** Logeren in Paleis Soestdijk

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Wat ik gisteren toch las. Straks krijgen we de kans om te logeren in Paleis Soestdijk. Uw ouderlijk paleis. Uw ouders gingen er in 1937 wonen. Het staat nu leeg sinds de dood van Uw vader in 2004. Dat is al een hele poos. Het gebouw zou zwaar verwaarloosd zijn. Terwijl het paleis in de geschiedenis van de Oranjes toch heel belangrijk is geweest. Het paleis en bijbehorend landgoed is verkocht voor 1,7 miljoen euro. Eigenlijk is dat een habbekrats is mijn mening. Ik weet wel dat het veel geld is maar voor zo’n paleis met landgoed vind ik 1,7 miljoen goedkoop. Oké het paleis moet ook opgeknapt en onderhouden worden en dat kost vast een flinke duit.

Maar als men op een veiling al veel geld betaald voor een kindertekening van U….dan is 1,7 miljoen voor een paleis waar U met Uw ouders en zussen heeft gewoond, geleefd, getekend, gelachen, geknutseld, geslapen, gewassen, en op het toilet gekakt…excuses….heeft, en nog veel meer, met een park waar U gerend en gefietst heeft, toch veel te goedkoop.

De toiletpot van John Lennon en Yoko Ono bracht heel veel geld op tijdens een veiling. Paleis Soestdijk staat vol met zulke ‘kostbaarheden’.

In het Paleis en bijbehorend park komen tentoonstellingen, presentaties, horeca en hotelkamers. Het bosgebied gaat ook open voor wandelaars.

Die tentoonstellingen vind ik prima, en dat mensen rond het paleis kunnen wandelen ook helemaal prima. Maar hotelkamers in Uw ouderlijk huis had ik niet verwacht. Dat zal U toch wel een dubbel gevoel geven neem ik aan. Mij lijkt het wel vet-gaaf en duur. Zolang het maar geen overdekte speeltuin gaat worden waar kinderen zich kunnen verkleden als ridder, prins of prinses en met ijsjes en plakkerige lolly’s of suikerspinnen rond rennen.

De paleisvleugel waar U met Uw ouders en zusjes woonden zal wel zoveel mogelijk intact blijven hoop ik. Zoals in een soort museum. Met sjieke bordjes bij de deur waarop op staat “dit was de slaapkamer van prinses Irene”. Met een dik touw aan pilaartjes zodat het publiek niet de gelegenheid krijgt om zich op het hemelbed te laten vallen. Ik zou nieuwsgierig op zoek gaan naar Uw kamertje, en naar de slaapkamer van Uw ouders. Ik stel het me voor…de kamer van Uw ouders, de deur zwaait voorzichtig open, een olieverf portret van Uw moeder oud-koningin Juliana hangt aan de muur boven de schouwmantel, Dikke stoffige gordijnen voor de ramen. Een kleurig maar oud historisch tapijt op de vloer. Op het nachtkastje van Uw vader prins Bernard een bakje voor de witte anjer. Op het nachtkastje van Uw moeder oud-koningin Juliana een bakje voor het gebit. Bij de balkondeur een luie stoel en een tafeltje waarop een asbak staat. In die asbak de pijp van Uw vader.

Als het paleis open gaat voor het publiek is dat bakje voor de anjer een prachtig vaasje geworden, en dat bakje voor het gebit is verdwenen.Op het hemelbed liggen 18 kussens op kleur gesorteerd. Het tapijt is een vliegend tapijt geworden, door het raam naar buiten gekukkelt. De gordijnen zijn in de stomerij geweest en met een goudkleurig koord bij elkaar gebonden, de luie stoel is romantisch opgefluft. Op het tafeltje bij het balkon staat een prachtig boeket met bloemen uit het park.

Majesteit,ik begrijp het als U kriebels in Uw buik krijgt als U er al aan denkt….maar ach, ik overdrijf natuurlijk. Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.