Jehova’s via luidsprekers ?

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las vorige week dat de burgemeester van Roermond toestemming had gegeven voor ‘Versterkte gebedsoproep’ door moskeeën. Volgens mij zijn in haar stad drie moskeeën. Wat dat eigenlijk precies inhoud wist ik toen nog niet…of ik wou het liever niet weten maar ik dacht ‘als de burgemeester daar toestemming voor geeft dan zal het wel in orde zijn’. Helemaal gerust was ik er niet in en daarom ging ik googlen. “Versterkte gebedsoproep” is oproepen tot gebed via luidsprekers. Via loeiharde luidsprekers…althans dat vond ik naderhand na het zien van een filmpje van de versterkte gebedsoproepen van de blauwe moskee in Amsterdam.

Ik startte een discussie op een openbaar forum en daar kwamen veel nare beschuldigingen van aanhangers richting tegenstanders. Ook wel andersom. Dat moet ik toegeven. Maar het leek vanaf de eerste reactie al dat men geen kritiek mocht hebben op die luidsprekers waardoor Arabische gebeden werden geroepen. Het woord “Godsdienststaat” werd zelfs gebruikt door een voorstander. En woorden als discriminatie, islamofoob, racisten etc. werden meer dan eens geuit. En nog vaker werd door tegenstanders geschreven dat ze dit ook niet van andere gelovigen goed zouden vinden. Alles bij elkaar gezien droeg het onderwerp niet bij om een goede discussie te voeren.

Er werd geroepen dat het alleen maar een oproep was zoals de kerkklokken de christenen naar de kerk roepen. De vergelijking met kerkklokken werden meermaals gemaakt, ondanks dat de tegenstanders schreven dat die klokken niet te vergelijken zijn met die gebeden door een mannenstem. En ondanks dat die gebedsoproepen veel verder gingen dan alleen een oproep om te komen bidden.

Dit is een onderwerp dat ons allen aangaat. Alle gelovigen, alle anders-gelovigen én alle ongelovigen. Ook ongelovigen hebben recht van godsdienstvrijheid. Het recht om vrij te zijn van godsdienst. Of zijn ongelovigen in hun ogen alleen maar zondaars die dat recht niet hebben?

Op een gemeentehuis in België werd een of twee geleden een kerststal met beeldjes verwijderd, omdat het aanstoot kon geven aan andersgelovigen. Ik denk dat moslims er niet over geklaagd hebben. Maar toch liet de burgemeester die kerststal verwijderen om rekening te houden met anders-gelovigen. Waarom word nu geen rekening gehouden met andersgelovigen? Waarom die luidsprekers? Als God had gewild dat de gebeden door de stad zouden galmen dan had hij de mens wel een krachtige stem gegeven, want luidsprekers bestonden toen nog niet. Een goed geloof doe je privé of gezamenlijk maar niet met luidsprekers over straat. En al helemaal niet door westerse steden.

Als een pastoor luidsprekers aan de kerktoren zou bevestigen en daarmee de Heilige mis zou aankondigen of opdragen aan iedereen die het horen wil en helaas ook aan iedereen die het NIET horen wil, Gebeden zoals bv ‘het Wees Gegroet’, en ‘het Onze Vader’, misschien wel zelfs de rozenkrans zou bidden’, luid over de daken heen, dan zouden veel dorpelingen met hun vinger naar het voorhoofd wijzen.

Majesteit, Hebben Jehova-getuigen wel eens bij U aangebeld of aan Uw poort gerinkeld, omdat ze hun verhaal over hun geloof wilden verkondigen? U bent vrij om met hen in gesprek te gaan, en ook vrij om te zeggen ‘Nee dank u wel en een fijne dag gewenst’. Als dan Jehova-getuigen met giga luidsprekers hun verzen uit de wachttoren zouden gaan roepen…want dat scheelt een paar kilometers loopwerk langs deuren… dan hebben ze ook nog eens een groter bereik, Dan zouden de mensen die voorheen zouden zeggen ‘Nee dank u wel, en een fijne dag gewenst” de pineut zijn en verplicht moeten luisteren….want als de moskee dat mag, dan kan men niet tegen anders-gelovigen zeggen ‘stop daar onmiddellijk mee’.

Wat de moskee met de versterkte gebedsoproepen doet is bij lange na niet te vergelijken met kerkklokken of andere geloven.
Iedereen heeft Godsdienstvrijheid, ook mensen die vrij willen zijn van godsdienst of mensen die hun eigen geloof hebben. Met luidsprekers word het bijna verplicht. Het is dwangmatig, brutaal, arrogant en ik vind het best welk agressief.

Religie is privé, wat jij, jij of jij gelooft of niet gelooft vind ik prima, voor mijn part zitten ze 24 uur per dag op de knieën met de billen in de lucht en eet en drink men overdag niets, en s’ nachts des te meer, het boeit me niet, maar religie mag niet ten koste gaan of een negatieve lading hebben op anders-gelovigen of niet-gelovigen. Zij hoeven niet te lijden onder de religie van een ander. Voor hen is het ook heel waardevol dat zij het recht hebben om niet geconfronteerd te worden met het geloof van een ander via luidsprekers.

Iemand vond de kritiek op de luidsprekers schandalig, want religie hoorde beschermd te worden. Ik vond het wel mooie woorden, wel jammer dat de woorden zo eenzijdig zijn. Heeft zij geen weet van andere religies? Vind ze niet dat iedereen dezelfde bescherming nodig heeft? Godsdienstvrijheid bestaat niet alleen voor moslims. Andersgelovigen horen dan ook beschermd te worden.

Wat heeft een Christ, een Jood, een Jehova-getuige, een ongelovige, een pastafari, een protestant of Boedhist aan onverstaanbare Arabische gebedsoproepen die via luidsprekers hun tuin of kamer binnen komen terwijl ze hun eigen gebed in rust willen doen? Heeft U wel eens van WAARDEVOLLE stilte-retraites gehoord? Hoe zit het met de bescherming voor andersgelovigen en ongelovigen? Of wil men zeggen dat andersgelovigen niet dezelfde rechten hebben?

Iedereen is gelijk ongeacht geloof. Een gelovige heeft dezelfde rechten als een gelovige, en dus heeft een ongelovige ook het zelfde recht als een gelovige.

Geloven is prima maar het is prive, daarmee moet je anderen niet lastig vallen via luidsprekers.

Veel moskeeën hebben te maken met een salafistische stroming, zo erg dat moskee-besturen de politie om hulp vroegen en/of naar de media zijn gestapt. Omwonenden van de Blauwe moskee in Amsterdam zijn er niet gelukkig mee, en het overgrote deel van de gemeenteraad wil het niet. De hoofd-imam zegt dat Amsterdam maar moet wennen. En wat doen de burgemeesters? Niets.

Zie de filmpjes en artikelen onder deze streep:

Groetjes en fijne dag gewenst.

____________________________________________________________________

21 okt. 2019
Blauwe Moskee zet versterkte gebedsoproep door, ondanks kritiek
Ondanks stevige kritiek zet de moskee het plan door, zei hoofdimam Yassin Elforkani “Amsterdam moet er maar aan wennen”.

____________________________________________________________________________

In die discussie schreef iemand dat ze jarenlang in een islamitisch land had gewoond en de tekst uit haar hoofd kende. Ze schreef de woorden plus vertaling op. Zie hier:

De tekst + vertaling:

Allahoe Akbar, Allahoe Akbar- Allah is de Grootste, Allah is de Grootste
Allahoe Akbar Allahoe Akbar – Allah is de Grootste, Allah is de Grootste
Ash-hadoe an la ilaaha illaAllah Ik getuig dat er geen god is het waard aanbeden te worden dan Allah
Ash-hadoe an la ilaaha illaAllah Ik getuig dat er geen god is het waard aanbeden te worden dan Allah
Ash-hadoe anna Moehammadoe rasoelaAllah Ik getuig dat Mohammad de Boodschapper van Allah is
Ash-hadoe anna Moehammadoe rasoelaAllah Ik getuig dat Mohammad de Boodschapper van Allah is
Hayya ala ‘- salaah Kom tot het gebed
Hayya ala ‘- salaah Kom tot het gebed
Hayya ala ‘l falaah Kom tot voorspoed
Hayya ala ‘l falaah Kom tot voorspoed
Allahoe Akbar, Allahoe Akbar Allah is de Allergrootste, Allah is de Allergrootste
La ilaaha illa’llaah Er is geen god dan behalve Allah.
Bij de oproep tot het ochtendgebed , het fadjr, komt er tussen Hayya ala ‘l falaah Kom tot voorspoed en Allahoe Akbar, Allahoe Akbar Allah is de Allergrootste, Allah is de Allergrootste:
A-salatu khairun min an nawm Het gebed is beter dan de slaap
A-salatu khairun min an nawm Het gebed is beter dan de slaap

Het eerste stukje is vergelijkbaar of de letterlijke tekst van wanneer je een kind krijgt en hem moslim “maakt”, een soort doop. Je fluistert die zinnen in de oren van de baby. Of wanneer iemand zich bekeert.

Je hoeft niks tegen de islam te hebben om hier geen zin in te hebben. Zou de pastoor besluiten om het Onze Vader te gaan omroepen, dan zou ik ook bedanken. Alsjeblieft zeg, doe normaal.

____________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Een klein stukje uit een artikel op het Parool. Daarin stond oa:

Blauwe Moskee biedt podium aan radicale prediker https://www.parool.nl/ts-bec57be2 via @parool

Vanwege zijn eerdere kritiek op conservatieve islamitische geestelijken is Elforkani in het verleden regelmatig bedreigd vanuit salafistische hoek. Volgens hem is het voor salafistische predikers verre van eenvoudig er voor uit te komen dat ze banden hebben met de Blauwe Moskee. “Voor een orthodox publiek is spreken in de Blauwe Moskee kwetsbaar. Predikers worden gemaand dat niet te doen.”

Het voorbije jaar heeft Elforkani al ruim baan gegeven aan salafistische imams. “Die krijgen van nog orthodoxere geestelijken het verwijt dat ze de Blauwe Moskee legitimeren. Ik hoop dat ze door de contacten hun meningen bijstellen. Dat geldt ook voor Umair Bantvawala.”

_____________________________________________________________________________

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.