**kleine dingen van vroeger

Lieve beste Majesteit,

Soms zit ik in de kerk (van het dorp waar ik geboren en getogen ben) als er een kerkdienst is voor de een of andere gelegenheid.Zo ook vandaag omdat iemand uit ons vroegere dorp was gestorven. Dan kijk ik rond. Ik zie dan de beelden waar ik vroeger naar keek als ik de H.mis saai vond of omdat ik het verhaal uit de bijbel niet helemaal kon volgen. De beelden van de heilige Antonius, de heilige Gabriël…en de heilige Barbara….ik denk tenminste dat het Barbara is omdat er een mijnlamp bij staat afgebeeld. Zij was de patroonheilige van de  mijnwerkers werd er vroeger verteld.Als ik de beelden, lampen, hoekjes en plafondschilderingen allemaal bekeken heb, kijk ik naar de mensen in de kerkbanken. Dat rondkijken tijdens zo’n plechtigheid heb ik als voordeel omdat ik geen koningin ben.Ik herken kleine dingetjes van vroeger bij de mensen die stukken ouder zijn geworden. Zo zat er vandaag een iets kalende grijzende man twee banken voor me. Ik meende iets te herkennen, maar ik was me daar niet zeker van. Was het die man van de kerkweg of was hij het toch niet?? Die man gooide vroeger altijd een opgerold tientje in de collecteschaal. Dat vond ik vroeger wel heel gul.Hij zou vast in de hemel komen dacht ik dan. Maar nu… na al die jaren zat hij gelukkig nog in de kerk…en toen de collecteschaal langskwam lag er een opgerold briefje van tien euro in de schaal. Ja, hij was het!

Majesteit, zal die man mij nog wel herkennen? Ik heb geen vlechtjes meer en ik ben  groot geworden. Ik gooi geen opgerolde tientjes in de collecteschaal. Misschien had hij me kunnen herkennen aan de grote ogen die ik op zet als ik een opgerold tientje in de schaal zie liggen. hihihihi

Het was weer een unieke dag. De dag was uniek omdat er doodgewone dierbare dingen van vroeger opgehaald werden…aan me voorbij trok…herinneringen opgehaald werden. Doodgewone dingen kunnen heel dierbaar worden. zwijmel zwijmel.

doeiiiiiiiiiiiiiiii

©missie M.

5 reacties op “**kleine dingen van vroeger

  1. Missie wat leuk zijn die herinneringen toch.
    Doet me denken aan de begrafenis van mijn tante twee weken geleden in de oude dorpskerk van mijn Oma.

  2. Ik moet even wennen aan de reactiemogelijkheid hier.
    Ging een paar keer de mist in, net als veel herinneringen, die als je in een bepaalde situatie zit, weer naar boven komen.
    Verrassend geschreven missie, blijf volhouden. Jij hebt de gave om met humor te anticiperen op zaken waar in het verleden/heden discussie over was, is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.