**Witte donderdag en Goede vrijdag

Lieve beste Majesteit,

Gisteren was het Witte donderdag. Dit moet niet verward worden met sneeuw zoals een witte kerst…..hoewel het wel bijna een witte Witte Donderdag was. Wit staat voor Goed Vreugdevol en Heilig.

Volgend jaar valt Witte Donderdag op 17 april. Het is altijd de dag voor Goede vrijdag.Goede vrijdag is altijd de vrijdag vóór pasen. Witte donderdag wordt het laatste avondmaal van Jezus en zijn 12 apostelen herdacht….voordat Jezus werd verraden door Judas voor een paar zilverlingen. Dat zijn guldens-uit-die-tijd…of te wel euro’s-uit-die-tijd, maar een zilverling was vast niet zo duur als de euro-van-nu. Maar het gaat om het verraad…dat had Judas gewoon niet moeten doen. Heden zijn er op Witte donderdag nog altijd voetwassingen in sommige kloosters. Dan doet de priester voeten wassen en afdrogen….niet de voeten van hem zelf…nee van de kloosterlingen. Dat is een heel plechtig gebeuren. Ik weet bijna zeker dat U dit niet zou willen.

Vandaag is het Goede vrijdag…niet te verwarren met een vrijdag waarop alles goed verloopt, maar het zou wel mooi zijn natuurlijk. Ook niet te verwarren met “Goede tijden slechte tijden”. Op Goede vrijdag eten we geen vlees en om 15.00 uur staan we even stil. Dan staan we stil bij het lijden en sterven van Jezus Christus (die het opnam voor armen en kwetsbaren) die onschuldig aan het kruis genageld stierf.

doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.