* Gridgirls-Pitspoes

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Kijkt U wel eens naar de autoraces? Spannend inderdaad. Maar het is nu vooral spannend omdat de Gridgirls worden ‘afgeschaft’.

De commercieel directeur van de formule 1, Sean Bratches, heeft bekendgemaakt dat de Gridgirls, of te wel de Pitspoesen, in 2018 niet meer worden ingezet want hij vind dat dit gebruik niet langer te rijmen is met onze waarden. Hij vind het haaks staan op de hedendaagse normen van onze maatschappij.

Daar is wat van te zeggen vind ik.

Hij is niet de eerste die er iets van zegt. Ross Brawn, van een bekend autosportklasse, en Formule1 baas Chase Carey hebben deze traditie vorig jaar al eens tegen het licht gehouden.

Pitspoesen of te wel Gridgirls zijn jonge dames met strakke slimfit glimmende pakjes, korte rokjes of korte broekjes, met te strakke shirtjes of jurkjes. Hoge hakken en wapperende haren. En ze kijken er soms blij of licht  opgewonden bij.

Het hoort bij de autosport vind men. Misschien is dat wel zo. Autosportmannen houden van snelle auto’s en vrouwen die naast de snelle auto staan. Niki Lauda en Sebastian Vettel zijn boos over het besluit dat de Gridgirls straks niet meer worden ingezet. De gridgirls vinden het besluit ook niet leuk.

In Engeland worden vanaf volgend weekend de Walk-on-Girls verboden. Walk-on-girls begeleiden darters naar het podium. Als je zo goed bent met pijltjes gooien, precies in dat rondje…dan is men vast goed genoeg om de weg te vinden naar dat podium….maar het staat natuurlijk sierlijk als er een dame voorop loopt.

Ik heb me wel eens stilletjes afgevraagd ‘doen ze dit vrijwillig en graag?’ Het moet wel, want anders stonden ze er niet. Maar een knappe meis, staat daar alleen maar te staan om de sportman te kussen. Alsof ze allemaal vallen voor de winnaar. Zo ook bij de wielrensport. De kampioen in het midden, met links en rechts een ‘ronde-miss’ die de kampioen op zijn wangen kussen voor de foto in de krant. Zó niet van deze tijd. Maar als dames dat vrijwillig en graag willen doen….dan hou ik hen niet tegen. Ik durf er niet eens een uitspraak over te doen, gelukkig hoef ik er geen uitspraak over te doen.

Enne tegen Niki Lauda zou ik willen zeggen ’trek zelf een strak rokje aan en ga dan naast die auto staan met een vlaggetje en een bord, en kijk vooral heel opgewonden’.

Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.