**Hofdames

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las afgelopen week dat Maxima afscheid heeft genomen van vijf van de negen hofdames. Een hofdame was nog begonnen bij Uw moeder koningin Juliana, de andere drie waren bij U begonnen als hofdame. Ze hadden al menige jaren hofdamewerk erop zitten en kregen  afgelopen week van de koning het Erekruis in de Huisorde van Oranje uitgereikt. U had meer hofdames omdat U het staatshoofd was. Koningin Maxima kan met minder hofdames doen want zij heeft minder activiteiten dan U zegt men.

Ik heb even gegoogled. De hofdames die weg gaan zijn:1:Letje Karnebeek-Van Lede (hofdame sinds 1979), 2:Miente Boellaard-Stheemann (sinds 1982), 3:Julie Jeekel-Thate (sinds 1985), 4:Reina de Blocq van Scheltinga (sinds 1999) en 5:Elizabeth barones van Wassenaer-Mersmans (sinds 2004)

Vroeger waren hofdames vaak van adel, alleenstaand en woonden dan intern op het paleis totdat Uw moeder dat intern-wonen heeft afgeschaft las ik. Maar goed ook, want Pien van Karnebeek-Thijssen de hofdame die vorig jaar is aangenomen, is gehuwd met Jan Derck Karnebeek, een neef van Letje de hofdame die nu afscheid heeft genomen. Nu kan een gehuwde hofdame gewoon lekker thuis in haar bedje slapen. De overgebleven hofdames zijn 1:Lieke Gaarlandt-Van Voorst van Beesd (hofdame sinds 1993) 2:Bibi barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (2011) en 3:Annemijn Crince le Roy-van Munster van Heuven en 4:Pien van Karnebeek-Thijssen

Zon uitgebreide adelachtigklinkende naam heb ik niet….Misschien is het beter dat ik mijn voornamen helemaal voluit gebruik zodat het meerklinkt.

Allemaal info maarrrrrrrrr wat ik niet wist is dat de functie van hofdame een erebaan is en daarom niet betaald word, geen salaris dus voor de dame die adviseur, ceremoniemeester, regelaar en een soort vriendin is. Wat géén salaris voor een erebaan? Koningin-zijn is nog veel meer erebaan en word royaal betaald. Ik haal mijn sollicitatiebrief meteen uit mijn “mailbox-nog-te-verzenden-post”. Grapje, ik wou de brief even goed versturen maar las toen:

Solliciteren naar de functie van hofdame is niet gebruikelijk. Een hofdame wordt ‘gevonden’. Door het koningspaar zelf, of door mensen in hun directe omgeving.

Een hofdame word gevonden?…Gevonden? Waar? Was ze zoekgeraakt dan? Dat klinkt niet adellijk…dat klinkt niet naar een erebaan. Een hofdame word gevonden. Moet ik me dan verstoppen? Ik moet…dringend..ik heb het nog zo druk…ik moet nog… oei….daar gaat de deurbel…dingdong..

Doei

©missie M.

2 reacties op “**Hofdames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.