*** Eieren uit het laboratorium

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik had laatst gelezen dat professor Louis Fresco van de Wageningen Universiteit een toekomstbeeld had geschetst.Ze zei dat we in 2050 dierlijke eiwitten produceren zonder tussenkomst van een dier. Ook zei ze dat de supermarkten onherkenbaar zouden zijn veranderd.

Waar gaat het over? Er zijn al enige tijd tal van onderzoekers bezig om alternatieve eiwitbronnen te zoeken. Ook in Limburg. De Universiteit Maastricht werd wereldnieuws met de ‘kweekhamburger’ en in Venlo zou dit voorjaar een symposium plaats vinden over….’geprint voedsel’. De professor vind de ‘kweekvis’ op het moment de belangrijkste groeisector voor dierlijke eiwitten, maar…zo las ik…‘maar we moeten daarbij wel letten op het ecosysteem’. Plantaardige eiwitten verdienen volgens de professor veel meer aandacht.

In de toekomst zou men met behulp van een smarthorloge het eetpatroon beter kunnen afstemmen op persoonlijke behoeften en genetische eigenschappen. Dat horloge kan dan bijvoorbeeld zeggen dat je extra ijzer kan gebruiken. Vervolgens neemt het¬† smarthorloge contact op met de koelkast of supermarkt en gaan ze mijn persoonlijke behoeften en genetische eigenschappen af stemmen. Boodschappen kunnen online besteld worden en misschien komt een robot of drone de boodschappen thuis brengen….Dan hebben we wel minder beweging is mijn mening….Hopelijk heeft het horloge dat snel in de gaten en zegt dan dat je meer beweging nodig hebt en de boodschappen zelf moet halen.

De professor denkt ook dat door het streven naar duurzaamheid trends als eetbaar bestek en borden (gemaakt van cassave en maismeel) meer ingeburgerd zal worden. In 2050 zijn er misschien negen miljard mensen denkt ze, ….negen miljard mensen…betekend negen miljard smarthorloges….een tijd met megasteden en de zorg voor betaalbaar voedsel voor iedereen, met ‘vergrijzing op het platte land’ denkt ze, Onderzoeken naar alternatieve eiwitbronnen…symposiums…studies…en professors grote zorgelijke vraag of er in 2050 voldoende-goed-opgeleide-mensen beschikbaar zijn voor de productie van eten.

Zucht. Nou ga ikke mijn eco toekomstbeeld schetsen.

Een eitje uit het laboratorium?…eetbaar bestek en borden?…..geprint voedsel? kweekhamburger? kweekvis? ….maar wel een smarthorloge dat contact opneemt met je koelkast? Dat zal vast op afstand geregeld worden en hoeft het horloge niet perse voor de koelkast te staan? Geeft zo’n horloge dan niet mega-straling? Waarom nog een koelkast? Waarom geen kweekkoelkast? Waarom niet meteen een ijsje uit het laboratorium? Heeft U ooit geprobeerd bestek te eten?…ook al is het eetbaar bestek…een mes is er om iets te snijden…want die kweekhamburger zal niet van zelf opensplijten is mijn mening….dat eetbaar mes zal vast een scherpe punt hebben….Mars haalde deze week al zijn chocolaatjes uit de winkels omdat er misschien een scherp plastic snippertje in kan zitten…..wat dacht U dan van zo’n eetbare vork? Moet die misschien eerst opgelost worden in een eetbare-beker met water? Is dat water nog wel verantwoord in megasteden? Is dat eetbare bord ook magnetronbestendig? Of bestaat de magnetron dan niet meer? Wat moet ik dan nog in de vaatwasser stoppen als ik het bord heb opgegeten?

Ik ben gek op mooi porselein? Dat is soms een eigenschap van mijn persoonlijke genetische behoefte. En soms koop ik wel eens een leuke porseleinen schaal op de rommelmarkt…Wat als ik in de toekomst naar zo’n markt ga…..zegt de rommelmarktverkoopster dan “sorry alle schalen zijn opgegeten”. Gaat de porseleinfabriek straks in 2050 dan ook al failliet? En de Supermarkt blijft met zijn bestekzegels zitten. Nog meer mensen werkeloos in die megasteden met kweekvissen. ….Wat doen vissers-met-geduldige-visbehoefte met hun hengel aan de waterkant nog opvissen?

Als mijn smarthorloge tegen mijn koelkast zegt “missie’s persoonlijke behoefte is extra ijzer, maar geen bestek…en eetbare bordjes wil haar lichaam ook al niet meer”. Allergie vraagteken. Wie eet mijn bord dan op?

De boeren hebben het anno-nu zwaar door alle regeltjes en wetten. Veel te lage prijzen voor hun mooie zuivere natuurlijke producten. Om het hoofd boven water te houden zoeken ze nevenactiviteiten zoals een boerencamping of boerengolf. Het zijn misschien geen wetenschappers van een of andere universiteit maar ze hebben jarenlang goed gezorgd voor het verantwoord voedsel op ons bord en in de winkelschappen. Laat de professor daar een goed antwoord op vinden…het boerenberoep promoten. De koe die er op los mag schijten, gras grazen en melk geven. De aardappels, bietjes, mais, bloemkool, asperges, boontjes en worteltjes op het land. De kip vrolijk in de wei, tok tok en er word een eitje uitgepoeperd. Eitje in de pan, lekker lekker. Niet meer dan twee eitjes per week zegt mijn gevoel-zonder-smarthorloge.

Zo nu ga ik verder, doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.