. Jas en schoenen voor de winter

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik las vorige week in onze krant dat ongeveer 2000 kinderen uit Den Haag die in armoede opgroeien van de gemeente een winterjas en schoenen krijgen. Bijna 10.000 huishoudens met ouderen krijgen een extraatje van 125 euro. Den Haag trekt 2,3 miljoen uit om de arme mensen te helpen.

Arme mensen krijgen dit jaar van het Rijk een eenmalige uitkering. Het kabinet heeft daar 70 miljoen euro voor beschikbaar. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat het geld op de goede plek komt stond in de krant.

Het klinkt zo mooi. Sint Maarten werd om minder beroemd. Winterjas en schoenen voor de arme kinderen. Super mooi warm gebaar. Maar het klinkt ook raar. Weet U waarom ik het raar vind klinken?

Nou…ik zal één voorbeeld noemen. Vorig jaar juni begon o.a. minister Stef Blok met  een-derde kantoorruimte te sluiten waardoor deze minister 142 miljoen euro wou uitsparen. (62 miljoen in Den Haag en 80 miljoen in de rest van het land) Dat betekende dat 10.000 tot15.000 mensen werden/worden ontslagen. Ze worden werkeloos en uiteindelijk bijstand waardoor kans op armoede groot is. Die 142 miljoen die de minister wil uitsparen komen toch weer op het bordje van het Rijk terecht, want het Rijk zal deze mensen een uitkering moeten geven, kantoor en winkelpanden komen leeg te staan wat geen mooi aanzicht is, de mensen raken gefrustreerd omdat ze geen baan meer hebben, kunnen zelf geen winterjas of schoenen kopen, krijgen hoofdpijnklachten of erger, ze gaan naar de dokter, die schrijft hen een middeltje voor wat ze niet ophalen omdat het geld kost, de apothekers raken hun middeltjes niet kwijt voordat de houdbaarheidsdatum verlopen is, dan moeten die middeltjes weer verantwoord afgevoerd worden. Apothekers komen in de rode cijfers, moeten personeel ontslaan, Dat ontslagen personeel koopt dan geen nieuwe fiets meer van het fietsproject op het werk. De fietsenfabriek blijft met een flinke voorraad fietsen zitten, krijgt het zwaar en moet mensen ontslaan. Allemaal een uitkering. En uiteindelijk de bijstand,  de armoedebestrijding kost ook geld. En de werkeloosheid-bestrijding nog meer. Minister Assher is al sinds dec. 2012 bezig met de werkeloosheid te bestrijden voor 85 miljoen en diezelfde maand nog eens 100 miljoen, en…hoe ver is hij met de bestrijding?

Dat bezuinigen is dweilen met de kraan open. Het bestrijden van de werkeloosheid kost veel geld. De mensen worden er niet gelukkiger van, het land schiet er niets mee op en de economie al helemaal niet. Patiënten worden niet meer onderzocht of behandelt zoals het zou moeten, terwijl ze wel elke maand veel geld betalen, en oudere hulpbehoevende krijgen geen plek meer in een verzorgingstehuis. Want het Rijk heeft geen geld meer voor de 800 verzorgingstehuizen terwijl de ouderen zelf hun huur en zorg betaalden en dankzij hen was er werk. Is het dan wel eerlijk om elke maand zoveel asielzoekers (ik bedoel hiermee niet de echte vluchtelingen want die moeten we een veilig heenkomen bieden) binnen te halen terwijl zij denken dat er werk voor hen is ?

Poepoeh ik ben er moe van geworden. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.