bedrag overschreden naar 59 miljoen. En ook daar bleef het niet bij, de renovatie zou 63,1 miljoen kosten. Een flinke plons geld.

In de privévleugel wou men van de hokkerige donkere kamers af, en oa een nieuwe veranda en een tweede trap. De kosten van de privévleugel zijn niet bekend gemaakt vanwege privacyredenen.Maar alles bij elkaar bekeken was dat een megaklus. Dat moge duidelijk zijn.

*Maar uh….heeft U gelezen wat de opknapbeurt van het Binnenhof gaat kosten? Ga maar eerst even rustig zitten met Uw beentjes op het voetenbankje….en een koud washandje voor op Uw voorhoofd. Het bericht begint “voorzichtig positief” met de woorden van Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, hij laat weten dat de oud-D66 leider Alexander Pechtold de renovatie kosteloos gaat begeleiden. Kosteloos dus. Het besluit om Pechtold te benoemen zorgde al voor opgetrokken wenkbrauwen. Dat hij dit kosteloos gaat doen moet zorgen dat de wenkbrauwen weer omlaag gaan denk ik. Dat klinkt als: ‘dan houden ‘we’ een paar vette tientjes over en praten we nergens meer over’.

Enfin, ze hebben Alexander gevraagd om zijn expertise. De voormalig veilingmeester Alexander Pechtold buigt zich de komende drie weken over het ‘hoofdpijndossier” dat MINSTENS ….majesteit, diep in en uit ademen….dat minstens 475 miljoen euro gaat kosten. Na drie weken komt Alexander met een analyse. ‘Drie weken maar’ om zich daar kosteloos over te buigen.

De renovatie zou in de zomer van 2020 beginnen. Er is nogal wat weerstand en kritiek over de plannen stond in de krant. Men wou in de hal een tropische palmentuin aan leggen en daar een historische hal voor slopen. De Kamer en Knops hameren op een ‘sobere en doelmatige aanpak’ maar uit uitgelekte plannen blijkt daar geen sprake van te zijn. Ook vreest men dat de renovatie financieel uit de hand loopt.

In een ander artikel met de titel “Rutte: schimmel in mijn torentje” las ik dat premier Mark Rutte de noodzaak van de komende verbouwing wou benadrukken. Hij zei ‘er moet iets gebeuren’. Die renovatie is geen luxe. Hij zei letterlijk;

Dan zie je ongeveer de schimmels en zo op de muur“.

Raar hé majesteit, de woorden “ongeveer de schimmels en zo” ?? Dat klinkt naar een ‘beschimmelde boterham en zo’

 

Dit zegt Mark Rutte:

De premier wijst erop dat de opknapbeurt een enorme sloot geld gaat kosten, maar dat iedereen wil dat het sober en doelmatig gebeurt: „Geen rare fratsen.”

Hij erkent dat in dat proces „spanningen” zijn ontstaan. Oud-D66-leider Alexander Pechtold, die dat volgens Rutte beter kan dan wie ook, gaat kijken of „die knoop eruit te trekken” is. Pechtold is door de Tweede Kamer gevraagd begin juli met adviezen te komen. Hij doet dat gratis.

Een palmentuin in een Nederlands Binnenhof zijn wel rare fratsen. 475 miljoen voor een renovatie zijn ook rare fratsen. Op Funda zag ik een picobello ontzettend groot landhuis met 16 kamers, met heel veel privébos. Perfect onderhouden, voor nog geen twee miljoen. Is dat niks?

Maar nu ga ik mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

_______________________________________________________________

al eerder schreef ik over de renovatie van het paleis in:

** Huis ten Bosch | Majesteit, ook namens mij… Missie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.