* Veel adel in Wassenaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het is prinsessen-druk in Wassenaar las ik. Niet elke dag koninginnendag maar wel prinsessendag in Wassenaar. Na de eerste schoolweek zullen de koningin, de prinsessen en koninklijke familieleden vast niet meer wuivend-met-zakdoekjes naar school vertrekken of op het schoolplein aan koekhappen en zaklopen doen, maar moet er gewoon geleerd worden. Ik ging eens bekijken welke adellijke titels er gedragen worden in Wassenaar:

Prinses Amalia, kroonprinses van Oranje, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau (12) Prinses Alexia, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau (10), Prinses Ariane, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau (8) dochtertjes van koning Willem-Alexander en zijn echtgenote koningin Maxima. Maxima: Echtgenote van de koning der Nederlanden, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en Mevrouw van Amsber

Koning Willem-Alexander:*Koning der Nederlanden, *Prins van Oranje-Nassau, *Jonkheer van Amsberg. *Markies van Veere en Vlissingen. *Graaf van:  Katzenelnbogen, Vianden, Diez, Spiegelberg, Buren, Leerdam, en Culemborg, *Burggraaf van Antwerpen, *Baron van:Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay, Nozeroy, *Vrijheer van Ameland,*Heer van: Borculo,Bredevoort, Lichtenvoorde, Loo, Geertruidenberg, Klundert, Zevenbergen, Hooge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, Sint-Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter eem, Willemstad, Steenbergen,Montfort, st.Vith, Bütgenbach, Niervaart, Dasburg, Turnhout en Besancon. Dan heb ik zijn militaire functies niet genoemd, ook niet zijn vele functies of erefuncties. Ook zijn Nederlandse onderscheidingen en de onderscheidingen in zijn Grootmeesterschap heb ik niet eens genoemd. Dan is er nog een lange lijst van  Buitenlandse onderscheidingen. …maar daar wil ik er wel een paar van noemen. Bijvoorbeeld deze:Ridder in de Orde van de Olifant van Denemarken, Ridder in de Orde van de Witte Adelaar van Polen. enz.enz. Daar wil ik wel een andere keer over uitwijken.

Emma Francisca Catharina (9)  en Pieter Anton Maurits Erik (7) van Vollenhoven, dochtertje en zoontje van prins Pieter-Christiaan, prins van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Zijn kinderen hebben geen adellijke titel. Pieter-Christiaan en zijn Anita trouwden zonder toestemming te vragen aan het Nederlandse parlement en verloor daardoor zijn lidmaatschap van het Koninklijk huis

Magali Margriet Eleonoor (8) Eliane Sophia Carolina (6) en Willem Jan Johannes Pieter Floris (2,5) van Vollenhoven dochtertjes en zoontje van prins Floris, prins van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Zijn kinderen hebben ook geen adellijke titel. Floris en zijn Aimee trouwden zonder toestemming te vragen aan het Nederlandse parlement en verloor daardoor zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis las ik.

Julia (7) en Paola (4) dochtertjes van prinses Margarita de Bourbon Parma (Margarita’s  Parmezaanse titel is gravin van Colorno), de oudste dochter van Uw zus prinses Irene dus. (Irene: Prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld). Door de Margarita-affaire (jaren geleden) is Margarita een tijdje niet welkom geweest op het koninklijk huis, maar nu is alles weer koek-en-ei. Mooi.

Zuchttttttttttttttttt……………..

Wat veel adellijke titels majesteit, de een erg veel poehaa-titels en de ander geen titel. Ik bedoel…zo’n klein meiske wiens vader prins van Oranje-Nassau is krijgt geen prinsesjesnaam, ook geen gravinnaam….maar onze koning-der-Nederlanden die in Nederland woont heeft wel de onderscheiding “ridder in de orde van de Witte Adelaar van Polen”…..terwijl hij al zoveeeeeeeel titels, erefuncties en onderscheidingen heeft….Dat past toch nooit binnen het venstertje op een envelop.

Doei.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.