.Minister Timmermans bij voetbalwedstrijd in Kiev

20 aug.2014:

Beste meneer F. Timmermans,

Ik zie het vast allemaal niet zo duidelijk als u. Dusssssss….zit ik met een hoop onduidelijkheid.

Ik las gisteren dat u maandagochtend een bezoek heeft gebracht aan het Rotterdamse Feyenoord om de voetbalclub en technische staf te overtuigen om tóch te gaan voetballen in Kiev. U zou donderdag zelf ook als toeschouwer aanwezig zijn bij het Europa League-duel met Zorya Loehansk.

De voetballers hadden de afgelopen tijd aangegeven veel moeite te hebben om naar Oekraïne te gaan. Ook hun vrouwen hadden moeite dat manlief naar een land-in-burgeroorlog reist om te gaan voetballen terwijl er al meer dan 2000 doden zijn gevallen door die oorlog. U meneer Timmermans zei dat het een groot verschil is tussen de situatie in Kiev of het 800km verder gelegen gebied rond Loehansk.

De spelers zijn maar gedeeltelijk gerustgesteld en kunnen het niet begrijpen dat de UEFA hun dringende verzoek niet heeft gehonereerd. Vooral vanwege de MH17-ramp. Er geldt geen negatief reisadvies, én volgens de ambassade, de UEFA en KNVB en buitenlandse ploegen is het volledig verantwoord om een wedstrijd in Kiev af te werken.”.

Allereerst is het mij dan onduidelijk waarom wij hier bijna op onze wenkbrauwen lopen als we de naam “Kiev” horen. De toestand is nu dreigender dan in maart. Waarom er door het leger van Oekraïne zo geschoten en gebombardeerd word in Oost-Oekraïne als het allemaal zo veilig en verantwoord is. Waarom duizenden burgers naar Rusland vluchten als het allemaal zo veilig is. De prikkels zijn toch ook in Kiev of zit ik er naast? Maar vooral…ja vooral is een ding zeer onduidelijk. Namelijk het volgende:

Afgelopen winterspelen zouden prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven van 7 tot 11 maart bij de Paralympic spelen aanwezig zijn om de Nederlandse atleten aan te moedigen en medailles uit te reiken. Helaas, want op het allerlaatste moment ging het bezoek van prinses Margriet (als lid erebestuur paralympisch-comity) en Pieter van Vollenhoven (beschermheer van het fonds gehandicaptensport) aan de paralympic’s in Sochi ….Sotcji…Sotsji… niet door vanwege de Krim. Ook minister van sport Edith Schippers bleef thuis met de woorden “het is een maatregel van het kabinet om aan te geven dat wij niet tolereren dat een souvereine staat wordt binnengevallen”.

De Krim, ik las dat de Krim 700 jaar bij Rusland hoorde, toen als cadeau werd weggeven aan Oekraïne door een dronken president, stond op het punt om weer als “cadeau” weggegeven te worden door Oekraïne, maar nu naar de EU als Oekraïne met de EU in zee zou gaan. Rusland had op de Krim belangrijke ‘zaken’ liggen, de Krim “weggeven” aan de EU ,dat zou niet kunnen.  Poetin verklaarde de Krim “onafhankelijk”. Maar de nieuwe president van Oekraïne vond dat de Krim bij Oekraïne hoort en zal blijven horen. Dan weet Rusland al wat er met hun belangrijke ‘de Krim’ gaat gebeuren. Ja “hij mag er niet zomaar binnen vallen” hoewel hij het als “bescherming” zag. Misschien bescherming voor “Guy-Verhofstadt-ten” die Kiev binnen ging vallen met zijn beloftes en “vecht het gevecht voor de EU”-geroep. Voor de militairen die op Oekraïne gereed staan.

Maar enfin prinses Margriet en haar echtgenoot konden in maart absoluut niet naar de Paralympic’s afreizen…terwijl de atleten wél aanwezig waren en hun spelen konden spelen. Voor hun veiligheid werd niet gevreesd tussen haakjes.

Het was dus een maatregel om aan te geven…”dit tolereren we niet” ,maar we zijn toch neutraal…onpartijdig…onafhankelijk meneer Timmermans. We spelen toch niet onder één hoedje met Oekraïne, een land in oorlog,of om land voor de EU te winnen? Geen ene oorlog is dat waard. We vinden het toch ook niet goed dat een land oorlog voert tegen eigen volk…dat tolereren we toch hopelijk ook niet. De onderzoeken naar de toedracht van het vliegtuigongeluk zijn nog gaande. Misschien is Oekraïne wel medeschuld aan de ramp met de MH17….en dat is toch kwalijker dan die soevereine staat die soeverein moet blijven en daarom soeverein word verklaard door de Russisch president waar men nu boos op is.

Premier Rutte wil de onderste steen boven. En ik bid elke dag een paar Wees-ge-groetjes dat dit gaat gebeuren….maar dan moeten we wel eerlijk zijn in onderzoek en onafhankelijk blijven. We willen toch dat de echte daders gestraft worden. U zou nu toch ook geen voetbalwedstrijd in Rusland bij gaan wonen, dus waarom dan wel in Oekraïne?

Ons koningspaar, de minister van sport, én de premier gingen allemaal naar de Olympische spelen ondanks de anti-homowet……terwijl de Nederlandse bevolking juist dát een maatregel hadden gevonden om aan te geven “dit tolereren we niet”, maar daar had het kabinet en de zware delegatie geen boodschap aan. Sterker nog, ze gingen nog een biertje drinken met de baas van die anti-homowet. De Krim is onafhankelijk verklaard, waarom dan nog zo’n zooitje maken met sancties en boycotten wat het begin van een oorlog zou kunnen betekenen?

U moet het vast kunnen ruiken, de propaganda, de onduidelijkheid en tegenstrijdigheid stinkt in dit hele gebeuren behoorlijk. Laat ons mooie sportieve voetbal er buiten.

Doei.

©missie M.

 

PS.

BRON: Dagblad de Limburger, pagina C4, datum vrijdag 22 augustus 2014

De krantenkop: Feyenoorders maken het vooral zichzelf moeilijk
………….Waar de Feyenoorders zich de afgelopen tijd opwonden over de wedstrijd in Kiev, hebben de spelers van hun opponent heel andere zorgen. In Loehansk zijn de meeste spelers van Zorya al maanden niet geweest. Huizen van spelers en directieleden hebben onder vuur gelegen, het scorebord in het stadion is beschoten en in het veld zijn flinke kraters geslagen. De selectie verblijft in het veilige Zaporisjna, op zo’n 600 kilometer van Kiev, en….

En ze speelden 1-1. Geweldig om 1-1 te spelen tegen een ploeg die al maanden niet in Loehansk zijn geweest omdat het voetbalveld vol kraters zit.

Het land telt inmiddels 2000 slachtoffers door die nutteloze oorlog, en de bevolking heeft grote tekorten aan dagelijkse benodigheden, maar wat geweldig dat er het “Europa League-duel” (hoezo we zijn onpartijdig?) word gehouden, en het volkslied is gezongen toen ze klaar met voetballen waren…en spreekt men van “een heel klein lichtpuntje” omdat ze 1-1 hebben gescoord. Hoe egoïstisch om in een land-in-oorlog alleen maar aan die 1-1 te denken “als klein lichtpuntje voor Feyenoord” en te zeggen dat de Feyenoorders het zich zelf alleen maar moeilijk maken.

Ze hadden een groot punt om liever niet te gaan voetballen in Kiev. Ik denk dat de spelers meer moeite hebben met het hele oorlogsgebeuren en de 2000 slachtoffers in plaats van dat bliksembezoek om 1-1- te maken.

©missie M.

2 reacties op “.Minister Timmermans bij voetbalwedstrijd in Kiev

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.