** Doedelzakmuziek en trillingen in het Universum

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

U zult zich wel afvragen ‘waar blijft missie met haar mening over de komiek-voorstelling van onze minister-president Mark Rutte’. Maar ik begrijp niet veel van het nut van deze  allereerste “Correspondents Dinner” waarvoor onze premier een professioneel comediens team van het ‘Boom Chicago’ inhuurde om grappen te bedenken zodat hij de komiek kon uithangen over serieuze zaken over zijn collega’s en de politiek.

In onze krant van afgelopen vrijdag stond: “Feest, Einstein heeft gelijk”. Ik had het al gehoord bij DWDD…maar of ik het heb begrepen? Nee gans-en-gaar-niet. Oké, ik heb begrepen dat Albert Einstein honderd jaren geleden het in zijn ‘algemene relativiteitstheorie’ over zwaartekrachtgolven had….en dat er nu een krachtig signaal is gemeten afkomstig van een botsing van twee enorme zwarte gaten….Een zwaartekrachtgolf met de naam….ik citeer: een zwaartekrachtgolf met de naam GW150914 heeft aangetoond dat het universum geen stijve starre constructie is, maar beweegt als gevolg van door massa veroorzaakte minieme trillingen. Dat las ik…maar echt duidelijk is het voor mij nog niet. Dat is vast een aller-prachtigste ontdekking. De Nederlandse natuurkundigen van Nikhef en sterrenkundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn razend enthousiast en krijgen een extra vette pluim, want zij waren ‘de drijvende kracht bij de verwerking van alle gegevens en de test die Einsteins theorie moest bevestigen’.. De geleerde Einstein schreef: …”dat de ruimte kromt rond voorwerpen van wisselende zwaarte. Het heelal zou daardoor rekken, krimpen en buigen.”……er is dus nu voor het eerst vastgesteld dat zwarte gaten in paren bestaan en dat ze samensmelten tot één gat…men dacht voorheen: dat zwarte gaten maximaal dertig zonnemassa’s zwaar konden zijn…en nu weten ze dat ze nog veel zwaarder kunnen zijn.

Zuchttttt……..

Ik heb het een beetje proberen te begrijpen…en weet niet of ik de theorie van Einstein ‘redelijk heb verwoord’ of naar de maan-heb-geholpen……Ik wil ook niet het plezier van de Natuurkundigen en sterrenkundigen bederven….maar echt…ik weet niet waarheen met dat zwart gat. Wat zit er in dat zwart gat? ik wist niet eens dat er twee zwarte gaten bestonden dat… ik citeer: …dat 1,5 miljard lichtjaar geleden in 1 miniseconde één nieuw zwart gat met een massa van 62 keer onze zon was gevormd….En ik wist ook niet dat zwarte gaten dertig of vijfendertig zonnemassa’s zwaar konden zijn…ik weet niet eens hoe zwaar één zonnemassa is…ik weet niet eens hoe zwaar een ster is….of hoe zwaar Limburg is. Dus kan ik er maar beter over ophouden voordat er straks tomaten gegooid worden….en er een andere drijvende massa ontstaat.

Wat ik dan weer wel begrijp is het volgende bericht. In een Schotse krant stond “Doedelzak spelen in Schotland sterft uit”. Door dat veel gemeenten vanwege bezuinigingen de budgetten voor doedelzaklessen hebben beperkt of zelfs afgeschaft kunnen nog maar een kwart van de kinderen doedelzaklessen volgen.

Dat zou toch zonde zijn. Dat is als wanneer de Keukenhof geen leerlingen meer aan zou nemen. Als wanneer China besluit dat er bijna geen Chinese babi-pangang, koe loe yuk en Foe yong hai-kooklessen meer gegeven worden. Als wanneer in Tirol geen subsidie meer gegeven word op jodelzanglessen.

Schotland en doedelzakmuziek horen bij elkaar….anders word het zo’n stijve starre constructie zonder trillingen die helemaal niet heel hoog klinken. Schotland is nog prachtiger wanneer de tonen van de doedelzak over het land klinken. Heel Schotland hangt de blauwe vlag met witte X  buiten, en allemaal zingen ze dan “Amazing grace”…..of wat anders. Dat er al doedelzakmuzieklessen gegeven worden vind ik mooi…want ik zie het in gedachten al voor me: De doedelzakdocent , in zijn ruiten kilt en met gebroken-witte kousen aan zijn voeten, staat voor de leerling en zegt “blaas lucht in het instrument, blaas zo hard je kan “…wat onbeholpen houd de leerling het instrument vast….nog voordat de docent zijn oordopjes in de oren heeft gestopt…. gaan de eerste zwaartekrachtgolvende klanken al de lucht in….en dat bij dertig leerlingen-met-doedelzak tegelijkertijd. Dan…moet ik zeggen…dan gaan wel behoorlijk wat trillingen door de massa.

Fijne dag majesteit.

©missie M.

https://youtu.be/M8AeV8Jbx6M  Amazing Grace-Royal Scots Dragoon Guards

https://youtu.be/oBYVmnMFMtA 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.