Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,
Wist U dat het tellen van de knobbelzwanen van de Engelse koning in Engeland een traditie is van acht eeuwen? Dat stond gisteren in onze krant. Vroeger zou dat tellen door het hele land gebeuren. De koninklijke zwanenteller David Barber inspecteert tijdens de telling ook meteen de gezondheid van de zwanen en dat gebeurt tegenwoordig alleen nog in de Theems bij Londen. Dat tellen en inspecteren ziet er best “koninklijk indrukwekkend” uit. Mannen gekleed in rood en wit in kleine bootjes vangen een zwaan en helpen bij het controleren van de zwaan. Heeft U ook koninklijke zwanen?
Vandaag las ik dat een supermarkt in het Duitse Xanten nu een heel speciale parkeerplaats heeft. Een blauw bord met een witte P en een witte krat bier. De betekenis van het bord staat erbij namelijk “Kunde mit Bier” Klant met bier. Klanten met een krat bier kunnen dan kort bij de winkel parkeren en hoeven dan niet ver te lopen met die krat. Het moet niet gekker meer worden hé majesteit? Waarom niet een speciale parkeerplaats voor klanten die 10 kilo aardappelen, een bloemkool, een kilo appels en tien liter melk in de winkelkar hebben liggen? En vooral als de wieltjes van dat karretje zwenken. Dat is een heel gedoe om zo’n kar over een grote parkeerplaats te duwen en trekken. En als het dan ook nog regent…of pijn aan je voeren of knie hebt.
In een supermarkt in Vlijmen is er nu een “kletskassa” geopend. Niet meer snel snel die spullen op de band, afrekenen en hopsaflops wegwezen. Nee, bij deze kassa word de tijd genomen om even een praatje met de klant te maken om het initiatief eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Misschien dat er later nog meer kletskassa’s in andere supermarkten komen. Wat lief van deze supermarktketen. Majesteit, Ik hoef niet zo nodig een praatje te maken aan de kassa, maar een beetje meer tijd geven om mijn beurs weer terug te kunnen stoppen zou ik wel prettig vinden.
Ik weet niet waar te beginnen over de pensioenen in Frankrijk. In Frankrijk is de pensioenleeftijd met pijn en moeite 62 jaar. Er is in 1995 wekenlang gedemonstreerd en gestaakt omdat ze de pensioenleeftijd niet verhoogd wilden hebben. Een ware volksopstand was er. Er zijn ook nog speciale voorwaarden bij sommige beroepen, die gaan nog eerder met pensioen. Militairen gaan met 47 met pensioen. Dansers met 42. Zeevarenden met 50, Treinmachinisten Landelijke politie en luchtverkeersleiding met 52. Elektriciens, vuilnismannen en verplegers in ziekenhuizen met 57 jaar. Maar de pensioenleeftijd gaat waarschijnlijk met een “bonus-malussysteem” verkapt verhoogt worden naar 64. Iedereen die na 62 nog werkt word beloond, en iemand die stopt met 62 word financieel gestraft.
Hebben de Fransen nog nooit van onze pensioenleeftijdsgrens gehoord?
Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.