Trots op onze boeren

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat een gedoe is het toch majesteit. Ik zag het boerenprotest die per tractor massaal naar het malieveld waren vertrokken. Al die tractoren op de autosnelweg vond ik wel emotioneel. Ze hebben hun bedrijf aangepast aan de milieunormen en dan word het hun nog lastig gemaakt.

Het milieu. Ik hoef geen open haard, en een BBQ ook niet, Voor mij alsjeblief geen vakantie naar Turkije, en ook geen andere vliegreis.

Er kan zoveel anders. Bij iedereen. En niet alleen bij veeboeren. Neem bijvoorbeeld de boeren die fruitbomen of aspergeakkers hebben. Die zoeken elk jaar weer fruitplukkers of aspergestekers uit het buitenland. En die komen natuurlijk niet op de fiets vanuit Polen. En reizen vaak in de weekenden heen en weer. Ook niet op de fiets.

Nederland heeft veel bosbessenboeren, en toch zie ik in de winkel op de verpakking van bosbessen dat er een ander land van herkomst op staat. En die bessen zijn niet per postbode naar Nederland gekomen.

Klagen over koeienvlaaien in de wei. Maar weet U wel hoeveel liter urine er door Waternet in urinoirs werd ingezameld op één koningsdag in Amsterdam? 23.000 liter opgehaald op drie locaties in één stad op één dag…alleen van mannen. Dat was in 2016. Dat geklater werd afgevoerd naar de fosfaat-fabriek in Amsterdam-West. Daar word kunstmest van gemaakt. Urine uit een toilet is niet goed omdat er spoelwater bij zit. Waarom kunstmest maken van mannenpies als de koeien voor pure mest kunnen zorgen?

Want die 628 biomassacentrales die het kabinet in ons land wil zetten zijn vervuilender dan die koeienvlaaien. Die centrales stoken onze groene bomen op en wat blijft er dan over? Wat jonge scheuten die er jaren over doen eer ze weer een beetje boom zijn. In die biomassacentrales word ook niet alleen hout en bomen gestookt maar ook varkens- en koeienmest, bermgras en champignonmest. Plus andere afvalproducten. Dat laatste vind ik het engst.

Het kabinet geeft miljarden aan subsidies, maar wetenschappers zeggen dat biomassacentrales vervuilend zijn en dat het weggegooid geld is. Volgens longartsen worden mensen nu al ziek van de luchtvervuiling waar ook biomassacentrales onder vallen.

Plaats windmolens, watercentrales en zonnepanelen. Maar maak het onze natuur en onze boeren alsjeblief niet zo moeilijk.

Liever een koeienvlaai in een groene wei dan tien gebakken koeienvlaaien in de lucht.

Welterusten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.