-Nieuwe hond in het dorp

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Eergisteren hoorde ik tijdens het kastanjes rapen een roep-in-de-verte. Ik stopte met rapen. Ging recht op staan, draaide een kwartslag. Wat hoor ik nou? Is het de marktkoopman van de fruitklasse? Dat kan toch niet. De weekmarkt is toch niet….neehee die marktkoopman heb ik al jarennnnn niet meer gehoord. De man die tijdens het sinasappellen-aan-de-man-brengen op de weekmarkt riep “en nog een, en nog een, en nog een” terwijl hij de oranje bolletjes in een witte draagzak smeet. De schreeuwende man was het reclamebord van de fruitmarkt. Maar je zou maar aan de markt wonen….een appartementje op de derde etage bewonen….zodat het geluid nog beter aankwam omdat de klanken omhoog stegen.  “EN NOG EEN.. EN NOG EEN..EN NOG EEN…Uit het raam springen bracht niks want de marktkraampjes hadden sterke veerkrachtige daken van zeil.

Enfin, ik stopte met het rapen van kastanjes om goed te luisteren en vroeg me af “is dat de marktkoopman?” Neehee dat was een hond-in-de-nabije-verte “wo WO woe, wo WO woe, wo WO woe. Ja, warempel het is hondengeblaf op aanslaggeluid. Een nieuwe hond in ons dorp? Een hond die van streek is. Arme mensen die er naast wonen…geen sterk tentzeil onder hun raam. Waarom is die hond zo van slag? Heeft hij de krant gelezen en het aantal werkelozen geteld?

Maar gisteren heb ik geluisterd…en geluisterd…kwartslag gedraaid….nee nee niks… alleen windgeluid. Wellicht was het een hond die van streek was of een logé-hond. Had baasje het kassabonnetje nog met de ‘binnen veertien dagen ruil’-garantie ? Of zit hondje binnen op de bank en hebben zijn baasjes dubbelglas in de ramen?

Ik las gisteren dat onze regering bezuinigd op de Thuishulp. Hulpbehoevende en ouderen moeten nu zelf een poetshulp zoeken én zelf betalen. 🙁 Vorig jaar kwam het bericht dat verzorgingstehuizen straks niet meer bestaan, en gevangenissen worden gesloten…ben je dan nog wel veilig als je buurt enkelbanden dragen? Mensen moeten langer thuis blijven wonen. …Zowel de oudere als ook de gevangene. Gelukkig is er Thuiszorg dacht ik nog…Er worden nu “vrijwilligers geworven als poetshulp”. Straks meer hierover.

Minister L. Asscher…zou voor 100 miljoen + 80 miljoen + 800 miljoen de werkeloosheid bestrijden zei hij. Dat geld is daar voor vrijgemaakt zei minister Asscher, een oud-klasgenoot van Mark Rutte trouwens. Ik schreef U in december 2012 dat ik volgend jaar (aanstaande december dus) niet zou zeggen “zo die werkeloosheid is mooi bestreden voor 100 miljoen” (plus al die miljoenen die begin dit jaar nog volgden) en de miljoenen zijn toch “OP” gekomen.

Mensen ontslaan en zeggen dat de hulpbehoevende zelf een poetshulp in de familie, vriendenkring of buurt moeten zoeken én zelf betalen. Ouderen worden ouder of dementer vergeleken met vroeger, dementie neemt toe in deze stresswereld, en hun kinderen en of familieleden moeten minstens tot 67 jaar blijven werken als ze al werk kunnen vinden/behouden, het huis van schoonpa-van-vaderskant en ma-van-moeder’s-kant er nog bij poetsen na werktijd-onder-werkdruk…of als de kleinkinderen zijn opgehaald omdat kinderopvang peperduur is.

Vrijwilligerswerk:Er is bij die slimmeriken zelfs een idee ontstaan om vrijwilligers te gaan werven voor het poetswerk dat voorheen de betaalde Thuishulp deed om haar boterham te verdienen. Zij wordt daardoor misschien wel werkeloos…wat heeft ze voor keus? Ze kan “zwart” gaan werken bouwt geen pensioen op, geen recht op ziekengeld als ze ziek word, of ze gaat naar de WW voor een uitkering…. moet ze gaan solliciteren om haar uitkering niet in gevaar te brengen. Als ze dan geen ander werk vind tijdens het solliciteren dan moet ze vrijwilligerswerk doen. Misschien wel haar eigen werk….gratis vrijwillig en voor niets doen voor een uitkering die veeeeellllllll lager is dan haar loon als Thuishulp met het zelfde werk. Of ze kan gratis en voor niks op de bank zitten…in de kamer met dubbelglas, waar niemand je kan horen snikken.

Geld vrijmaken om de werkeloosheid te bestrijden en tegelijkertijd bezuinigingen doorduwen die werkelozen maakt. Is dit niet met de kranen open dweilen? Kranen? Wat heet kranen? Hele sluisdeuren worden opengezet.

Ik wens U een fijne dag. Zonder al te veel wo WO woe, wo WO woe, wo WO woe…

©missie M.

3 reacties op “-Nieuwe hond in het dorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.