*Kersttoespraak van paus Franciscus

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Heeft U de kersttoespraak van de paus gehoord of in de krant gelezen? Ik vind het een  flinke pittige toespraak. We hebben vroeger een paus gehad die vroom en zwijgzaam op de foto stond met een rozenkrans om zijn hand gewikkeld. En we hebben een paus gehad die van reizen hield, en we hebben maar heel kort een paus gehad die niet echt een klik had…met….uh daar weet ik het fijne niet van, maar hij heeft zich terug getrokken. Maar nu hebben we een actieve-aanpakkende paus. Een paus met “het idee over een meer barmhartige kerk, die minder oordeelt en de dialoog zoekt met gewone katholieken, binnen de muren van het Vaticaan“.  Iemand die zegt waar het op staat, iemand die onrecht niet duld, iemand die niet braaf voor zich uit blijft kijken en zijn mond op slot zet. Een beetje de Wilders-in-het-Vaticaan want hij nam geen blad voor de mond in zijn toespraak, ook niet toen hij de Romeinse Curie (bestuursapparaat van het Vaticaan) de wind van voren gaf. Ik hoop alleen niet dat iemand hem vandaag of morgen iets tussen zijn broodje stopt. Ik las nl dat de paus maar door een minderheid word gesteund binnen het Vaticaan, dat er verzet is tegen de ideeën van de paus en al pogingen zijn om de koers te saboteren.

De paus wou er zeker van zijn dat de ware kersttoespraak van armoede en eenvoud aankwam bij de mannen in “paars en purper”. Hij sprak pittig tegen de kardinalen en bisschoppen “Laat uw ziekten behandelen om geen moordenaars te worden zoals satan“. Ik citeer de krant: Niet minder dan vijftien ziektes constateerde Franciscus bij degenen die de kerk moeten leiden, maar in plaats daarvan vaak kiezen voormachtshonger, roddel en carriëredrang‘.

 “Het is dit leger van mompelaars, kwaadsprekers, lafaards en hypocrieten” wat hij wilde bereiken in de kerstrede. Mensen die zoals satan verdeeldheid zaaien om de reputatie van de ander vermoorden” En woorden als “versteende ambetenaren”,”mechanische bestuurders”, “machtswellustelingen”en “carriéristen” zijn gevallen.

De ernstigste en kwaadaardigste was volgens de paus “spirituele alzheimer”. Dat staat voor “Het vergeten van de persoonlijke band met de Heer en het afhankelijk worden van passies, nukken en manies”.

De paus heeft een speciale commissie van acht kardinalen die hem adviseren bij de hervorming van de Curie. Volgens de commissie zijn de problemen zo groot dat een opschoning hoognodig is. De Curie is verdeeld in facties De paus noemde het “een kliekvorming die uitgroeit tot een kanker die de harmonie van het lichaam bedreigt‘.

Ook diegenen die ‘zich onsterfelijk achten en materiële rijkdom verzamelen’ kregen de oren gewassen. Dat leek op een verwijzing naar de leiding van de armoede-predikende-orde van de Franciscanen omdat die zo goed als failliet is door ‘malversaties en verduistering”.

En de paus had het over “een enorme verhuizing“. Het leek er op dat hij het over een pas-gepensioneerde kardinaal en voormalig premier van het Vaticaan had. Met de naam Tarcisio Bertone, omdat hij onlangs in een luxe appartement van 400 vierkante meter was gaan wonen. Dat appartement is zes keer groter dan de omvang van de woning van de paus.

Ook Nederland werd genoemd las ik. In Nederland is van de hervormingsdrang nog weinig te merken, behalve dat een enkele priester de paus vaker citeert.

Zo dat was de kersttoespraak van de paus. Ik heb die van onze koning al gelezen en laat die even “inwerken”. Ik wens U fijne kerstdagen.

©missie M.

2 reacties op “*Kersttoespraak van paus Franciscus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.