***Luisterend oor nodig

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Vanavond heb ik dringend behoefte aan een luisterend oor en ik heb gekozen voor de oren van U….met uw goed vinden. Ter informatie: Ik heb als achtergrondmuziek “The Manhattan” met “Lets Just kiss en say goodbye” opstaan.

Majesteit, deze week is het weer Allerzielen en Allerheiligen. Dan staan we weer stil en herdenken we de overledenen extra. Brengen we een bloemetje naar het graf. Dat zet me alweer te denken, en daarom zit ik midden in een discussie met mezelf, wat wil ik later als mijn tijd gekomen is? Begraven of cremeren? Ik zou tot voor kort nooit voor cremeren gekozen hebben…..dat lijkt me meer een definitieve permanente MRI scanner zonder uitslaggesprek. Maar begraven is niet voor “altijd” voor een doodgewone overleden Nederlander. Als men lang genoeg dood is word men weer opgegraven. Dat kan toch niet….zeg nou zelf. Een begrafenis is al zo duur in ons land….als je voor een begrafenis hebt gespaard ben je nog lang niet klaar met betalen. Terwijl het toch eigenlijk doodnormaal is dat ieder mens uiteindelijk dood gaat zit de uitvaart niet in het basispakket waar een bezoek aan de tandarts en huisarts in zitten. Men kan een uitvaartverzekering nemen zo duur als men wil of kan, maar als je wilt blijven liggen op de plek die je koos als eeuwige rustplaats dan zul je weer moet betalen, zelfs als je ‘geruimd’ of te wel verhuisd wil worden dan moet je weer betalen. Wat een gedoe toch. Het leven is duur, maar zelfs als je niet meer leeft is het duur. Ik probeer dit te begrijpen…ik praat tegen mezelf met woorden als “het zijn nou eenmaal de regeltjes”. “Missie maak je niet druk”. Na een bepaald aantal jaren verblijf in de hemel kunnen je botten nog onder een tractor komen bij wijze van spreken. En dat voel je dan niet eens.

Maar nou “hoort” ik gisteren iets op de radio waardoor ik even aan de kant van de weg ben gaan staan. Moslims worden nooit opgegraven. Als ik dit op mijn manier mag formuleren, op een rijtje mag zetten:….Dan…Dus terwijl alle overleden Nederlandse burgers op den duur opgegraven worden en naar een verzamelgraf worden verhuisd….blijven alle overleden moslims liggen waar ze liggen met het gezicht naar Mekka. Paden op begraafplaatsen worden extra verlegd/gelegd zodat de overleden moslim met het gezicht naar Mekka kan liggen én kan blijven liggen. En ik….ik wil gewoon met mijn gezicht naar de hemel liggen….er hoeft geen pad verlegd te worden, geen struik hoeft te wijken, geen boom gekapt. Het gras hoeft niet eens gemaaid te worden. Maar ik wil niet in een verzamelgraf  majesteit, neeheee……..

Stel dat de botten van Napoleon Bonaparte, de botten van koningin Wilhelmina, de halve bevolking van ‘zomaar een Nederlands dorpje’, en de ribben van een oude overleden buur van prins Bernard door mekaar gehusseld werden in een verzamelgraf…. dan…dan weet ik  zeker…dan was de wereldbol te klein.

Ik vind niet eens dat een begrafenis (de kaarten, prentjes en bloemen niet mee gerekend) zo peperduur mag zijn…dat is misbruik maken van iets dat noodzakelijk is, tenslotte bewijs ik daar de Nederlandse regering ook een dienst mee. Want wat als ik zou zeggen “ik wil niet weg”. Wat zit er anders op?

Brussel zal het vast begrijpen als U of Uw zoon ‘de koning van Nederland’ dit idee op de Brusselse tafel legt en daarom een financiële subsidie aanvraagt.

Majesteit, Ik wens U veel sterkte met Allerzielen.

Welterusten,doei.

©missie M.

1 reactie op “***Luisterend oor nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.