Lieve beste majesteit, oud-koningin prinses Beatrix,
Vorige week las ik in onze krant dat mensen straks niet meer contant kunnen betalen in een ziekenhuis in Limburg. En wel het Laurentius ziekenhuis. Dus geen contant-geld meer in de parkeerautomaat, geen contant-geld meer om een broodje te eten als je lang in het ziekenhuis moet zijn, geen contant-geld meer bij de apotheek van het ziekenhuis. Niks niks niks meer.
Door contantgeld niet meer te accepteren weigeren ze het enige wettige betaalmiddel. Toch? Bezoekers zijn dan overgeleverd aan marktpartijen, die bijvoorbeeld de pinpassen uitgeven. En waar je dan elk jaar een bedrag voor moet betalen. Maar desondanks zegt het bestuur van het Laurentius ziekenhuis, contant geld komt niet terug in het ziekenhuis.
Die mooie muntjes met Uw hoofd erop, of het hoofd van onze koning er op, maar ook de euro’s met de beeltenis van andere staatshoofden of symbolen van andere landen worden in het ziekenhuis niet meer geaccepteerd per 1 januari 2024. Betalen kan straks alleen nog maar per pin.
Er staan in de hal van dat ziekenhuis twee automaten tegen over elkaar. Bij de automaat waar men het parkeerticket contant kan betalen staan mensen met hun parkeerkaartje om de parkeerkosten te betalen. De automaat waar men alleen per pin kan betalen staat zelden een kip. Tenminste al die keren dat ik er was stond er zelden een kip. Een keer zag ik een ouder echtpaar waarvan de vrouw haar pinpas in de sleuf wou duwen waar men het parkeerticket hoort te duwen. De man kon dat gelukkig nog net op tijd voorkomen.
De vraag ‘hoe moeten ouderen bijvoorbeeld betalen?’ En straatmuzikanten? Zelfstandige ondernemers? Zwartwerkers? Autonomen die de banken niet vertrouwen? Volgens het ziekenhuis valt het allemaal wel mee. Ze zegt dat 80% van de betalingen immers digitaal worden gedaan. Wettelijk mag het gewoon. Een privaat ziekenhuis is niet verplicht cash te accepteren.
In de krant staat een reactie van de Nederlandse Bank. Die geeft als uitleg:
Contant geld is publiek geld, digitaal geld is privaat. Cash geld word uitgegeven door centrale banken, een wettig betaalmiddel is van een afzonderlijke bank. Digitaal geld daarentegen staat op de balans bij een bank, een bedrijf. Daar staat het over het algemeen veilig, maar tijdens bijvoorbeeld een bankencrisis of een storing wordt het vertrouwen in dat systeem op de proef gesteld. Ook hebben banken inzicht in je betalingsverkeer, dat is bij cash lastiger”.
Gisteren en vandaag las ik dat het bestuur van het ziekenhuis honderden boze reacties heeft gekregen vanwege deze maatregel.
Mijn verbazing over de maatregel is groot, maar de verbazing is het allergrootst over de starre houding van een lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.
Majesteit, de ouderenbond had een brief geschreven. En ook is er een petitie opgestart die gisteren al door 1300 mensen is ondertekend. Plaatselijke politieke partijen riepen B en W op om in gesprek te gaan met het ziekenhuis en de directie er van te overtuigen om het besluit terug te draaien.
Ik zal de reactie van het lid van de Raad van Bestuur citeren:
Dat gaat echter niet gebeuren, vertelt Krol. “We hebben een goed afgewogen besluit genomen dat is afgestemd met de clientenraad. Er is geen aanleiding om de beslissing terug te draaien. Aldus lid van de Raad van Bestuur van het Laurentiusziekenhuis Karin K.
Majesteit, het besluit is bij een flinke groep mensen slecht gevallen, er zijn heel veel mensen boos of verdrietig vanwege deze maatregel, er is een petitie opgestart, politieke partijen willen er over in gesprek gaan, en dan nog ziet deze bestuurder geen aanleiding?
Vroeger had elk dood gewoon dorp een R*bobank, een Postbank, een A**- of A***-bank, en soms nog een andere bank, bv de R*giobank. Men kreeg een spaarboekje, en kinderen een spaarpot. Nu zijn veel banken gesloten, bankdirecteuren sparen geld uit, want ze hoeven daar geen stookkosten of personeelskosten (zelfs schoonmakers en glazenwassers) meer te betalen. En de klanten krijgen geen gratis spaarboekje, maar betalen elk jaar een bedrag voor een pinpasje dat telkens duurder word. En dan nóg zijn er nu dorpen waar niet eens meer een pinautomaat word geplaatst. Zal dat klein hok nou werkelijk zoveel aan onderhoud vragen? Nee! Als mensen straks nergens meer contant geld kunnen pinnen zullen ze alles digitaal moeten doen, de macht van de banken is dan groot, de controle is groot, de banken zijn zeker van hun eigen gewin, behalve als er storingen zijn en geen betalingen kunnen plaatsvinden.
Majesteit, trek Uw zoon aan zijn koningsmantel en zeg dan “Jongen, laat het niet zo ver komen”.
Fijn zou ik het vinden als U een mooi stokje heeft en dat stokje er voor steekt zodat mensen de keuze hebben om hun parkeerticket contant te betalen of per pin. Maar….als ik er zo over nadenk….waarom moet een patiënt betalen om te kunnen parkeren bij het ziekenhuis? De patiënt gaat naar de dokter in de hoop geholpen te worden. Niet naar een winkelcentrum of een amusementshal. Maar oké, daar ga ik niet moeilijk over doen. Tenslotte heeft een ziekenhuis voldoende parkeerplaatsen nodig en hoort men die ook te onderhouden. Dat kost geld en daar betaal ik graag parkeergeld voor. Contant graag.
Fijne avond. Doei.
__________________________________________