* Ich bau dir ein schloss

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Zanger Heintje Simons zit 50 jaar in het vak. Hij heeft een kroonjaar in 2017 net zoals onze koning, die 50 jaar word. U zult nu misschien de gastenlijst voor het diner met onze koning controleren of Hein er tussen staat, maar ach doe geen moeite hij staat er vast niet op. Want Hein heeft in oktober 2017 het 50-jarig jubileum en niet op 27 april 2017.

Hein Simons is Heintje van vroeger. Die jongen zong het lied “Mama” en hij zong “Ich Bau Dir Ein Schloss”.

Mijn oude tante had een platenspeler en plaatjes van Corry en de Rekels en van Heintje. Het woord fan was me destijds nog vreemd, maar nu weet ik dat zij met volle overtuiging ‘fan-van-Heintje’ genoemd mocht worden. Ze draaide de plaatjes van Heintje grijs, vooral de liedjes “mama” en “omaatje lief”. Ergens zat een krasje of vuiltje op de plaat, dan zong Heintje tig keren ief ief ief. Dan gaf ze een zachte tik tegen de platenspeler en ging Heintje weer verder met zingen.

Ik probeer me even het jaar voor te stellen toen Heintje begon met zingen. Het is oktober 1967. In gedachten zie ik U met een mollige blonde baby van ongeveer 6 maanden aan tafel zitten. Terwijl U hem het fruithapje geeft trekt de baby een zurig gezichtje. U probeert de baby op zijn gemak te stellen, en daarom zingt U het liedje “ich bau dir ein Schloss”. En de baby zingt dan Mama’aaaaa.

Genoeg nou. Even serieus. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.