Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,
In onze krant staat dat het Europees Parlement vanaf 2021 veel wegwerpplastic wil verbieden, betreft onder meer het rietje, het wegwerpbestek, borden wattenstaafjes en hamburgerboxen. Alleen al in Nederland worden er elk jaar 900 miljoen plastic flesjes weggegooid. Het gaat om plastic dat maar eenmalig gebruikt word. De milieu-ministers van de EU-lidstaten moeten zich er nog over uitspreken.
Majesteit, In Duitsland is er statiegeld op kleine plastic flesjes, zelfs op lege blikjes. Die leveren de mensen weer netjes in. Waarom is dat bij ons niet?
Ik vind ook dat er een einde moet komen aan troep langs wegen, natuurgebieden en zeeën. Plastic is moeilijk afbreekbaar maar een rietje is wel het minste en kleinste. Misschien dat er een kartonnen versie voor in de plaats kan komen want vaak is een rietje heel handig bijvoorbeeld bij zieke mensen die op bed liggen. En die rietjes worden na gebruik in de afvalemmer gedaan. Dus niet in zee, langs straten of in het bos.Voor het wattenstaafje kan er een houten versie komen, of een stevig kartonnen staafje. Zoals vroeger een lolly ook wel eens op een stevig kartonnen stokje zat. De plastic wegwerpborden zijn makkelijk te vervangen voor papieren. En plastic ijsbekers kunnen vervangen weer worden voor een eetbaar hoorntje of een mooi glazen schaaltje.
Maar majesteit, de mensen moeten ook zelf wat opgeruimder worden. Hoe vaak ik me erger aan lege wijnflessen, lege bierflessen, lege blikjes, zelfs huishoudelijke apparaten, lege aanstekers, matrassen en vuilniszakken zie ik geregeld langs de weg liggen. Gebruikte condooms…jakkes….dat is ook eenmalig gebruik. Dan is een rietje wel het minst erge om mee te beginnen.
Ik heb afgelopen voorjaar misschien wel 400 plastic buisjes in onze tuin gevonden, afkomstig van vuurwerk. Maar ik heb nog nooit een plastic rietje gevonden in onze tuin.
Majesteit, ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.