. Betoverd land-Onttoverd land, Vervolg

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat stonden Uw zoon Willem Alexander, zijn Maxima en de drie dochters er leuk op tijdens de fotosessie aan het strand afgelopen vrijdag. Wat een betoverende mooie foto-kiek van dit gezin.

Maar ik wil even afmaken waar ik begonnen was…veel zin had ik niet. Zoveel tekst, zoveel filosofische-informatie. Ik citeer even een paar regels “saaie” filosofie: De filosoof Max Weber vond dat het moderne denken de mens en de wereld van alle intrinsieke zin en van mysterie en magie beroofde, maar een terugkeer naar op mythologie en religie gerichte voor-christelijke tijden leek hem geen goed alternatief. ….Stefan George zag de kunst als oplossing tegen de rationalisering Kunst zou het “oplosmiddel” zijn tegen geestelijke versplintering die de modernisering had veroorzaakt.

Dat alles gaat over het betoverde en de onttovering.

Majesteit, ik las dat Hakan vast houd aan de traditie, hij vond het mooi hoe “wij” (hij en de moslims) omgaan met het huwelijk. Volgend jaar gaat hij met zijn vriendin trouwen. Eerst de belofte, dan de verloving en dan de bruiloft. Mooi! Toen ik nog op school zat was dit in ons landje ook de traditie. De vader van Barbara had tegen Barbara gezegd dat hij al haar botten zou breken als ze in verwachting zou raken vóór haar trouwen. Dat was verre van een toverspreuk. Een andere vrouw werd door haar ouders op straat gezet toen ze in verwachting van haar vriend bleek te zijn. Men sprak er in ons dorp schande van als iemand “moest” trouwen. Maar ook hoorden we op school hoe het in verre-vreemde-landen ging. Jonge kinderen werden uitgehuwelijkt aan een oude man die haar vader of opa had kunnen zijn. Ook meisjes en jongens die met elkaar moesten trouwen omdat de familie (in dat ver-en-vreemd-land) dat voor hen hadden besloten. Zelf hadden de meisjes/vrouwen geen inbreng. En een handdruk kreeg alleen de man, en nooit een vrouw. Dat is toch geen betovering als U het mij vraagt.

Zoals het toen ging was niet goed, en zoals het vaak nu gaat (meteen met elkaar het koffer induiken) vind ik soms nog erger. En als ik de onderdrukking elders op deze wereld zie dan vind ik daar niets betoverends aan.

Ik vind het allemaal hocus-pocus-gecompliceerd in elkaar zitten. We schieten allemaal teveel door. De ene partij té ouderwets en de andere partij te nieuwerwets, zelfs te ordinair. Gelukkig hebben we ook nog een hele grote middenmoot.

Majesteit, doe er wat aan. Sla met de vuist op tafel en roep dan “en nu is het genoeg geweest”. Alcohol, drugs en ‘sex-met-de-eerste-de-beste voor jongeren’ is not-done. Coaches op school moeten veel betere voorlichting geven om “geestelijke versplintering” tegen te gaan.

😉

Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.