13 jaar

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Proficiat met de dertiende verjaardag van Uw kleindochter Alexia.

Ik las vanmiddag iets vaags, iets over dat Alexia voor de eerste keer viraal ging. Ik dacht ‘oei dat klinkt naar koorts en flinke keelpijn’. Maar dat was het niet. Viraal gaan is “trending zijn”, dat is als je foto of video als een inktvlek over internet gaat. Om viraal te gaan moet iets een hoge shareability hebben

Wat wil ze later worden? Prinses is ze al. Misschien is zij er helemaal niet mee bezig of juist wel. Met dertien lijkt alles oneindig, als men dan al ‘hoog shareability’ is…. dan staat er nog wat te ‘verwachten’.

Toen ik dertien was had ik nog nooit van een gsm of internet gehoord. Alleen de huisarts had een telefoon in zijn auto. En die kon hij niet mee naar binnen nemen want die zat aan de auto vast. Nu heeft bijna iedereen een telefoon in zijn jaszak. Computers had ik nog nooit gezien? Netflix, nooit van gehoord? Bij het woord filterbubbel had ik vast gedacht dat het met de pomp van de watercentrale te maken had. Ik hoor het woord de laatste tijd vaker en ben er nog niet helemaal achter wat het is.

Met dertien had ik een spijkerbroek waar ik zelf een bloem op had geborduurd. Nee nee, niet dat ik een keurig borduurmeisje was dat na school deftig met een borduurwerkje op schoot onder de gouden regen zat. Het was toen ‘in’ om van katoenen garen een kleurige bloem op je spijkerbroek te parkeren. Dat was gewoon ‘in’ leuk en hip, verder niks.

Ik ben wel blij dat ik vroeger nooit ‘viraal’ ben gegaan, maar gewoon een meisje van dertien jaar mocht zijn. Want de leeftijd van dertien jaar duurt maar één jaar, daarna ben je veertien jaar.

Ik wens U een fijne nachtrust, het is volle maan. Doei.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.