Sinaasappelgeur in het gevang

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Gisteren las ik dat in een gevangenis in Arnhem een experiment met sinaasappelgeur heeft plaats gevonden om het gemoed van gevangenen rustig te krijgen. De gevangenen zijn één week ‘blootgesteld’ aan sinaasappelgeur om het effect van de geur op de gevangenen te ‘meten’.

Het was een onderzoek van een student psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij liep stage bij een bedrijf dat onderzoekt wat geuren met mensen doen. Zo was er ook een proef op een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis. Uit het onderzoek bleek dat het verplegend personeel zich minder gestrest voelde en met plezier naar het werk ging.

Tja, Misschien was dat een andere geur dan de geur die men in het gevang ‘losliet’, want één gedetineerde had niet zoveel plezier van het onderzoek met sinaasappelgeur. Hij heeft een zaak aangespannen tegen de directie van de gevangenis, omdat hij zich als een proefkonijn behandeld voelde.Letterlijk zou hij gezegd hebben:

“we hebben er niet voor gekozen om als laboratoriumratten in de kooi onze straf uit te zitten”.

Majesteit, excuseer me, maar nou moet het dan toch echt eruit…..

hahahahahahahahah hahahahaha hohohohuhuhohuhohu

Hoehoe poepoeh. Nou weer ter zake. Ik fietste eens door een straat van een onbekende stad. In de straat hing een geur van vanille. Iemand wist me te vertellen dat daar in de buurt een kaarsenfabriekje was. Geurkaarsjes werden er gemaakt. Ik hou van vanille pudding maar vanille-geurkaarsjes vind ik vies. Zo chemisch. Je zou er maar wonen en steeds weer die geur van vanille geurkaarsjes ruiken. Niet om te meten of je er rustig van word, maar gewoon omdat daar tussen 8 en 5 geurkaarsjes worden gemaakt om er geld aan te verdienen.

Sinaasappelgeur vind ik wel lekker, maar of ik daar rustig van word heb ik nooit gemeten. Ik vermoed dat die ene gevangene meer last had van het gevoel dan van de geur.

Misschien kunnen winkeliers en juweliers sinaasappelgeur in hun zaak ‘loslaten’ zodat overvallers er rustig van worden en rechtsomkeer maken zodra ze de zaak binnen stappen.

Ik wens U een fijn weekend. Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.