.Kersttoespraak koning Willem-Alexander

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat de kersttoespraak door 1.963.000 mensen is bekeken. De koning deed de toespraak staand. Ik vond de toespraak heel goed en soms ook wat “het-kan-alle-kanten-uit-mening”.

En: Kunnen we vandaag de weelde van de vrijheid dragen?” vroeg de koning en hij gaf meteen zelf het antwoord :”Ja, als we blijven beseffen dat onze vrijheid onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is“: En dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als ze zich zelf mogen zijn…….”.

Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend, Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Dat klinkt mooi voor in een poeziëalbum, maar wat bedoeld hij nou werkelijk? Hoezo verstikkend? Ook zei de koning: “Nederland is meer dan 17 miljoen selfies”. Dat klinkt ook mooi, maar dat weten we toch zeker wel. Tuurlijk ‘zijn en doen’ we meer dan alleen een “selfie”.

En zijn woorden: Tijd van onzekerheid, kerstverhaal kan moed geven, hoop, kracht, trots, gelukkig, liefdevolle omgeving, angst overwinnen, inspiratiebron, Vooral ook “Een gezegend kerstfeest” gaven een goed gevoel. Een beetje het gevoel dat een wijs vader zijn kinderen geeft als hij aan tafel, na het eten, nog iets tegen zijn kinderen wil zeggen. Een paar wijze woorden…zo van: “dat was een lekkere boerenkool met worst, laten we dankbaar zijn voor die stevige maaltijd, deel die boerenkool liefdevol met je gasten, ieder van jullie krijgt maar twee vierkante meter tuin, zorg er voor dat de wortels, de boontjes, de prei en boerenkool in de zomer goed en rijkelijk gezaaid worden, schoffel het onkruid er om heen weg, giet water als de grond erg droog is, hoed je plantjes zodat ze niet gestolen worden door mensen die de twee vierkante meter gebruiken enkel om te zonnen omdat de zon goed is voor hun “reumatiek”, hun stijve gewrichten, en plaats voor (“de gezamelijke  verantwoordelijkheid”?) een hek zodat zodat de plantjes niet opgevreten worden door de wilde konijnen en wilde rupsen”. Onkruid (brandnetels voor de soep en de thee) omschoffelen en konijnen wegsturen? Gasten wel kant-en-klare-boerenkool liefdevol voorschotelen , maar de oude zonaanbidders-met-reumatiek  geen plantje geven? Eenheid-in-verscheidenheid, was het toch?

Hopelijk weet onze koning en onze regering dat die “gezamenlijke verantwoordelijkheid” voor vrede en vrijheid ook aan de Russische grens telt.

Ik heb afgelopen zaterdag naar “Sisi, de jonge keizerin van Oostenrijk” gekeken. Zo mooi. Hoe belangrijk de keizer en keizerin waren, En hoe belangrijk het was dat zij tot koning en koningin van Hongarije gekroond werden. Ik zou willen dat ons koningspaar ook weer zo belangrijk zou zijn en dat de koning mee kan regeren. Iemand die echt van zijn land en van die “17 miljoen-meer-dan-alleen-een-selfie” houd.

Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.