** Wexy

Lieve beste majesteit,

Afgelopen week bladerde ik door een tijdschrift waar ‘koninklijke’ foto’s in stonden. Queen Elizabeth zittend boven op een groot paard. En een oude zwart/wit foto van U naast Uw paard, een leuke foto van drie prinsesjes en drie paarden, Amalia, Alexia en Ariaan op hun paard.

Een foto van een bruin opgezet paard dat wel 200 jaar oud is. Het paard heette Wexy. Koning Willem II liet zijn lievelingspaard met de naam Wexy opzetten. Wexy en de koning vochten tegen Napoleon tijdens “de Slag bij Waterloo”.

Er zouden nog twee andere paarden opgezet zijn. Daar zag ik geen foto’s van. Wexy is gezadeld. Stond eerst in de koninklijke stallen bij paleis Noordeinde, maar sinds februari 2014 staat Wexy in het museum. Dat lijkt me een meer-geschikte plaats voor Wexy, voordat een ‘koninklijke ruiter’ in de vroege ochtend slaperig de koninklijke stallen binnenloopt en dan per ongeluk op het verkeerde paard zou springen.

Ik zag een filmpje hoe uiterst voorzichtig sterke mannen Wexy in een houten stellage bij het Museum naar binnen brachten, lampen en bordjes aan het plafond werden verwijderd, en ik zag hoe voorzichtig de houten planken werden verwijderd rondom het paard dat vocht bij de Slag van Waterloo met de koning op zijn rug.

Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.