** Vegetarian soepie

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik zag vanmiddag een blik soep in de kast staan. Daar had ik wel trek in. Terwijl ik de soep warm maak zie ik op het blik het logo “European vegetarian union” staan. Ohoo, zeg ik glimlachend, ben ik nu aan de “soepzonderballen”?

Vorige week zag ik op tv afschuwelijke filmbeelden in een Belgisch slachthuis. Ba’h.

Twee weken geleden las ik in de krant dat veel jongeren vegetariër of veganist zijn geworden. Dat ze geen vlees eten kan ik begrijpen, maar als ze ook geen melk willen, geen dierlijke producten, geen eieren, geen kaas, geen lederen producten vind ik moeilijker te begrijpen. De koe word er ongelukkig van als niemand haar melkt. Kippen zouden depri worden als niemand meer komt rapen. Die kakelt juist omdat ze een ei heeft uitgepoeperd. En een schaap moet geschoren worden anders krijgt ie het te warm. Men draagt vast ook geen schapenwollen trui. Dat kan ik wel weer begrijpen want die draag ik ook niet omdat wol zo kriebelt.

Ik heb de balletjes niet gemist, de soep smaakte lekker. Wat zat er in deze soep? Onder andere: 5% waterkastanje, noedels (gemaakt van water, tarwegriesmeel en kippenei-eiwit) én er zat ook slagroom in de soep. Slagroom kan in een beker zitten of in een spuitbus, maar het komt beide niet van de spuitbus en niet van de beker vandaan. Dussss.

Waterkastanje, ik wist niet eens dat ze bestaan. Worden gekweekt in oa China of Thailand. In een artikel uit 2004 las ik dat in Nederland en in de Scandinavische landen de waterkastanje (ook wel waternoot genoemd) is uitgestorven. In het zuiden van België zou nog één vindplek zijn, in Duitsland doet men er alles aan om de laatste groeiplaatsen te behouden. Tussen New-York en de Canadese grens is de waterkastanje ontsnapt uit een vijver of aquarium en heerst er waterpest die halve meren dicht groeit. In Zuid-Engeland was die eerst ook uitgestorven en na een comeback dreigt het een plaag te worden. Hoe dat komt begrijpt men niet. Daarover schreef iemand: “blijkbaar is het zo dat de waternoot alleen komt als je er een hekel aan hebt”.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken, Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.