De Kroon

Lieve beste majesteit, oud-koningin prinses Beatrix,

Het is erg laat geworden, iedereen ligt te slapen, maar ik wou U toch nog even ‘spreken’. Ik zag de afgelopen dagen de indrukwekkende rouwstoet met duizenden mensen langs de route. Mensen die voor de Queen waren gekomen. Morgen….oh het is nu al morgen…. is dan de plechtige uitvaart. U gaat er ook naar toe. U zult er vast al zijn.

Bij de respectvolle eervolle indrukwekkende rouwstoet zag ik op de kist een prachtige kroon met paars fluweel. Maar in Schotland zag ik een kroon met rood fluweel. En in de Westminster stond daar weer de kroon met het paarse fluweel op een paars fluwelen kussentje.

Ik dacht ‘ze had dus meerdere kronen’. Toen zei iemand dat de kroon met het rode fluweel de Schotse kroon is, deze werd dus in Edinburgh gebruikt, deze dateert uit 1540.

De kroon met het paarse fluweel is de Keizerlijke staatskroon, in 1937 gemaakt voor George VI om de kroon van koningin Victoria te vervangen. Beroemde juwelen zoals de robijn van de Zwarte Prins, de Stuart saffier, de saffier van Edward de Belijder en de Cullinan II diamant zijn in de kroon geplaatst.

Tijdens de kroning van Charles zal er nog een kroon te zien zijn, op het moment suprême; de kroon van St Edward. Deze is niet de oorspronkelijke middeleeuwse kroon van de Heilige Sint Edward de Belijder, want die is omgesmolten in 1649, na de executie van Charles I.
In 1661 is er een nieuwe kroon gemaakt voor de kroning van Charles II.

En de kroon met het paarse fluweel bleek dus een hele aparte te zijn, en vooral een hele dure.

Allemaal weetjes waar ik nooit eerder van had gehoord. Ik dacht dat het te maken had met de kleur kleren die ze dan aanhad, en daar dan een bijpassende kroon bij.

Misschien ben ik daarin wel zeldzaam naïef. Ik weet niet eens hoeveel kronen dat U heeft. Misschien gewoon eentje, voor op Uw mooie kapsel. Dus even gegoogled. Die kroon van U lag bij de inhuldiging op een speciale tafel las ik. De ‘credenstafel’. Met daarnaast de scepter, de rijksappel en het rijkszwaard. De kroon zat niet op Uw kapsel, nee. En ligt niet eens op Uw nachtkastje want de spullen zijn eigendom van het rijk en hebben allemaal een andere betekenis. De kroon staat voor de Nederlandse natie. De scepter verbeeldt het gezag en het zwaard de macht van de koning. De appel symboliseert het grondgebied: koningin Beatrix als staatshoofd van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Enfin, we hebben het maar niet meer over Uw kroon van toen U koningin was. Maar over de kroon van de Queen.

Zelfs over de bloemen voor de Queen is goed nagedacht. Toen de stoet langs de Royal Mile in Edinburgh reed was het bloemstuk, volgens de Daily Mail, voorzien van witte dahlia’s, witte phlox, lathyrus, witte en groene trosrozen, fresia’s, blad, rozemarijn, hebe, pittosporum, witte heide en dennenspar. Alles verzameld van het landgoed Balmoral.

Volgens The Independent was de krans naast de keizerlijke kroon samengesteld uit dennen uit de tuinen van Balmoral en lavendel uit Windsor. Het bevatte ook witte rozen, dahlia’s, rozemarijn en pittosporum.

Alvast sterkte voor morgen.

Doei.

__________________________________________________

The queen’s coffin inside St. GilesJANE BARLOWGetty Images
The Imperial State Crown rust op de kist

Een andere saffier die op de voorkant van de kroon prijkt, is de rode
Robijn van de Zwarte Prins en werd ook gerecupereerd uit de vorige
kroon. De robijn is eigenlijk een spinel, een ander soort edelsteen. De
steen was eigendom van Peter I van Castilië, die koning was van Castilië
en Leon van 1350 tot 1369.

______________________________________________

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.