**Halloween Halloqueen

Lieve beste Majesteit,

Het is vandaag Halloween. In mijn jeugd kende ik alleen Sint Nicolaas en Sint Maarten, althans het verhaal van hoe Maarten op 11 november in de kou van bovenop zijn paard zijn mantel door scheurde en de helft aan een arme man gaf. Met Sint Maarten gaan de kinderen met lantaarns langs de deuren voor snoepjes bedelen. Ergens in het dorp is dan een groot St.Maartens-vuur. Het halve dorp staat er om heen liedjes te zingen… een St.Maartens-look-a-like rijd dan op een paard rond.Meestal is het paard bang voor de herrie en het vuur. Daarom laat de St.Maarten-look-a-like de appels door de St-Maartens-feest-organisatie uitdelen.

Met Halloween gaan de kinderen ook langs de deur…maar dan geen lieve uitgeholde suikerbiet met kaarsje, of papieren lampion. Als U vanavond een pompoen of lantaarn naast Uw voordeur zet, dan word er bij U aangebeld door kinderen die dan verkleed als heksen en spoken liedjes zingen voor wat lekkers.

Sinterklaas brengt de kinderen de snoepjes tot binnen, haalt er halsbrekende toeren voor uit op zijn mega-oude-van-dagen-leeftijd. Want zeg nou zelf…op je oude dag, met een wapperende lange grijze baard, met een rode fluwelen poncho, en witte lange jurk op de rug van een paard over de daken gaat lopen, langs rokende schoorstenen, en dan Zwarte Piet de schoorsteen in sturen om via de schoorsteen iets in de schoentjes van de kinderen te leggen als ze lief zijn geweest…is niet bepaald de makkelijkste weg.

Bij Halloween gaan de kinderen zelf op zoek naar snoepjes. Door het donker nog de straat op als klein kind….niet bepaald verantwoordelijk…geen reflecterend vestje maar een kaarsje in een pompoen. En dan een klein dreigement uit spreken “trick or treat” voor snoepjes. Met andere woorden “geef snoep of anders…” 😉

Ik ben wezen googlen.

Het begon ergens in de negentiende eeuw. Ierse immigranten brachten dit naar de Verenigde Staten. In Engeland werd Halloween door Kelten gevierd. Iets met geesten en de aantrekkingskracht van voedsel. Om kwade geesten bang te maken droegen de Kelten maskers.

De Christenen hebben op 31 oktober het Allerheiligenfeest en op 1 november het Allerzielenfeest. Op Allerzielen gingen Christenen gekleed in lompen langs de deuren bedelen om zielencake. Dat was brood met krenten.Voor elk stukje brood beloofden ze een gebedje te doen voor de overleden verwanten van de schenker.

Kort-om…vanavond blijf ik thuis…ik ga niet de straat op….U kan deze keer ook maar beter Uw grootste en sterkste lakei vragen om het hondje uit te laten voor de nacht.

Ik sta wel stil bij Allerzielen en doe dan een gebedje.

doei.

©missie M.

3 reacties op “**Halloween Halloqueen

 1. We hebben net aan tafel de discussie gevoerd of het vandaag Allerheiligen was en morgen Allerzielen; de Belgen hebben nog steeds een vrije dag op 1 november, en dan horen ze in de kerk te zitten en morgen gaan ze naar het kerkhof werd me net verteld.
  Ik dacht dat alles op één dag gevierd werd, maar ik kan me vergissen.

  • Hey Mary-Ann, Nee het word niet op één dag gevierd.
   Vandaag is het Allerheiligen en morgen vrijdag 2 nov. is het Allerzielen.
   (Ik las wel dat op 31 okt. Allerheiligen is en 1 nov. allerzielen.Dat dacht ik zelf ook, maar dit jaar is het toch anders)
   Als de pastoor samen met de mensen naar het kerkhof gaat om de overledenen te herdenken
   noemen ze dat Allerheiligen maar dat is ALLERZIELEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.