De Butler (vervolg)

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Excuses dat het zolang heeft geduurd eer ik U weer schrijf. We waren gebleven bij de butler van de Britse kroonprins Charles. In de titel van het bericht stond dat de butler uit de school heeft geklapt over de theemanieren van prins Charles. Over de theemanieren dus. De prins schijnt daarin toch wel streng te zijn. De temperatuur van het theewater word met een thermometer gecontroleerd. Groene thee bij exact 70 graden Celsius, Earl Grey of Englisch breakfast en Darjeeling moet bij 100 graden Celsius geserveerd worden. En er moet altijd een kannetje melk bij het kopje staan. Het handvat van het kopje moet altijd naar rechts wijzen en precies daaronder het lepeltje. De melk mag pas in het kopje als de thee al in geschonken is. Maar de suiker of honing moet wel in het kopje voordat de thee word ingeschonken.

De moeder van Charles, Queen Elizabeth heeft ook haar theemaniertjes. De Queen is gek op Twinings’ English breakfast tea, en alleen in een porseleinen kopje met flinterdunne wand. En een schaaltje met koekjes is altijd noodzakelijk. De queen laat altijd het ontbijt, lunch en diner checken op giftige stoffen. Zo, Dan weten we dat ook alweer.

Bij de woorden ‘butler klapt uit de school’ denk ik aan een geheimpje dat binnenskamers hoort te blijven. En waarvoor de butler op non-actief zou worden gezet als de prins er achter zou komen.

Zoiets als bijvoorbeeld…..ik weet niet of het U zint dat ik het noem….maar allee’h het stond in de krant….dan is het toch al te laat want iedereen die dezelfde krant leest weet het al…als ze het gelezen hebben. Dat krantenstukje vond ik eigenlijk wel onder ‘uit de school klappen’ vallen. In de krant stond: ‘Oranjes sloten deal met fiscus na overlijden Juliana’.

Er is gebruik gemaakt van een speciale regeling van de Successiewet. ‘De familie heeft een groot deel van de erfbelasting met kunstobjecten betaald’ aldus het tv-programma Zembla. Daar heeft het Rijk in strijd met de regeling gehandeld. Die regeling schrijft voor dat waardevolle kunst uit een nalatenschap een museale toepassing krijgen.

Zembla deed onderzoek en daaruit blijkt dat de topstukken, waar mee Uw zussen Irene, Margriet en Christina ruim 8,8 miljoen erfbelasting mochten aftrekken, niet in een museum terecht zijn gekomen maar achter zijn gebleven in de koninklijke paleizen. U destijds als vorst was vrijgesteld van het betalen van erfbelasting.

Nou vraag ik me af of bij dat terug houden van die topstukken ook waardevolle kunstobjecten zaten die Christina begin dit jaar bij veilinghuis Sotheby’s in New-York verkocht heeft zonder eerst aan Nederlandse musea te informeren. Alleen al een houtskooltekening bracht ruim 6 miljoen op.

Vraag mij maar beter niet wat ik er van vind…U wilt het niet weten. Maar als Uw zussen met die objecten ruim 8,8 miljoen erfbelasting konden aftrekken……dan hadden ze wel flink geerft. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.