** Medisch dossier

Lieve beste majesteit,oud-koningin Beatrix,

Er was laatst een programma…het kan DWDD zijn geweest of een ander tv-programma…waarin iemand tegen de gasten vertelde wat ze ge’appt gesms’t getwittert of gemaild hadden, hij wist welke sites ze bezocht hadden, welke informatie ze opgevraagd hadden, maar hij wist zelfs welke wachtwoorden ze gebruikten om hun mail te lezen. Terwijl die mensen dachten dat ze veilig internetten. Eng hé?

In onze krant stond laatst dat we binnenkort ons medisch dossier thuis vanuit onze luie stoel kunnen inzien. U denkt vast dat ik een gat in de lucht spring. Mis, dat doe ik dus niet.

Nou geloof ik niet dat een hacker er blij van word als hij of zij kan zien als iemand griep, blaasontsteking, een ingegroeide kalknagel of een steenpuist ‘daar waar men geen steenpuist wil hebben’ kan zien. Maar de veiligheid van het medisch dossier kan niet meer gewaarborgd worden hoorde ik een arts zeggen, en daar word ik niet blij van.

Minister Edith Schippers trekt er heel veel geld voor uit dat die ‘inzage’ vanuit je luie stoel straks overal gelijk is. De arts beslist nu nog wat hij wel of niet laat zien.Straks moeten ze allemaal op dezelfde lijn zitten.

Maar majesteit, ik wil dat niet. Ik wil niet dat ik mijn medisch dossier thuis kan inzien zonder dat ik meteen vragen kan stellen “dokter wat staat hier geschreven?” Ze schrijven zo onduidelijk. Waarom dat is? Omdat wij dan denken dat het latijn is.

Ik wil niet dat vriendinnen straks zeggen “laat mij jou medisch dossier eens zien?” en dat ik dan ruzie krijg omdat ik dan zeg “nee dat is privé”.

Ik wil niet dat de veiligheid van mijn medisch dossier niet meer te waarborgen is. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.