Stadsduif aan de anti-conceptie

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Toen ik vanmiddag op de radio hoorde dat de Zambiaanse minister van toerisme de komende vijf jaar 2000 Nijlpaarden wil afschieten omdat de Luangwa-rivier overbevolkt is, en omdat verplaatsen te duur is, moest ik ook denken aan de herten die op Terschelling, Zandvoort,de Oostvaardersplassen, de Veluwe, de Amsterdamse waterleidingduinen enz. afgeschoten werden en/of worden.

En ik ben toen in de oudpapier-bak gedoken, op zoek naar een krant van vorige week. Daarin staat dat de Tongerse stadsduiven elke ochtend hun dagelijkse portie mais krijgen. De mais is bewerkt met een geneesmiddel dat ze onvruchtbaar maakt. Majesteit, Dan is het geen geneesmiddel als U het mij vraagt, maar een ongeneesmiddel, want daardoor kunnen de duiven geen kleine duifjes krijgen. Binnen twee jaar tijd is de duivenpopulatie met 67 procent afgenomen las ik. Twee jaren geleden was het aantal 160 duiven, nu hebben ze nog maar vijftig duiven. Dat vertelde de verantwoordelijke voor dierenwelzijn en milieu vanuit zijn kantoor in Tongeren. Maar majesteit, als ze die duiven nu nog steeds de bewerkte mais geven komen er geen jonge duifjes bij….en worden het nog minder duiven.

Andere Belgische steden gaan nu dat voorbeeld van Tongeren volgen. Want de duiven zorgen voor overlast, hun poepjes tasten monumentale gebouwen aan, en de mensen moeten zich een weg door de duivenpoep banen. In Italië en Spanje heeft deze aanpak al veel succes.

De duiven die met dat middel ‘behandeld’ worden staan onder toezicht van dierenarts Pieter Colla. De bewerkte mais komt uit Italië. De dierenarts zegt in onze krant: We voeren momenteel meerdere gesprekken met partijen in Nederland. Hij vermoed dat er snel concrete interesse gaat komen. Het is eigenlijk een anti-parasitair middel en heeft als bijwerking dat het membraam tussen eiwit en eigeel verdwijnt.

Het resultaat:De duif legt nog altijd eieren  maar daar komen geen nieuwe duifjes uit voort, het ei is immers geklutst.

De onvruchtbaarheid is slechts tijdelijk en werkt alleen als de duif minstens vijf dagen per week de bewerkte mais eet. Zodra de duif stopt met het eten van de bewerkte mais is ze weer binnen een paar dagen vruchtbaar. De duif is aan de anti-conceptie dus. Ik neem aan dat ze daar niet van op de hoogte is gesteld. Belgische dierenrechten en de Vlaamse vogelbescherming en Raad voor dierenwelzijn scharen zich achter de methode stond in de krant.

In de krant stond dat andere Belgische steden ook tot deze anti-conceptie overgaan. Brussel, Diepenbeek, Leopoldsburg en Blankenberge gaan experimenteren met meeuwen.

De Faunabeheerder  van Maastricht liet weten dat het middel in Maastricht kan werken, maar dat de overlast mee valt omdat de oehoe af en toe een duif opeet.

Het zal allemaal verantwoord gebeuren want een dierenarts kijkt toe, en de duiven zullen er vast wel een potje van maken, maar ik vind het ook zo zielig voor de duif als ze een eitje heeft uitgepoept en hoopt dat er een duifje uitkomt en er ligt dan alleen een geklutst ei. Geklutst door mensenbemoeienis zonder dat de duif er van op de hoogte is gebracht.

Moeten we straks zingen ‘ja de duiven op de dam sjallalalie sjalalala, die weten er niks van, sjallalalie sjalalala

Ik las dat onder andere Amsterdam en Giethoorn veel overlast hebben van toerisme.

Ik blijf voorlopig maar thuis. En ga nu mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.