Koning Maha van Thailand

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zie steeds berichten en filmbeelden uit Japan op tv en in de krant, omdat de keizer aftreed. Het lijkt wel alsof men verbaasd is dat hij aftreed, alsof men dit nu pas te horen kreeg. Ik heb er in het blog “Vaag” al overgeschreven. En dat was op 18 juli 2016. En ik ben maar een leek.

Ik zag ook een foto van de Thaise koning bij een nieuwsbericht waarin stond dat hij getrouwd is met zijn lijfwacht, de 40 jarige Suthida Tidjai. Ze zouden “vermoedelijk” al drie jaren een relatie hebben. Er is maar weinig bekend over Suthida. Ze is “vermoedelijk” een voormalig stewardess die voor Thai Airways International werkte waar ze Maha Vajiralongkom jaren geleden “vemoedelijk” tegenkwam tijdens een vlucht. In 2014 benoemde Maha haar tot vicecommandant van zijn lijfwacht en in 2016 maakte hij haar generaal. En…nu Maha met haar is getrouwd heeft hij haar tot koningin gemaakt.

Deze koning benoemde ooit zijn poedelhond tot luchtmaarschalk, trok hem een uniform aan en nam de poedel mee naar officiële gebeurtenissen. Toen de poedel stierf kondigde hij een rouwperiode van vier dagen aan. Ook leefde hij in het verleden als een playboy. Is al drie keer eerder gehuwd geweest. Met een nicht was hij gehuwd en hij verwekte vijf kinderen bij een minnares met wie hij later trouwde. In 2014 scheidde hij van zijn laatste vrouw met wie hij een zoon heeft.

Ik kan goed begrijpen dat men liever de jongere zus, prinses Maha Chackri Sirindhorn, als troonopvolger had gezien. Maar de wet verbood dat. Majesteit, dan hapert er toch grondig wat aan die Thaise wet hé. Want U deed het als vrouw toch maar hartstikke prachtig als ons Staatshoofd.

Enfin, de trouwerij in Thailand. Op de foto van de trouwerij zat de koning in een wit uniform, met aan zijn voeten, heel nederig en met gevouwen handen zijn bruid liggend op de grond in een zalmroze zijden jurk.  Ook zijn personeel lag languit over de grond. Ik dacht: Waar blijven de Grauwe-eeuwers met hun eeuwig geroep als het er op aan komt?

Het was oktober 2016 toen ik U schreef dat de Thaise Koning Bhumibol was overleden.. Sinds toen is zijn zoon, de nu 66 jarige Maha Vajiralongkorn opvolger van zijn vader, de zeer gerespecteerde koning Bhumibol Adulyadej. Maar officieel word Maha zaterdag pas gekroond, want dan is de rouwperiode pas voorbij las ik.

Het is alweer een tijd geleden dat koning Bhumibol is overleden, de rouwperiode is wel erg lang gerekt. Iedereen liep een jaar lang in het zwart gekleed. (Zie mijn blog “Dress-code in Thailand) Men verwachte toen wel dat de zwarte rouwkleding ná een jaar-van-rouw nog langer zou door zetten. Daarom vind ik trouwen van deze koning in een rouwperiode ook wel een beetje vreemd. Maar ssstttt…. het is allemaal wel wat vreemd hé.

Ik heb mijn tanden al gepoetst en ga nu mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.