Sultan Brunei

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Al eerder heb ik U geschreven over Uw vriendschap met de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah. In 2013 heeft U hem een onderscheiding gegeven tijdens een Staatsbezoek. En niet de eerste de beste onderscheiding. U gaf hem toen het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zucht….Was een mooie Delfts blauwe vaas met Nederlandse tulpen niet goed genoeg majesteit? Waarom een Ridder-onderscheiding? Hij is al een van de rijkste mensen ter wereld door de olie-inkomsten. Ik denk niet dat hij daar krom voor heeft gelegen of als een ridder heeft moeten vechten om zo rijk te worden.

Maar nu heeft de sultan de shariawetgeving ingevoerd. Door die wet kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen. Of overspelige vrouwen dood gestenigd worden. Ik neem aan dat ons koningshuis nu geen vriendje meer wil zijn met deze sultan.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vind dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de ambassadeur van Brunei uitleg moet vragen over die ingevoerde Sharia wetgeving. En dat de onderscheiding moet worden ingetrokken. Maarrrr dat kan zomaar niet. Dat kan alleen als iemand is veroordeeld voor een misdaad stond in de krant. Sjoerdsma wil dat het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om de regels aan te scherpen. Dat een onderscheiding ingevorderd kan worden als iemand het internationaal recht schendt.

Vorige week had het Duits parlement ook zo’n verzoek. Want eind jaren 90 kreeg de sultan het Duitse Grootkruis van Verdienste. Volgens bondspresident Steinmeier kunnen bij Staatsbezoeken verleende onderscheidingen niet worden ingetrokken. Maxima had een paar jaren geleden een clutch gekregen tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk. Zoiets is versleten als ze dat na een paar jaren terug zouden moeten geven. Maar een onderscheiding is alleen maar voor de sier. Daar slijt het niet gauw van.

Ik ken geweldige lieve mensen die homo zijn. De gedachten dat zij van de sultan de doodstraf zouden krijgen omdat ze van elkaar houden is onmenselijk. Dan moeten we er toch niet aan denken dat die sultan met het ereteken van ons koninklijk Huis op zijn borst rond paradeert.

Wat doen we hieraan? U durft hem natuurlijk niet te vragen om de onderscheiding  terug te geven. Als hij die onderscheiding zou verliezen en ik zou hem vinden zou ik die dus nooit aan hem terug geven. Als hij de onderscheiding in de kluis bewaart kunnen we er naar fluiten. Als hij de onderscheiding in zijn nachtkastje zou bewaren zouden we een correcte-inbreker opdracht kunnen geven om die onderscheiding om te ruilen voor een glanzend muntje van een winkelkarretje.

Als als als….zo makkelijk is het allemaal niet. Majesteit, nooit meer doen hé. Ik hoop dat er een oplossing komt. Ik ga nu mijn tanden poetsen, nachtpon aantrekken en proberen te slapen. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.