** Overstekende Smartphones

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Eergisteren fietste ik over het fietspad toen ik kabaal hoorde in de lucht. Ik keek omhoog. Een grote groep ganzen vlogen in een V-vorm door de lucht. Ik stapte van mijn fiets en riep “ach wat zijn jullie mooi”. Toen gingen een paar ganzen in eens net iets anders vliegen. Een stuk of vijf ganzen gingen recht achter elkaar vliegen in het midden van de V. Nu was het ‘een pijl-vorm’ geworden. “Hebben jullie het tegen mij? Ik moet toch echt die andere kant op hoor”, riep ik met beide handen gevouwen voor mijn mond. Ze vlogen verder en ik tuurde hen nog even na.

Ik heb hier ook nog twee krantenstukjes. Welk zal ik het eerste noemen?

Het eerste stukje is een foto van een verkeersbord in Stockholm, een driehoekig waarschuwingsbord met in het midden een jonge man en een jonge dame die allebei lopend naar hun hand turen. Boven de foto staat “Overstekende smartphones”. Er zijn een onbekend aantal overstekende smartphonekijkers in het verkeer gewond geraakt of zelfs overleden. Daarom heeft Zweden nu een waarschuwingsbord om het verkeer te waarschuwen. Majesteit, Voetgangers nemen toch ook deel aan het verkeer, dan moeten ze zich ook gedragen en opletten. Een hert, ree of kip kun je het niet kwalijk nemen als ze plots de weg over rennen, maar een mens met een smartphone moet toch smart genoeg zijn om rond te kijken, en goed op letten, voor men de weg oploopt.

Het tweede stukje is een foto van acht potvissen die afgelopen zondagavond bij het Duitse Kaiser-Wilhelm-Koog zijn gestrand. Dit jaar zijn er al zeker zestien dode potvissen gevonden op de kusten van de Noordzee bij Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Deskundigen denken dat….ik citeer:

“Deskundigen vermoeden dat ze een verkeerde route hebben genomen. Mogelijk staat de stroming verkeerd als de vissen van Noorwegen naar de Azoren zwemmen, op zoek naar voedsel.”

Ze liggen best ver op het land vind ik…ik vraag me af….als een plat scholletje pardoes een verkeerde route neemt en plots tussen het gras en bieten zwemt…. dan kan ik dat nog wel begrijpen i.v.m. eb en vloed. Maar zo’n dikke potvis (tussen de negen en twaalf meter lang), moet toch wel op tijd merken dat niet alleen zijn vin droog staat op de wadden, of als het eb word. Zelfs als het vloed is staat zijn buik niet helemaal onder water lijkt me. Voordat ze uit zee komen word het toch minder diep lijkt me….dan moet de potvis toch zijn snuit stoten aan ‘de rand’ van de zee en denken “ik moet omkeren”. En niet nog een “aanloopje nemen” zodat ze ver op het strand stranden.

Wat denkt U hiervan? Zullen ze echt een verkeerde route genomen hebben of niet opgelet hebben? Waren ze misschien in gevaar? Of waren ze levensmoe of al dood toen ze aanspoelden? Hadden de ganzen maar boven zee gevlogen en de juiste richting aangegeven. Wel erg triest allemaal hé?

Ik ga nu maar eens mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.