** Dress-code in Thailand

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Omdat de 88-jarige koning Bhumibol is gestorven gaat de bevolking van Thailand gekleed in zwart, grijs of wit. Soms donkerblauw. Er is een massale afkeer aan gekleurde kleding. De modewereld ontwerpt en verkoopt alleen kleding die gepast is voor de rouwperiode. En voor mensen die geen zwarte kleding in de kast hebben of de weinig geld hebben zijn er stands waar de kleding zwart word geverfd. Ik las dat een-iemand met een oranje shirt het mikpunt werd van beledigingen op Facebook. Winkels waarvan de verkopers niet zwart gekleed gaan worden via sociale media geboycot. De winkels kunnen de vraag naar zwarte kleding bijna niet aan. Sommige winkels proberen de voorraad te verdelen door de klant niet meer dan vijf shirts te laten kopen.

Deze kleren zijn niet voor één dag maar voor de rouwperiode van een jaar.Men verwacht dat die ‘trend’ ná een-jaar-van-rouw zelfs nog wat doorzet daarom gaat het ministerie van handel samenwerken met textielfabrieken. De regering gaat ook controleren of winkeliers de prijzen niet te veel verhogen, want winkeliers riskeren een flinke boete of zelfs celstraf als ze er een slaatje uit willen slaan door te prijzen op te voeren.

Premier Prayut Chan o-cha had het volk tot verzoening opgeroepen vanwege boosheid op mensen die gekleurd gekleed gingen. De premier riep: “niet iedereen heeft de mogelijkheid nieuwe kleding te kopen”. Begrijp wat de grenzen zijn van elk individu”.

Eensgezind in verdriet. Wat bijzonder dit. Wat mooi dat het volk zo massaal van hun koning hield en dit massaal wil tonen door zwart gekleed te gaan. Het lijkt wel een verhaal uit een sprookjesboek. Een jaar lang zwart gekleed. Heftig, dat ook.

Welterusten.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.