Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,
Ik wil dit onderwerp al langer aanbreken maar ik weet niet goed waar te beginnen. Sinds de neuroloog Jansen-Steur opgepakt is omdat hij oa verkeerde diagnoses gaf….vraag ik me af “Wat is er bijna net zo erg als een valse diagnose geven?”. Ik denk: Géén diagnose én geen verder onderzoek doen bij erge klachten, géén hulp bieden dus. Of te wel als arts wegkijken omdat hij geen zin heeft om onderzoek te doen omdat het zoveel werk is. Het kan een spelt in een hooiberg zijn…maar misschien ligt de spelt wel boven op de hooiberg.
Ik had op internet verhalen gelezen van patiënten die ziek en lamlendig zijn geworden na een tekenbeet. Een zelfstandige ondernemer is zijn hele hebbe-en-houwe kwijtgeraakt omdat hij niet meer kon werken en al zijn geld ging op aan onderzoeken en medicijnen die hij zelf moest betalen. Hij werd van het kasje naar de muur gestuurd, het ene ziekenhuis in en het andere uit. De moeder van een 15 jarig meisje is laaiend nadat een arts (of artsen) in een ziekenhuis na bloedonderzoek niks deed en haar dochter nu verlamd is geraakt. Wegkijken omdat het bloedonderzoek naar lyme en/of co-infecties na een tekenbeet in Nederland niet altijd betrouwbaar is of duidelijkheid bied, terwijl men wel besmet kan zijn geraakt. En de artsen weten dat bloedonderzoek niet betrouwbaar is. Het is moeilijk te achterhalen maar het mag geen excuus zijn om dan maar niks te doen onder het motto “het is niet te achterhalen”. Een arts moet dan naar de symptomen kijken, en die worden heel vaak genegeerd met grote gevolgen. Ook zeggen sommige artsen “we geven niet altijd antibiotica bij een tekensteek, want dan hebben we wat te doen”.
Als patiënt moet het frustrerend zijn als je lichaam ziek is en je niet gehoord word omdat het bloed negatief aangeeft. Men kan naar artsen gaan die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar lyme en/of co-infecties, maar het is bijna onbetaalbaar. Is het niet discriminatie dat bv een hartpatiënt wel de zorg krijgt en een lymepatient heel vaak niet. Kunnen er niet meer artsen gespecialeerd worden op onderzoek naar tekenoverdraagziektes en in ziekenhuizen werken in plaats van in dure praktijken?
Het gaat hier toch om een patiënt…om een zieke patiënt, en niet om iemand die zelf de keuze maakt om wel of niet een piercing of tatoe te laten zetten.
Kan U niet een goed woordje doen bij minister Schipper van Volksgezondheid?
Welterusten.
©missie M.
Ja Missie, ben het met je eens. maar zo gaat het ook met vitamine B12 deficiëntie. De huisarts van mijn neef zei “jullie met jullie rare familieziektes!” Daar heeft toch niemand om gevraagd? Net als die tekenbeet? Het overkomt je gewoon.