De koning met baard op munt

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Dan lees ik weer eens iets in de krant of in een tijdschrift en denk dan “oooh daar moet ik vanavond mijn majesteit een brief over schrijven”. Maar eer het avond is heb ik alweer zoveel nieuwtjes gelezen dat ik denk “wat was het ook alweer wat ik eerst wou schrijven?”

Half augustus las ik dat U de avond ervoor aanwezig was in het koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, bij een uitvoering van het Jeugdorkest van de Europese Unie. Of te wel het EUYO. In coronatijd mochten maar dertig in Nederland wonende of studerende musici op het podium spelen. Zonder dirigent ook nog. Wat zal U genoten hebben. Corona is iets waar serieus rekening mee word gehouden.

In de tussentijd las ik ook nog dat nergens in Nederland de premie voor de autoverzekering zo hoog is als in Limburg. Terwijl de verkeersdrukte in de randstad toch vele malen groter is dan in Limburg. Toch?

Uw zoon gaat met prinsjesdag met de auto naar de grote kerk in Den Haag, en niet met de Gouden koets. Ook is er geen balkonscene. Begrijpelijk met het coronagedoe.

Ik las dat U onlangs met Uw schoondochter Mabel op de Groene Draeck heeft rond gevaren. Iemand had er een foto van gemaakt, maar die foto is van internet verwijderd omdat foto’s van koninklijke familieleden niet meer zomaar geplaatst mogen worden. Denkend aan de vakantiefoto’s van onze koning en koningin in het Duitse BILD-blad. Ik vond het mooie foto’s maar ze waren privé.

Tja dan Uw kleindochter Eloise. Vanaf ze achttien jaar is geworden heeft ze een eigen….hoe zeg ik dat?….Ze zit op social media. Wie niet? Ik. Men kan gravin Eloise van Oranje volgen op Instagram zag ik in een artikel staan. Allemaal leuke foto’s. Zij heeft maar liefst 148.000 ‘volgers’. Mensen kunnen dan alles wat ze doet of wil gaan doen volgen. Ik heb alleen volgers als ik op de autosnelweg rijd, of als ik bij het stoplicht sta met een rij auto’s achter me. Oké oké, ik vind dat heel gewoon. Maar een poosje geleden las ik ergens dat Eloise op haar instagram had geschreven dat ze gewoon een gewoon meisje was. Majesteit, Als zij heel gewoon is…wat ben ik dan? Kom op zeg. Die ‘volgers’ met hun likes en vriendschapsverzoekjes heeft ze niet omdat ze een heel gewoon meisje is wat heel toevallig de dochter is van prins Constantijn. Wat heel toevallig tegen de koning ‘oom’ zegt. Wat een oma heeft die eerst de koningin van Nederland was. Een meisje dat met U lekker op wintersport naar Lech mag gaan. Mijn ouders waren ook gewoon, nog gewoner dan ik, maar wintersportvakanties zaten er niet in, zeker niet met mijn oma…al helemaal niet met koninklijke hoogheden.

Eloise geniet van alle aandacht op Instagram. Ze is ook een hele leuke meid, met leuke kleren, en met de vlag ‘geslaagd’, met de familie uiteten, of met een ijsje. En nog veel meer. Maar… dan staat op ene gewone dagelijkse dag een foto van Eloise niet op instagram maar op de voorpagina van een heel gewoon weekblad. Een foto van Eloise terwijl ze nogal ordinair een sigaret rookt op straat met de woorden “Eloise geniet van het studentenleven”. Wat die foto op de voorpagina te zoeken heeft is me niet duidelijk. Maar is dat nou nodig? Het is een jonge griet. En ze is heel gewoon zullen we maar zeggen. Maar over deze foto is Eloise niet blij. Eloise zegt dat ze het raar vind om mee te maken, en dat het haar oncomfortabel maakt om zomaar gefotografeerd te worden’. Gelijk heeft ze.

Dat zelfde vond ik ook van de kleutertjes op een school in Los Angeles die niet aan de hand van hun moeder tot aan de deur gebracht mochten worden ivm coronamaatregelen. Kleinere broertjes of zusjes mochten niet mee. Kleuters die de eerste keer naar school gingen moesten in hun eentje dat schoolplein over…….en dan komen prins Harry en Meghan mét fotograaf opdraven om een serie foto’s te maken van ‘Harry en Meghan’ die voor de foto met de kindjes ‘Vergeetmenietjes’ gaan planten ter nagedachtenis aan de Engelse prinses Diana. Die Amerikaanse kinderen hebben niets met het Engelse koningshuis, en nog veel minder met de fotografen of netflix-contracten van Harry en Meghan. Waarom kinderen onnodig belasten met een vrouw die gestorven is door een dramatisch ongeval dat 23 jaar geleden is gebeurd? Harry had beter in zijn mega-grote miljardenvilla-tuin die vergeetmenietjes kunnen poten in het bijzijn van hun zoontje Archie. En een goed glas met zijn broer drinken op hun moeder.

Vandaag las ik dat onze koning voor de eerste keer mét baard op een herdenkingsmunt komt. Zo, en dat kunnen we allemaal zien, met loep of zonder loep.

Ik wens U een fijne dag verder. Doei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.