De koning bood excuses

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik schrok toch wel even toen ik gisteren las dat onze koning tijdens het vierdaagse Staatsbezoek aan Indonesiƫ in het bijzijn van president Joko Widodo excuses had aangeboden voor het geweld dat Nederland aanrichtte tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1945-1949.

Het zal vast een mooi gebaar zijn…of als mooi gebaar bedoeld zijn….maar ik voel verdriet opborrelen want ik kende een heel lief dierbaar persoon dat ooit in zijn leven in IndonesiĆ« verbleef…gewoon als burger. Maar in een Jappenkamp terecht kwam, hij was langgggggg niet de enige Nederlander. Duizenden werden er mensonwaardig behandeld en hebben als een soort slaaf onder erbarmelijke toestanden aan de spoorlijn van Birma gewerkt.

De man heeft daar de rest van zijn leven veel leed van gehad en kon er amper over praten.

Waar zijn de excuses aan de Nederlanders die daar beestachtig behandeld zijn?

Verder las ik: De Federatie Indische Nederlanders ‘is onaangenaam verrast en diep getroffen’ door de excuses. Ze vinden het ongepast omdat daarmee voorbij word gegaan aan het leed van Indisch Nederland, een groep die zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur

Momenteel vind er het grote Indiƫ-onderzoek plaats door het NIOD, KITLV, en NIMH. Het eindrapport verwacht men volgend jaar september 2021.

Waarom waarom waarom heeft de koning dit onderzoek niet eerst afgewacht?

Zucht. Nou welterusten dan maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.