* Merel met dood bedreigd

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Dan iets minder leuks. Ik las eergisteren dat de merels in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland het Afrikaans Usutuvirus kunnen hebben, dat melden Dutch Wildlife Health Centre, Erasmus MC, Sovon en vogeltrekstation. Het zou voor het eerst zijn dat Nederland getroffen is door de uitbraak van dit vogelvirus dat merels met de dood bedreigd.

Het virus zou niet gevaarlijk zijn voor de mens. Het usutu-virus komt uit Afrika en is vermoedelijk door muggen overgebracht, of zoals vogelbescherming zegt: Vermoedelijk is het virus via trekvogels naar Europa overgebracht waar het in 2001 opdook in Oostenrijk”.

Het Dutch Wildlife Health Centre roept mensen op om dode merels te melden zodat ze een beeld krijgen van de omvang van de uitbraak.

Ik zag vorige week een bruine merel stilletjes zitten, ik dacht dat ze last had van de warmte, toen ik korter bij kwam vloog ze weg. Twee of drie dagen later lag er achter in de tuin een dode merel-zonder-kop, ik weet niet of het dezelfde merel was, met kopje erop kan ik ze al niet onderscheiden, laat staan met kopje eraf, ze lijken allemaal zo op elkaar. Nu ik van het virus heb gelezen hoop ik dat het een marter was, want het zou triest zijn als deze merel het vogelvirus zou hebben gehad en dat de kans er is dat meer merels ziek kunnen zijn…en na twee of drie dagen zullen sterven.

Hopelijk verdwijnt het virus snel. Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.