De BijenTelling

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Hoe gaat het met U? Ik lees elke dag hoeveel corona-besmettingen er zijn en hoeveel bedden in het ziekenhuis bezet zijn door patiënten van het corona-virus. En dat de tellingen waarschijnlijk veel hoger liggen dan door de GGD doorgegeven word. Ik las dat huisartsen er over klaagden dat de GGD soms niets deden met de sterke vermoedens van de huisarts.

Ik zou het enigszins kunnen begrijpen dat de GGD niet nog meer onrust wil veroorzaken. Maar door te testen weet men wel of een patiënt echt hulp nodig heeft of alleen een fikse verkoudheid te pakken heeft. Bij een telling weet men ook of iets afneemt of toeneemt. Een telling blijft wel een telling.

Leuke tellingen zijn er gelukkig ook. In het laatste weekend van januari was er de tuinvogel-telling.

Vorige week zaterdag konden mensen deelnemen aan kikkerdril-telling.

En nu kan men mee doen met de kuiken-telling, het tellen van de kuikentjes van de wilde eend, krakeend en soepeend. Die laatste is geen eend voor in de soep. Die eend heet nou eenmaal zo.

Binnenkort kan men ook mee doen met de Nationale Bijentelling. Dat is in het weekend van 18 en 18 april. Leuk, maar dan moet ik wel op tijd het bijengidsje downloaden zodat ik het aandachtig kan bestuderen, want het verschil tussen een Gehoornde Metselbij, de Tuinhommel, Akkerhommel, Steenhommel, een Bijvlieg en vele andere zoemers zie ik niet echt.

Op het plaatje kan ik het verschil goed zien tussen bv de Rosse Metselbij en Gehoornde Metselbij. De Rosse metselbij is iets donkerder, heeft een zwart achterwerk en is een ietsiepietsie groter dan de Gehoornde metselbij, maar dan echt maar een ietsie ietsiepietsie. Maar als ze in het echt zo in de lucht hangen en snel van bloem naar bloem zoeven dan kan ik dat verschil moeilijk zien. Ik zou er een foto van kunnen knippen en die later vergelijken met de afbeeldingen. Ook lijkt het me moeilijk te achterhalen of ik die bij of hommel al eens geteld heb of dat het een familie-bij of familie-hommel was.

Gelukkig is er een mooi duidelijk telformulier waar de ‘zoemers’ op staan afgebeeld.

Komende nacht gaat de klok een uur vooruit. Dan heb ik één uur minder bijen-bestudeertijd. Nu heb ik mijn nachtpon aan en tanden gepoetst. Ik wens U een fijne nachtrust. En hopelijk morgen gezond weer op.

Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.