*Voornamen

Lieve beste Majesteit,

Ik las vanmorgen dat een man uit Maastricht zijn vier voornamen Johannes,Gerardus,Joseph en Maria, heeft laten veranderen in “Jo”.  Hij had hier veel last van omdat de namen hem bleven herinneren aan zijn opgedrongen geloof. Hij had er zoveel last van dat hij zich in 2007 bij het RIAGG moest aten behandelen voor depressies en zelfmoordneigingen. Het waren vier katholieken voornamen…dus geen roepnamen. Want anders was het heel dramatisch geweest als ze vroeger riepen: “Johannes Gerardus Joseph Maria kom je eten?” of als je als kind aan je ouders zou vragen:  ” Mag Johannes Gerardus Joseph Maria komen spelen?” Dan zouden mijn ouders zeggen “nee, je kunt er eentje kiezen om te komen spelen, maar niet alle vier”.

Ik heb ook meerdere voornamen, maar mijn roepnaam is anders. Uw moeder “Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina” riep vroeger vast niet alle voornamen als U aan tafel moest komen neem ik aan “prinses Beatrix Wilhelmina Armgard aan tafel”.

En een week of twee geleden las ik in de krant dat een 17-jarige jongen zijn Arabische voornaam mocht wijzigen van de rechter. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader. Hij heeft een Nederlands uiterlijk en wil aan het einde van zijn schooljaar niet de Arabische voornaam “Nader” op zijn havo-diploma hebben staan. De ouders staan achter het verzoek van hun zoon die er psychisch onder lijdt omdat hij gepest word met opmerkingen “vieze Turk” tot vragen over zijn veronderstelde moslimgeloof dat hij NIET aanhangt. Hij vindt dat de naam “Nader” een verkeerd beeld van hem geeft als ‘buitenlander’. De rechter vindt dat de jongen “voldoende zwaarwichtig” belang heeft bij naamsverandering.

Maar iemand “vieze Turk” noemen mag geen reden voor de rechter zijn  vind ik. Want daarmee zegt de rechter met andere woorden “ja, de naam Nader kan echt niet”. Dan zouden alle mensen met buitenlands-klinkende namen hun naam moeten veranderen? Nee dat schelden kan echt niet. Een andere reden bv als de vader je die naam gaf maar hij liet zich niet meer ‘blikken’ zou ik een goeie reden vinden. Ik vind de naam Nader helemaal niet Arabisch klinken. Ik ken Nederlanders met “raar-dere” namen.

Wat ik me wel afvroeg: Hadden Nader en Johannes misschien willen ruilen met hun voornaam, want de één wil niks met het katholieke geloof te maken hebben en de ander wil niks met het moslimgeloof te maken hebben.

Majesteit, Uw zus Cristina heette eerst Marijke…en toch is ze dezelfde gebleven. Uw schoondochter Laurentien heeft ook haar naam veranderd en schrijft nu boeken over visjes of…wat was dat ook alweer. Dan ook nog die op Texel aangespoelde arme bultrugvis die de naam “Johannes” kreeg. Zo erg is die naam toch niet…

Ik hoor zoveel verontrustende berichten over zelfmoordneigingen. Als we dolfijnen waren geweest waren er vast velen aangespoeld. Wat kunnen we hier aan doen?

doei.

©missie M.

 

5 reacties op “*Voornamen

  1. Weer heel knap van je beschreven Missie.
    Nou is de walvis een vrouwtje, dus wordt het dan Johanna?
    Ik geef die mensen gelijk dat ze hun naam laten veranderen.

    Ik heb maar een naam en daar ben ik blij mee. Maar ik heb zo ’n hekel aan mijn verjaardag, wat jammer dat je die niet veranderen kan. Ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die niet blij zijn met bijvoorbeeld 5 december, 25 december of 1 april, maar daar kun je niets aan doen

  2. Mooi stukje Missie!
    Weet je wat ook erg is: dat kinderen bv naar vaderskant zijn vernoemt en dus grotere cadeaus krijgen dan de andere kinderen die niet naar hen vernoemd zijn. Ook dat gebeurde en gebeurd nog steeds.
    Mijn kinderen hebben ook meerdere namen gekregen, maar dan zijn het gewone roepnamen. Ze hebben overigens ook maar één roepnaam.
    Ik heb ze ook: die katholieke doopnamen, maar zo was dat nu eenmaal vroeger.

    Het is erg voor die jongen dat het moet maar ik geef hem groot gelijk, deze week is een enquête gehouden en daaruit blijkt dat allochtonen vaker moeten solliciteren voordat ze een baan krijgen als autochtonen.

    • Dank je wel Mary-Ann.
      Het is een rare wereld geworden.
      Solliciteren en een goede CV hebben geeft ook nog geen garantie op een baan.
      Er zijn zoveel werkzoekenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.